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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
13/05/2013 |
Data da última atualização: |
12/06/2017 |
Autoria: |
HAWERROTH, M. C.; CARVALHO, F. I. F. de C.; OLIVEIRA, A. C. de; SILVA, J. A. G. da; GUTKOSKI, L. C.; SATORI, J. F.; WOYANN, L. G.; BARBIERI, R. L.; HAWERROTH, F. J. |
Afiliação: |
Maraisa Crestani Hawerroth, CNPAT; Fernando Irajá Félix de Carvalho, UFPEL; Antonio Costa de Oliveira, UFPEL; José Antonio Gonzalez da Silva, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul; Luiz Carlos Gutkoski, Universidade de Passo Fundo, Centro de Pesquisa em Alimentação; João Francisco Sartori, Fundação Pró ? sementes de Apoio à Pesquisa; Leomar Guilherme Woyann, UFPEL; ROSA LIA BARBIERI, CPACT; FERNANDO JOSE HAWERROTH, CNPUV. |
Título: |
Adaptability and stability of white oat cultivars in relation to chemical composition of the caryopsis. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 1, p. 42-50, jan. 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Adaptabilidade e estabilidade de cultivares de aveia?branca quanto à composição química da cariopse. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to characterize the chemical properties of white oat (Avena sativa) caryopsis and to determine the adaptability and stability of cultivars recommended for cultivation in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. The trials were carried out in the 2007, 2008 and 2009 crop seasons, in three municipalities: Augusto Pestana, Capão do Leão, and Passo Fundo. Fifteen cultivars were evaluated in a randomized block design, with four replicates. The contents of protein, lipid, and nitrogen-free extract were evaluated in the caryopsis. Cultivar performances for the measured characters varied according to location and year of cultivation. The cultivar URS Guapa showed high content of nitrogen-free extract and low contents of protein and lipid in the caryopsis. 'FAPA Louise' showed high content of lipid, whereas 'Albasul', 'UPF 15', and 'UPF 18' showed high content of protein and low content of nitrogen-free extract. There is no evidence of an ideal biotype for the evaluated characters, which could simultaneously show high average performance, adaptability to favorable and unfavorable environments, and stability. |
Palavras-Chave: |
Bissegmented linear regresion; Extrativo não nitrogenado; Nitrogen-free extract; Qualidade nutricional; Regressão linear bissegmentad. |
Thesagro: |
Avena Sativa; Lipidio; Proteína. |
Thesaurus Nal: |
LipidS; Nutritive value. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/82690/1/Adaptability-and-stability.pdf
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Marc: |
LEADER 02319naa a2200349 a 4500 001 1957700 005 2017-06-12 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHAWERROTH, M. C. 245 $aAdaptability and stability of white oat cultivars in relation to chemical composition of the caryopsis. 260 $c2013 500 $aTítulo em português: Adaptabilidade e estabilidade de cultivares de aveia?branca quanto à composição química da cariopse. 520 $aThe objective of this work was to characterize the chemical properties of white oat (Avena sativa) caryopsis and to determine the adaptability and stability of cultivars recommended for cultivation in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. The trials were carried out in the 2007, 2008 and 2009 crop seasons, in three municipalities: Augusto Pestana, Capão do Leão, and Passo Fundo. Fifteen cultivars were evaluated in a randomized block design, with four replicates. The contents of protein, lipid, and nitrogen-free extract were evaluated in the caryopsis. Cultivar performances for the measured characters varied according to location and year of cultivation. The cultivar URS Guapa showed high content of nitrogen-free extract and low contents of protein and lipid in the caryopsis. 'FAPA Louise' showed high content of lipid, whereas 'Albasul', 'UPF 15', and 'UPF 18' showed high content of protein and low content of nitrogen-free extract. There is no evidence of an ideal biotype for the evaluated characters, which could simultaneously show high average performance, adaptability to favorable and unfavorable environments, and stability. 650 $aLipidS 650 $aNutritive value 650 $aAvena Sativa 650 $aLipidio 650 $aProteína 653 $aBissegmented linear regresion 653 $aExtrativo não nitrogenado 653 $aNitrogen-free extract 653 $aQualidade nutricional 653 $aRegressão linear bissegmentad 700 1 $aCARVALHO, F. I. F. de C. 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. de 700 1 $aSILVA, J. A. G. da 700 1 $aGUTKOSKI, L. C. 700 1 $aSATORI, J. F. 700 1 $aWOYANN, L. G. 700 1 $aBARBIERI, R. L. 700 1 $aHAWERROTH, F. J. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 48, n. 1, p. 42-50, jan. 2013.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registros recuperados : 127 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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