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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja; Embrapa Trigo.
Data corrente:  27/09/2023
Data da última atualização:  27/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA. D. A. da; CARPENTIERI-PIPOLO, V.; BARRETO, T.; ABDELNOOR, R. V.; MARIN, S. R. R.; CARRAO-PANIZZI, M. C.
Afiliação:  Instituto Agronômico Campinas; VALERIA CARPENTIERI PIPOLO, CNPT; Syngenta Proteção de Cultivos LTDA; RICARDO VILELA ABDELNOOR, CNPSO; SILVANA REGINA ROCKENBACH MARIN, CNPSO; MERCEDES CONCÓRDIA CARRÃO-PANIZZI.
Título:  Genetic removal of trypsin inhibitor and lipoxygenase isozymes form soybean seeds (Glycine max) by simple sequence repeat marker assisted selection.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Research, v. 22, n. 3, GMR19145, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.4238/gmr19145
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: unitz trypsin inhibitor (KTI), which affects protein digestibility and lipoxygenase isozymes, responsible for the off-flavor associated with soy-based foods, are two undesirable factors present in soybean seeds. These unpleasant factors are usually inactivated by heat treatment. However, heat treatment does not completely eliminate these factors; in addition it may decrease protein solubility and may incur extra energy costs. Genetic elimination of these factors could be an alternative to heat treatment. This study aimed to select soybean lines free of KTI and lipoxygenase isozymes in the seeds. The population under study was obtained by crossing the BRS 213 cultivar, which shows low lipoxygenase activity, with BRS 155, a KTI lacking cultivar. F2:3 hybrid populations were selected and analyzed using DNA markers for the identification of recessive alleles that encode the absence of KTI and the three lipoxygenase enzymes (LOX1, LOX2 and LOX3). F2:3 segregating populations were successfully identified with the KTI specific marker with 100% efficiency. However, the KTi/kti-gene-specific marker does not allow for the identification of heterozygous and homozygous genotypes with dominant KTi alleles; the the simple sequence repeat (SSR) markers Satt228 and Satt409, which bind tightly to the KTi locus, were much more suitable diagnostic marker for screening plants in segregating populations. Satt090 and Satt417 confirmed the presence of the homozygous Lx2 null-allele in th... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Inibidor de tripsina; Kunitz Isoenzimas lipoxigenase; Kunitz trypsin inhibitor; Lipoxygenase isozymes; Molecular markers.
Thesagro:  Controle de Qualidade; Glycine Max; Marcador Molecular; Semente; Soja.
Thesaurus Nal:  Seeds; Soybeans.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156934/1/genetic-removal-trypsin-inhibitor-and-lipoxygenase-isozymes-form-soybean-seeds-glycine-max.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO40986 - 1UPCAP - DD
CNPT45587 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  11/03/2015
Data da última atualização:  11/03/2015
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MIELE, A.; FLORES, C. A.; FILIPPINI ALBA, J. M.
Afiliação:  ALBERTO MIELE, CNPUV; CARLOS ALBERTO FLORES, CPACT; JOSE MARIA FILIPPINI ALBA, CPACT.
Título:  Effect of soil characteristics on phenolic compounds and antioxidant activity of merlot wine.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2014, Montreal, Canada. Research that resonates: abstracts. Montreal: IUFoST, 2014.
Idioma:  Português
Conteúdo:  The objective of this work was to establish the effect of three taxonomic classes of soil, i. e., Argissolo (Ultisol), Cambissolo (Inceptisol) and Neossolo (Entisol), on the phenolic compounds of wines made from grapes grown on these soils in the DO Vale dos Vinhedos, Bento Gonçalves, RS.
Palavras-Chave:  Antioxidant.
Thesagro:  Antioxidante; Composto fenólico; Solo; Uva; Viticultura.
Thesaurus NAL:  phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/120192/1/up26-miele.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT18178 - 1UPCPL - DD
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