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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  08/01/2024
Data da última atualização:  08/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CAÇÃO, S. M. B.; LEITE, T. F.; BUDZINSKI, I. G. F.; SANTOS, T. B.; SCHOLZ, M. B. S.; CARPENTIERI-PIPOLO, V.; DOMINGUES, D. S.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P.
Afiliação:  S. M. B. CAÇÃO, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; T. F. LEITE, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; I. G. F. BUDZINSKI, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; T. B. DOS SANTOS, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; M. B. S. SCHOLZ, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; V. CARPENTIERI-PIPOLO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; D. S. DOMINGUES, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; L. G. E. VIEIRA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa.
Título:  Gene expression and enzymatic activity of pectin methylesterase during fruit development and ripening in Coffea arabica L.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Research, v. 11, n. 3, p. 3186-3197, 2012.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4238/2012.September.3.7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee quality is directly related to the harvest and post harvest conditions. Non-uniform maturation of coffee fruits, combined with inadequate harvest, negatively affects the final quality of the product. Pectin methylesterase (PME) plays an important role in fruit softening due to the hydrolysis of methylester groups in cell wall pectins. In order to characterize the changes occurring during coffee fruit maturation, the enzymatic activity of PME was measured during different stages of fruit ripening. PME activity progressively increased from the beginning of the ripening process to the cherry fruit stage. In silico analysis of expressed sequence tags of the Brazilian Coffee Genome Project database identified 5 isoforms of PME. We isolated and cloned a cDNA homolog of PME for further characterization. CaPME4 transcription was analyzed in pericarp, perisperm, and endosperm tissues during fruit development and ripening as well as in other plant tissues. Northern blot analysis revealed increased transcription of CaPME4 in the pericarp 300 days after flowering. Low levels of CaPME4 mRNAs were observed in the endosperm 270 days after flowering. Expression of CaPME4 transcripts was strong in the branches and lower in root and flower tissues. We showed that CaPME4 acts specifically during the later stages of fruit ripening and possibly contributes to the softening of coffee fruit, thus playing a significant role in pectin degradation in the fruit pericarp.
Thesagro:  Coffea Arábica.
Thesaurus Nal:  Gene expression; Plant development; Ripening; Seed maturation; Seed quality.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160536/1/Gene-expression.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1771 - 1UPCAP - DD
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61.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, T. B. dos; LIMA, R. B. de; NAGASHIMA, G. T.; PETKOWICZ, C. L. de O.; CARPENTIERI-PÍPOLO, V.; PEREIRA, L. F. P.; DOMINGUES, D. S.; VIEIRA, L. G. E. Galactinol synthase transcriptional profile in two genotypes of Coffea canephora with contrasting tolerance to drought. Genetics and Molecular Biology, v. 38, n. 2, p. 182-190, 2015
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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62.Imagem marcado/desmarcadoCAÇÃO, S. M. B.; LEITE, T. F.; BUDZINSKI, I. G. F.; SANTOS, T. B.; SCHOLZ, M. B. S.; CARPENTIERI-PIPOLO, V.; DOMINGUES, D. S.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P. Gene expression and enzymatic activity of pectin methylesterase during fruit development and ripening in Coffea arabica L. Genetics and Molecular Research, v. 11, n. 3, p. 3186-3197, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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63.Imagem marcado/desmarcadoCACAO, S. M. B.; SILVA, N. V.; DOMINGUES, D. S.; VIEIRA, L. G. E.; DINIZ, L. E. C.; VINECKY, F.; ALVES, G. S. C.; ANDRADE, A. C.; CARPENTIERI PIPOLO, V.; PEREIRA, L. F. P. Construction and characterization of a BAC library from the Coffea arabica genotype Timor Hybrid CIFC 832/2. Genetica, v. 141, n. 1-3, p. 217-226, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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64.Imagem marcado/desmarcadoCACAO, S. M. B.; SILVA, N. V.; DOMINGUES, D. S.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P.; DINIZ, L. E. C.; VINECKY, F.; ALVES, G. S. C.; ANDRADE, A. C.; CARPENTIERI PIPOLO, V. Construction and characterization of a BAC library from the Coffea arabica genotype Timor Hybrid CIFC 832/2. Genetica, v. 141, n. 1-3, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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65.Imagem marcado/desmarcadoBARRETO, T. P.; CARPENTIERI-PIPOLO, V.; SILVA, D. A.; ABDELNOOR, R. V.; MANDARINO, J. M. G.; CARRAO-PANIZZI, M. C.; MARIN, S. R. R.; CACAO, S. M. B.; XAVIER, S. A. Mapping of genes for use in genotypes assisted selection o9f soybean without lipoxygenase. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE GENÉTICA MOLECULAR DE PLANTAS, 2., 2009, Búzios. Programa e resumos. [S.l.]: SBG, 2009. p. 182.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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