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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  21/12/2023
Data da última atualização:  21/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CAVALCANTE, K. N.; FEITOR, J. F.; MORAIS, S. T. B.; NASSU, R. T.; AHRNÉ, L. M.; CARDOSO, D. R.
Afiliação:  KEILA N. CAVALCANTE, Universidade de São Paulo; JESSICA F. FEITOR, Universidade de São Paulo; SINARA T. B. MORAIS, Universidade de São Paulo; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; LILIA M. AHRNÉ, University of Copenhagen; DANIEL R. CARDOSO, Universidade de São Paulo.
Título:  Impact of UV-C pretreatment on B-lactoglobulin hydrolysis by trypsin: production and bioavailability of bioactive peptides.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Dairy Journal, v. 142, july 2023, 105650.
Páginas:  12 p.
DOI:  10.1016/j.idairyj.2023.105650
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effects of UV-C light irradiation and low-temperature long-time (LTLT) pasteurization on protein structural changes, degree of hydrolysis (DH) by trypsin, peptide profile of tryptic hydrolysates by MALDI-TOF/TOF-MS, and bioavailability of β-lactoglobulin were compared. Compared with native or LTLT pasteurised samples, the hydrolysis rate constant of β-lactoglobulin treated with UV-C increased significantly, implying that the protein backbone cleavage sites became more accessible, whereas thermal treatment produced aggregates that impede trypsin activity. Tryptic hydrolyses of UV-C light treated β-lactoglobulin yielded more peptides and a more diverse peptide mass profile. Six bioactive peptides were revealed in β-LG tryptic hydrolysates of UV-C-treated protein; transepithelial transport in Caco-2 cell monolayers showed intermediate in vivo transport and absorption for three (β-LG f87–91, β-LG f91–99, and β-LG f158–164). The moderate allergen peptide LSFNPTQLEEQCHI β-LG was absent after tryptic hydrolysis of UV-C-treated protein, indicating that UV-C photolysis may be a useful tool for allergenicity reduction.
Palavras-Chave:  Bioactive peptides; LTLT; Luz UV-C; MALDI TOF TOF-MS; Peptídeos bioativos; Redução de alergenicidade.
Thesagro:  Tripsina.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE26268 - 1UPCAP - DDPROCI-2023.00126CAV2023.00299
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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