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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
15/12/2022 |
Data da última atualização: |
05/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
LIMA, M. I. P. M.; TIBOLA, C. S.; CASTRO, R. L. de; PIRES, J. L. F.; SCHEEREN, P. L.; CAIERAO, E.; CLEBSCH, C. C.; KOVALESKI, M. |
Afiliação: |
MARIA IMACULADA PONTES M LIMA, CNPT; CASIANE SALETE TIBOLA, CNPT; RICARDO LIMA DE CASTRO, CNPT; JOAO LEONARDO FERNANDES PIRES, CNPT; PEDRO LUIZ SCHEEREN, CNPT; EDUARDO CAIERAO, CNPT; CLAUDIA CRISTINA CLEBSCH, CNPT; MARCOS KOVALESKI, Bolsista DTI-C. |
Título: |
Avaliação de giberela e deoxinivalenol em cultivares de trigo do Ensaio Estadual de Cultivares de Trigo - EECT, na região do Planalto Médio do Rio Grande do Sul, em 2020 e 2021. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2022. |
Páginas: |
11 p. |
Série: |
(Embrapa Trigo. Circular técnica, 76). |
ISSN: |
1518-6490 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
ODS 2. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a intensidade de giberela em espigas e grãos e o teor de DON nos grãos de cultivares de trigo, na repetição sem controle de doenças, do Ensaio Estadual de Cultivares de Trigo (EECT), em 2020 e 2021, na região do Planalto Médio do Rio Grande do Sul (RS). A publicação tem aderência ao Objetivo de Desenvolvimento Sustentável 2 (ODS 2), Erradicar a Fome. |
Palavras-Chave: |
Selo ODS 2. |
Thesagro: |
Doença de Planta; Fungo; Fusariose; Giberela; Trigo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149761/1/Circular-Tecnica-76-online.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/06/2022 |
Data da última atualização: |
14/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MORAIS, B. H. dos S.; CARDOSO, D. de L.; COSTA, J. da S.; MAYOR, P.; ALBUQUERQUE, N. I. de; CHISTÉ, R. C.; GUIMARÃES, D. A. de A. |
Afiliação: |
BRUNO HENRIQUE DOS SANTOS MORAIS, UFPA; DEISE DE LIMA CARDOSO, UFRA; JULIANE DA SILVA COSTA, UFPA; PEDRO MAYOR, UFRA / Autonomous University of Barcelona; NATALIA INAGAKI DE ALBUQUERQUE, CPATU; RENAN CAMPOS CHISTÉ, UFPA; DIVA ANÉLIE DE ARAÚJO GUIMARÃES, UFPA. |
Título: |
Use of wildlife as an alternative protein source: Collared peccary meat. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 192, 108895, Oct. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108895 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Knowledge on the nutritional and sensory characteristics of wild meat provides a better basis for its use as food, ultimately expanding studies in gastronomy areas and stimulating the development of new products. This review aims to present information on the use of wild meat, with a focus on collared peccaries (Pecari tajacu). The biological characteristics of collared peccaries are discussed, with a focus on the main aspects of their meat. Collared peccary meat has excellent nutritional value due to its high protein levels (18.25%), unsaturated fatty acids (51.6?57.8%), and tenderness, similar to other domestic animals, thereby stimulating the interest of a new product market. Despite the demand for this product, collared peccary meat is scarce and not readily available for commercialization. Further, public policies are needed to encourage the management of this species to add value to the development of a production chain. |
Palavras-Chave: |
Carne de caça; Pecari tajacu. |
Thesagro: |
Animal Selvagem; Carne; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Game meat; Meat quality; Wild animals. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 01799naa a2200301 a 4500 001 2144387 005 2022-07-14 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108895$2DOI 100 1 $aMORAIS, B. H. dos S. 245 $aUse of wildlife as an alternative protein source$bCollared peccary meat.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aKnowledge on the nutritional and sensory characteristics of wild meat provides a better basis for its use as food, ultimately expanding studies in gastronomy areas and stimulating the development of new products. This review aims to present information on the use of wild meat, with a focus on collared peccaries (Pecari tajacu). The biological characteristics of collared peccaries are discussed, with a focus on the main aspects of their meat. Collared peccary meat has excellent nutritional value due to its high protein levels (18.25%), unsaturated fatty acids (51.6?57.8%), and tenderness, similar to other domestic animals, thereby stimulating the interest of a new product market. Despite the demand for this product, collared peccary meat is scarce and not readily available for commercialization. Further, public policies are needed to encourage the management of this species to add value to the development of a production chain. 650 $aGame meat 650 $aMeat quality 650 $aWild animals 650 $aAnimal Selvagem 650 $aCarne 650 $aQualidade 653 $aCarne de caça 653 $aPecari tajacu 700 1 $aCARDOSO, D. de L. 700 1 $aCOSTA, J. da S. 700 1 $aMAYOR, P. 700 1 $aALBUQUERQUE, N. I. de 700 1 $aCHISTÉ, R. C. 700 1 $aGUIMARÃES, D. A. de A. 773 $tMeat Science$gv. 192, 108895, Oct. 2022.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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