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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
16/11/2011 |
Data da última atualização: |
16/11/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
EIRA, M. T. S. da; FAZUOLI, L. C.; GUERREIRO FILHO, O.; SILVAROLLA, M. B.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; SERA, T.; PEREIRA, A. A.; SAKIYAMA, N. S.; ZAMBOLIM, L.; CARVALHO, C. H. S. de; PADILHA, L.; SOUZA, F. de F. |
Afiliação: |
MIRIAN THEREZINHA SOUZA DA EIRA, DPD; LUIZ CARLOS FAZUOLI, IAC; OLIVEIRO GUERREIRO FILHO, IAC; MARIA BERNADETE SILVAROLLA, IAC; MARIA AMELIA GAVA FERRAO, SAPC; AYMBIRE FRANCISCO A DA FONSECA, SAPC; ROMÁRIO GAVA FERRÃO, INCAPER; TUMORU SERA, IAPAR; ANTONIO ALVES PEREIRA, EPAMIG; NEY S. SAKIYAMA, UFV; LAÉRCIO ZAMBOLIM, UFV; CARLOS HENRIQUE S DE CARVALHO, SAPC; LILIAN PADILHA, SAPC; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPAF-RO. |
Título: |
Bancos de germoplasma de café no Brasil: base do melhoramento para produtividade e qualidade. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O melhoramento genético do café visa o desenvolvimento de cultivares que atendam as novas exigências do mercado consumidor. Isto é alcançado com a introdução de novas características mediante hibridações dentro ou entre espécies, aumentando, assim, a variabilidade genética do material a ser trabalhado. A utilização de materiais genéticos com características agronômicas desejáveis, tais como resistência a pragas e doenças, tolerância a seca, solos pobres em nutrientes, a baixos/altos teores de compostos químicos e melhor qualidade de bebida, entre outras, é de fundamental importância para o sucesso do agronegócio café. Este fato ressalta a grande importância da preservação dos acessos nos bancos de germoplasma, a fim de evitar a perda desses genes valiosos. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Coffee; Genebank; Germoplasm; Vegetal improvement. |
Thesagro: |
Armazenamento; Banco de Germoplasma; Café; Criopreservação; Germoplasma; Melhoramento Vegetal. |
Thesaurus Nal: |
Coffea; cryopreservation; genes; storage. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/46746/1/Bancos-de-germoplasma.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
27/06/1995 |
Data da última atualização: |
18/02/2002 |
Autoria: |
VARGAS, M. A. T. |
Título: |
Competitiveness and Rhizosphere Colonization of Bradyrhizobium sp Strains of Chickpea. |
Ano de publicação: |
1990 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, V. 25, n.4, p. 599-607, abr.1990 |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
Factors affecting competition among strains of Bradyrhizobium sp for nodulation of chickpea (Cicer arietinum L.) were investigated in the greenhouse. Nodule occupancy by two strains varied when the strains were co-inoculated either in Leonard jars on in soil pots, or when inoculum ratios of the strains were changed. In another experiment, early rizosphere dominance in root tips or total rizosphere did not reflect nodule occupancy, as all the nodules were formed by the soil-born strain, which represented less than 1%& of the early rizosphere population. In a time-course inoculation experiment with 2-day-old chickpea seedlings, a delay in adding the secondary inoculum by 4 h increased the nodule occupancy of the primary strain from 16 to 94%. The results indicate that actual rates of strains are impoortant only when the strains are inoculated together under the same conditions, but when different inoculation methods were used, rhizosphere numbers did not define nodule occupancy by the strains. |
Palavras-Chave: |
COMPETITIVIDADE; inoculation; Leonard jars; nodules; soil pots. |
Thesagro: |
Cicer Arietinum. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01570naa a2200193 a 4500 001 1106346 005 2002-02-18 008 1990 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVARGAS, M. A. T. 245 $aCompetitiveness and Rhizosphere Colonization of Bradyrhizobium sp Strains of Chickpea. 260 $c1990 520 $aFactors affecting competition among strains of Bradyrhizobium sp for nodulation of chickpea (Cicer arietinum L.) were investigated in the greenhouse. Nodule occupancy by two strains varied when the strains were co-inoculated either in Leonard jars on in soil pots, or when inoculum ratios of the strains were changed. In another experiment, early rizosphere dominance in root tips or total rizosphere did not reflect nodule occupancy, as all the nodules were formed by the soil-born strain, which represented less than 1%& of the early rizosphere population. In a time-course inoculation experiment with 2-day-old chickpea seedlings, a delay in adding the secondary inoculum by 4 h increased the nodule occupancy of the primary strain from 16 to 94%. The results indicate that actual rates of strains are impoortant only when the strains are inoculated together under the same conditions, but when different inoculation methods were used, rhizosphere numbers did not define nodule occupancy by the strains. 650 $aCicer Arietinum 653 $aCOMPETITIVIDADE 653 $ainoculation 653 $aLeonard jars 653 $anodules 653 $asoil pots 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, V. 25$gn.4, p. 599-607, abr.1990
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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