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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
20/08/2012 |
Data da última atualização: |
29/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
REIS, R. C. R.; PELACANI, C. R.; ANTUNES, C. G. C.; DANTAS, B. F.; CASTRO, R. D. de. |
Afiliação: |
RENATA CONDURU RIBEIRO REIS, UEFS; CLAUDINÉIA REGINA PELACANI, UEFS; CIMILLE GABRIELLE CARDOSO ANTUNES, UEFS; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA; RENATO DELMONDEZ DE CASTRO, UFBA. |
Título: |
Physiological quality of Gliricidia sepium (Jacq.) Steud. (Leguminosae - Papilionoideae) seeds subjected to different storage conditions. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Árvore, v. 36, n. 2, p. 229-235, 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Studies of seed physiological processes represent the starting point for the sustainable utilization of native or cultivated plant species from the caatinga biome for which germination studies are still scarce. In order to determine adequate methods for the conservation of Gliricidia sepium seeds, the physiological quality of propagules exposed to different conditions and times of storage were examined. Recently collected seeds of G. sepium were analyzed immediately, while the other sample was stored for three, six, nine, or twelve months in plastic or paper bags under refrigeration or at room temperature for further analysis. The germination rates of seeds from each storage regime were determined and these rates compared to their water content. It was observed that germination capacity was directly related to changes in seed humidity. Storing seeds in plastic bags yielded the best conservation, mainly when they were stored at low temperatures. However, even at temperatures near 25°C it was possible to prolong seed viability when their water content was controlled through the use of impermeable packing. |
Palavras-Chave: |
Bioma Caatinga; Physiological quality; Qualidade fisiologica. |
Thesagro: |
Armazenamento; Caatinga; Espécie Nativa; Germinação; Gliricidia; Semente. |
Thesaurus Nal: |
Germination; Gliricidia sepium. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/64211/1/Barbara-2012.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
26/02/2018 |
Data da última atualização: |
21/03/2018 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
BENEVIDES, S. D.; VASCONCELOS, A. S. do E.; LAGUNA, L. E.; SANTOS, K. M. O. dos; GARRUTI, D. dos S.; DELIZA, R.; ARAUJO, I. M. da S.; QUEIROGA, R. de C. R do E. |
Afiliação: |
SELENE DAIHA BENEVIDES, CNPAT; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC; LUIS EDUARDO LAGUNA, CNPC; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; ROSIRES DELIZA, CTAA; IDILA MARIA DA SILVA ARAUJO, CNPAT; Rita de Cássia Ramos do Egypto Queiroga, Bióloga, doutora em Nutrição, professora da Universidade Federal da Paraíba. |
Título: |
Validação e transferência da tecnologia do queijo coalho caprino maturado e defumado. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2018. |
Páginas: |
22 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria Tropical. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 152). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As tecnologias de queijos caprinos desenvolvidos pela Embrapa visam ser transferidas aos produtores interessados em diversificar os derivados lácteos caprinos e atender à demanda da sociedade por novos produtos. O queijo coalho caprino maturado e defumado desenvolvido pela Embrapa é uma variação do queijo coalho caprino tradicional e, ao ser defumado, acrescenta propriedades sensoriais desejáveis ao produto. |
Palavras-Chave: |
Derivados lácteos; Queijo de cabra; Tranferência de tecnologia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174260/1/BPD18001.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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