Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  24/09/2009
Data da última atualização:  24/09/2009
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  PEREIRA, A. I. A.; SÁ, V. G. M. de; SILVA, C. A. D. da; RAMALHO, F. de S.; ZANUNCIO, J. C.; MALAQUIAS, J. B.; REZENDE, J. C.; CASTRO, A. A. de; PASTORI, P. L.
Afiliação:  Alexandre Igor Azevedo Pereira, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Veríssimo Gibran Mendes de Sá, UFV; Carlos Alberto Domingues da Silva, Embrapa Algodão; Francisco de Sousa Ramalho, Embrapa Algodão; José Cola Zanuncio, UFV; José Bruno Malaquias; Janaina Canaan Rezende, UFV; Ancidériton Antônio de Castro, UFV; Patrik Luiz Pastori, UFV.
Título:  Como as condições climáticas interferem na presença de artrópodes que habitam as flores do algodoeiro, gossypium hirsutum (malvaceae)? uma análise comparativa entre dias nublados e ensolarados.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 7., 2009, Foz do Iguaçu. Sustentabilidade da cotonicultura brasileira e expansão dos mercados: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2009.
Descrição Física:  1 CD-ROM
ISSN:  2175-2311
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Monitoramento; Polinizadores.
Thesagro:  Clima; Entomologia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA23187 - 1UMTPL - CDCD 09-275
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  04/01/2021
Data da última atualização:  04/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  DEVOS, R. J. B.; TIBOLA, C. S.; BIDUSKI, B.; COLLA, L. M.; GUTKOSKI, L. C.
Afiliação:  RAFAELA JULYANA BARBOSA DEVOS, UPF; CASIANE SALETE TIBOLA, CNPT; BARBARA BIDUSKI, UPF; LUCIANA MARIA COLLA, UPF; LUIZ CARLOS GUTKOSKI, UFRJ.
Título:  Deoxynivalenol reduction through the processing of whole grain cookies
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 12, p. e39991211098, 2020.
DOI:  10.33448/rsd-v9i12.11098
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Whole-grain products are increasingly integrated into consumers diets due to the presence of the bran fraction that concentrates phenolic and antioxidant compounds. However, the bran may also contain mycotoxins, toxic compounds, harmful to health and undesirable in food. For wheat, the mycotoxin deoxynivalenol (DON) is the most prevalent. The objective of this work was to evaluate the reduction of DON after the processing of whole wheat cookies. Five commercial wheat, harvest 2017/18, naturally contaminated by Fusariumspp. with DON content higheror as established to Brazilian legislation (1000 ppb), were provided by Embrapa Trigo from Passo Fundo/RS. The cookies were baking mostly using flour, sugar and fat. The detection of DON was performed using the ELISA immunoenzymatic assay. Cookie production reduced the contamination of DON in the samples, and two products were in compliance with Brazilian legislation. The reduction of contamination by DON may have occurred due to the dilution effect by the ingredients in samples1 and 3. The reduction of contamination by DON of the other samples (2, 4 and 5) was attributed to thermal degradation due to the baking temperature. Cookie processing is a complementary strategy to reduce the DON content in wheat products
Palavras-Chave:  Farelo de trigo; Farinha de trigo integral; Harina integral; Limites máximos tolerados; Límites máximos tolerados y ELISA; Maximum tolerated limits; Salvado de trigo.
Thesagro:  Elisa; Farinha de Trigo; Trigo.
Thesaurus NAL:  Mycotoxins; Wheat; Wheat bran; Whole wheat flour.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219837/1/11098-Article-150921-1-10-20201227.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT45033 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional