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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
18/11/2020 |
Data da última atualização: |
09/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, M. B.; CARVALHO, C. W. P. de; GARCIA-ROJAS, E. E. |
Afiliação: |
MONIQUE BARRETO SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; EDWIN ELARD GARCIA-ROJAS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; UNIVERSIDADE FEDERAL FULUMINENSE. |
Título: |
Microencapsulation of vitamin D3 by complex coacervation using carboxymethyl tara gum (Caesalpinia spinosa) and gelatin A. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 343, n. 1, 128529, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128529 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Vitamin D3 plays a fundamental role in human health; however, it is highly susceptible to environmental con-ditions and the gastrointestinal tract. In this study, complex coacervates obtained from gelatin A and carbox-ymethyl tara gum (CMTG) were used as wall materials for the encapsulation of vitamin D3 (VD3). Zeta potential and turbidity measurements were employed to optimize the pH and ratio (gelatin A:CMTG), and the results showed that the ideal conditions for the complex coacervation were pH 4.0 and a 6:1 ratio. The encapsulation efficiency (EE) was determined as a function of the total concentration of biopolymers (TC%) and the core-to- wall ratio, and the greatest EE (80%) was achieved at a TC of 1% and a ratio of 1:2; spherical particles with an average size of 0.25 ?m were obtained. The microencapsulation increased the thermal stability of VD3, and FTIR confirmed the presence of the biopolymers and VD3 in the capsules. An in vitro simulation showed a more pronounced release in the small intestine with a vitamin bioaccessibility of 56%. The encapsulation of bioactive lipophilic compounds by complex coacervates of gelatin A and CMTG resulted in improved stability and pro-longed release during digestion. |
Palavras-Chave: |
Controlled release; Microparticles. |
Thesaurus Nal: |
Biopolymers; Encapsulation; Food technology; Galactomannans. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
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URL |
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Registros recuperados : 151 | |
141. | | TORRES, T. Z.; SOUZA, M. I. F.; CUNHA, L. M. S.; CARVALHO, J. R. P. de; DALTIO, J.; MANGABEIRA, J. A. de C. Mediatic, informational and digital skills and competencies in students from agricultural family schools and rural family home, in the Amazon Biome, Brazil. Creative Education, v. 11, n. 8, p. 1469-1496, 2020. Na publicação: João Alfredo Carvalho Mangabeira.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Territorial. |
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142. | | HANASHIRO, M. M.; CLEMENTE, F. M. V. T.; MANGABEIRA, J. A. de C.; BUENO, M. F.; CARVALHO, H. M. G.; SILVA, P. P. da; NASCIMENTO, W. M. Roteiro para verificação de custos e viabilidade econômica na produção de hortaliças e outras culturas. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2021. 19 p. (Embrapa Hortaliças. Documentos, 188)Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Territorial. |
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143. | | MACIEL, R. C. G.; HUNDERTMARCK, C. L. DE. C.; KASSAI, J. R.; MANGABEIRA, J. A. de C.; CAVALCANTE FILHO, P. G.; MUNARETTI, A. M. The valuation of environmental services in the price formation of native rubber in Acre. Research, Society and Development, v. 10, n. 10, e218101016163, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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144. | | TOSTO, S. G.; PEREIRA, L. C.; VALLADARES, G. S.; PAIVA SOBRINHO, R.; MARQUES, J. F.; MANGABEIRA, J. A. de C.; CAIXETA, D. A. Valoração ambiental do escoamento superficial da água no município de Araras, SP. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 18., 2010, Teresina. Novos caminhos para a agricultura conservacionista no Brasil. Teresina: Embrapa Meio Norte: UFPI, 2010. 1 CD-ROM. Poster 543. 4 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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145. | | TOSTO, S. G.; PEREIRA, L. C.; VALLADARES, G. S.; PAIVA SOBRINHO, R.; MARQUES, J. F.; MANGABEIRA, J. A. de C.; CAIXETA, D. A. Valoração ambiental do escoamento superficial da água no município de Araras, SP. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 18., 2010, Teresina. Novos caminhos para a agricultura conservacionista no Brasil. Teresina: Embrapa Meio Norte: UFPI, 2010. 1 CD-ROM. Poster 543. 4 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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147. | | TÔSTO, S. G.; PEREIRA, L. C.; VALLADARES, G. S.; MARQUES, J. F.; SOBRINHO PAIVA, R.; CAIXETA, D. A.; MANGABEIRA, J. A. de C. Valoração de serviço ambiental da perda de solo na cultura da cana-de-açúcar sob dois manejos de cultivos, município de Araras-SP. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 18., 2010. Teresina, SP. Resumos... Teresina, PI: Embrapa Meio Norte, 2010. 4P.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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148. | | FURTADO, A. L. dos S.; CARVALHO, C. A. de; PINTO, D. M.; CASTRO, G. S. A.; MAGALHÃES, L. A.; MANGABEIRA, J. A. de C.; JARDINE, J. G.; TOSTO, S. G. Aplicação do software M-MacBeth para avaliar o impacto institucional da delimitação e caracterização territorial do Matopiba. Campinas: Embrapa Monitoramento por Satélite, 2017. (Embrapa Monitoramento por Satélite. Documentos, 119)Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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149. | | MIRANDA, J. R. (Coord.); MANGABEIRA, J. A. de C.; BOGNOLA, I.; ZONTA, M.; FRANZIN, J. P.; SOARES, A. F.; TOLEDO, M. A. P. de; PIRES, V. A.; PERSON, G. Caracterização do uso das terras e da agricultura - Município de Jaguariúna, SP. Campinas: Embrapa Monitoramento por Satélite, 1998. 25 p. Enc. à quente, il. A4Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
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Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Solos. |
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