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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/11/2010
Data da última atualização:  26/08/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORRÊA, M. M.; CARVALHO, L. M. J. de; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de; HOHN NETO, A. R.; RIBEIRO, E. M. G.
Afiliação:  MARIANA MARQUES CORRÊA, UFRJ; LUCIA MARIA JAEGER DE CARVALHO, UFRJ; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; ANTONIO R. HOHN NETO, UFRJ; EDIANE M. GOMES RIBEIRO, UFRJ.
Título:  Water absorption, hard shell and cooking time of Common Beans (Phaseolus vulgaris L.).
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  African Journal of Food Science and Technology, v. 1, n. 1, p. 013-020, jul. 2010
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Legumes play an important role in human nutrition, especially among low-income human groups in developing countries. Beans are particularly important in Brazil for two reasons: Brazil is the largest producer and consumer of grain legumes in the world and the fact that beans are a major source of protein for many people. The objective of this study was to evaluate the hard-shell percentage in seven common beans (Phaseolus vulgaris L) cultivars, by using the Burr cooking method before and after soaking. The following cultivars developed by Embrapa Rice and Beans, in Santo Antônio de Goiás ? GO, obtained from the same area and planting time (winter) were used: BRS Vereda (rosinha); BRS Timbó (roxinho); BRS Grafite (preto); BRS Radiante (rajado); BRS ? Pontal (carioca); BRS Marfim (mulatinho) and Jalo Precoce (jalo). The results revealed significant differences (p<0.05) among the cultivars in relation to hard-shell and cooking time (before and after soaking). The cultivar Jalo Precoce (jalo) presented the highest percentage of hard-shell (42%) and cooking time (67.5 minutes) without previous soaking. The cultivars BRS Timbó (roxinho); BRS Grafite (preto); BRS Pontal (carioca), and BRS Marfim (mulatinho) did not present hard-shell grains.
Palavras-Chave:  Tempo de cozimento.
Thesagro:  Absorção de Água; Feijão; Phaseolus vulgaris.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/26083/1/2010-015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA10556 - 1UPCAP - PP2010/0152010.00273
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  08/04/2016
Data da última atualização:  08/04/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MENEZES, C. B. A.; TONIN, M. F.; SILVA, L. J.; SOUZA, W. R.; PARMA, M. M.; MELO, I. S. de; ZUCCHI, T. D.; DESTEFANO, S. A. L.; FANTINATTI-GARBOGGINI, F.
Afiliação:  CLAUDIA BEATRIZ AFONSO MENEZES, CPQBA-UNICAMP; MARIANA FERREIRA TONIN, Instituto Biológico - Campinas; LEONARDO JOSE SILVA, ESALQ-USP; WALLACE RAFAEL DE SOUZA, FAJ; MARCIA MARIA PARMA, CNPMA; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; TIAGO DOMINGUES ZUCCHI, Agrivalle; SUZETE APARECIDA LANZA DESTEFANO, Instituto Biológico - Campinas; FABIA ANA FANTINATTI-GARBOGGINI, CPQBA-UNICAMP.
Título:  Marmoricola aquaticus sp. nov. an actinomycete isolated from marine sponge.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, Reading, v. 65, n. 7, p. 2286-2291, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: A novel marine actinomycete, designated isolate B374T, was isolated from marine sponge Glodia corticostylifera, collected from São Paulo, Brasil, and its taxonomic position was established by using data from a polyphasic approach. The organism showed a combination of chemotaxonomic and morphological characteristics consistent with its classification in the genus Marmoricola and formed a distinct phyletic line in the clade of the genus Marmoricola based on the 16S rRNA gene sequences. Strain B374T was most closely related to Marmoricola aequoreus SST-45T (98.5 % 16S rRNA gene sequence similarity) but was distinguished from this strain and from the other type strains of Marmoricola species based on a combination of phenotypic properties. Based on the data obtained, the isolate B374T (=CBMAI 1089T =DSM 28169T) should therefore be classified as the type strain of a novel species of the genus Marmoricola, for which the name Marmoricola aquaticus sp. nov. is proposed.
Thesagro:  Actinomiceto; Esponja.
Thesaurus NAL:  Actinomyces; Porifera.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA15041 - 1UPCAP - DD
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