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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/11/2018 |
Data da última atualização: |
16/11/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RIBOLDI, L. B.; ARAÚJO, S. H. da C.; FREITAS, S. T. de; CASTRO, P. R. de C. e. |
Afiliação: |
LUCAS BAIOCHI RIBOLDI; SABRINA HELENA DA CRUZ ARAÚJO; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; PAULO ROBERTO DE CAMARGO E CASTRO. |
Título: |
Incidence of blossom-end rot in elongated tomato fruit. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Botany, v. 96, n. 10, p. 663-673, 2018. |
DOI: |
10.1139/cjb-2018-0021 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Blossom-end rot (BER) is a physiological disorder that can affect 100% of the fruit crop depending on the genotype. Tomato varieties with elongated fruit usually have a greater susceptibility to BER than other varieties. To evaluate and identify the possible physiological and morphological characteristics related to the onset of BER development, four varieties of long-shape tomato fruit with different susceptibility to BER: ?San Marzano,? ?Banana Legs,? ?Roma,? and ?Mini-Roma? were examined. Our results show that ?San Marzano? and ?Banana Legs? (elongated fruit) had a higher incidence of BER and lower Ca2+ concentration in the distal fruit tissue. ?San Marzano? (the most elongated fruit) presented higher electrolyte leakage in the distal fruit tissue. By comparison, ?Roma? and ?Mini-Roma? (less elongated fruit) were less susceptible to BER and had a higher ratio for proximal/distal fruit Ca2+ and a lower distal cell-wall bound content of Ca2+. Additionally, xylem functionality (vessels transporting water and solutes) in the distal fruit tissue was also higher in these more-tolerant varieties. These results support the theory that total fruit content of Ca2+ is not the only factor determining fruit susceptibility to BER, but rather a balance between physiological and morphological factors that influence Ca2+ transport and allocation in the fruit. |
Palavras-Chave: |
Blossom-end rot; Podridão floral. |
Thesagro: |
Doença; Fisiologia Vegetal; Tomate. |
Thesaurus Nal: |
Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Volume |
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URL |
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Registros recuperados : 14 | |
7. | | ANTONIOLLI, L. R.; CASTRO, P. R. de C. e; KLUGE, R. A.; SCARPARE FILHO, J. A. Remoção da adstringência de frutos de caquizeiro Giombo sob diferentes períodos de exposição ao vapor de álcool etílico. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 10, p. 2083-91, out. 2000. Título em inglês: Astringency removal of 'Giombo' persimmon fruit in different exposure periods to ethyl alcohol vapor.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. | | ANTONIOLLI, L. R.; CASTRO, P. R. de C. e; KLUGE, R. A.; SCARPARE FILHO, J. A. Remoção da adstringência de frutos de caquizeiro 'Giombo' sob diferentes temperaturas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 5, p. 687-692, maio 2002 Título em inglês: Astringency removal of 'Giombo' persimmon fruits submitted to different temperatures.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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10. | | SILVA, F. C. da; MURAOKA, T.; CASTRO, P. R. de C. e; FREIRE, F. J.; TAVARES, S. Avaliação da adubação nitrogenada e potássica em soqueiras de cana-de-açúcar sem queima. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011. p. 1-4. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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14. | | SILVA, F. C. da; MURAOKA, T.; CASTRO, P. R. de C. e; TAVARES, S.; TRIVELIN, P. C. O.; BROSSI, M. J. de L.; PACKER, J. V. D.; SANTOS, M. B. dos. Avaliação da adubação com nitrogênio e potássio em soqueiras de cana-de-açúcar sem queima. Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2007. 32 p. (Embrapa Informática Agropecuária. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 16).Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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Registros recuperados : 14 | |
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