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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
16/03/2017 |
Data da última atualização: |
28/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HOFFMANN, J. F.; CARVALHO, I. C.; BARBIERI, R. L.; ROMBALDI, C. V.; CHAVES, F. C. |
Afiliação: |
JESSICA FERNANDA HOFFMANN, UFPEL; IVAN RICARDO CARVALHO, UFPEL; ROSA LIA BARBIERI, CPACT; CESAR VALMOR ROMBALDI, UFPEL; FABIO CLASEN CHAVES, UFPEL. |
Título: |
Butia spp. (arecaceae) lc-ms-based metabolomics for species and geographical origin discrimination. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 65, n. 2, p. 523-532, 2017. |
ISSN: |
0021-8561 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The metabolic variability of fruit from Butia spp. (Arecaceae) genotypes from different geographical locations was characterized using untargeted metabolomics by liquid chromatography?mass spectrometry (LC-MS) followed by multivariate data analyses. Principal component analysis (PCA) and partial least-squares discriminant analysis (PLS-DA) from LC-MS data sets showed a clear distinction among Butia catarinensis, Butia odorata, Butia paraguayensis, and Butia yatay. The major metabolites that contributed to species discrimination were primary metabolites including sugars and organic acids and specialized metabolites such as tetrahydroxy-trans-stilbene and rutin. B. odorata fruit from Tapes, RS, Brazil, showed a high content of organic acids and flavonoids, whereas B. odorata fruits from Capa?o do Lea?o, RS, Brazil, showed a high sugar content. The results demonstrate that LC-ESI-qToF-MS-based metabolic profiling coupled with chemometric analysis can be used to discriminate among Butia species and between geographical origins of B. odorata and to identify primary and specialized metabolites responsible for the discrimination. |
Palavras-Chave: |
Palmeira. |
Thesagro: |
Butiá; Fruticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
17/09/2013 |
Data da última atualização: |
17/09/2013 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARROS, D. L.; COELHO, E. F.; TEIXEIRA, J. de C.; OLIVEIRA, R. C. de; ARAÚJO, R. T. M. |
Afiliação: |
DAMIANA LIMA BARROS, UFRB; EUGENIO FERREIRA COELHO, CNPMF; JACKSON DE CARVALHO TEIXEIRA, UFRB; RAONE COTRIM DE OLIVEIRA, UFRB; RUAN TÚLIO MONÇÃO ARAÚJO, UFRB. |
Título: |
Produtividade no Segundo Ciclo da Bananeira BRS Tropical Fertirrigada com Ácidos Húmicos. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA TROPICAL, 7., 2013, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2013. Publicação online. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A banana é uma das frutas mais produzidas e consumidas no Brasil. Alternativas como o uso de adubações organominerais são estudadas para aumentar a produtividade, reduzir os custos de produção e melhorar a qualidade do produto obtido, atendendo às exigências do mercado. Este trabalho objetivou verificar o efeito de diferentes doses de ácidos húmicos na produtividade da bananeira cv. BRS Tropical, durante segundo ciclo, sob fertirrigação. |
Palavras-Chave: |
Àcidos húmicos. |
Thesagro: |
Banana; Fertirrigação. |
Thesaurus NAL: |
Fertigation; Musa. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/89484/1/Produtividade-no-Segundo-Ciclo-da-Bananeira-138-13-Damiana-Eugenio.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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