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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  27/07/2022
Data da última atualização:  26/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DINI, M.; RASEIRA, M. do C. B.; SCARIOTTO, S.; CARPENEDO, S.; UENO, B.
Afiliação:  MAXIMILIANO DINI, UFPEL; MARIA DO CARMO BASSOLS RASEIRA, CPACT; SILVIA SCARIOTTO, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; SILVIA CARPENEDO, Embrapa Clima Temperado; BERNARDO UENO, CPACT.
Título:  Peach and nectarine susceptibility to brown rot and protocol optimization to evaluate Monilinia fructicola sporulation.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum, Agronomy, v. 44, e55850, 2022.
ISSN:  1807-8621
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The fungus Monilinia fructicola, which causes brown rot in fruits, is one of the main peach pathogens. The emergence of fungicide-resistant fungus isolates, as well as the attempt to reduce sprays, favors adoption of other control strategies. Among them, one of the most important is genetic resistance. This study was carried out aiming to evaluate the susceptibility of 16 peach and 4 nectarine genotypes to brown rot, as well as to evaluate how well the sporulation area and diameter correlate with number of spores in the lesions. Both wounded and non-wounded fruits were inoculated with 10 ?L of M. fructicola suspension. Wounded fruits from all genotypes (nectarines and peaches) showed susceptibility to M. fructicola, from 92 to 100% of incidence. The disease incidence was between 18 and 100% when nonwounded fruits were inoculated. High variability was detected for the fungus sporulation, in both wounded and non-wounded fruits, with ranges between 16 to 96% and 0 to 94%, respectively. The fungus sporulation was variable among the genotypes (between 0.1 to 96.0 conidia per mm2) and it is positively correlated with the diameter and area of sporulation. The genotypes Conserva 947, Conserva 1662, Conserva 672, Conserva 1600, and 'Bolinha', are the ones with less susceptible to brown rot.
Thesagro:  Prunus Persica.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145000/1/Peach-and-nectarine-susceptibility.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22308 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  07/04/2015
Data da última atualização:  15/06/2015
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  BARROSO, R. M.; PEDROZA FILHO, M. X.
Afiliação:  RENATA MELON BARROSO, CNPASA; MANOEL XAVIER PEDROZA FILHO, CNPASA.
Título:  Estratégias de inclusão produtiva para pequenos piscicultores.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2014.
Páginas:  41 p.
Série:  (Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 8).
ISSN:  2318-1400
Idioma:  Português
Conteúdo:  Introdução. Pequenos produtores e as dificuldades na inclusão produtiva. Causas da dificuldade de comercialização. Mudanças na cadeia produtiva. Principais estratégias de inclusão produtiva e sua aplicabilidade para pequenos piscicultores. Inserção nos programas públicos de aquisição de alimentos. Adição de valor do pescado. Selos, certificações e marca. Circuitos curtos de distribuição. Organização dos piscicultores em associações. Outros exemplos de estratégias de inclusão da produção - iniciativas governamentais. Conclusões. Referências bibliográficas.
Palavras-Chave:  Pequeno piscicultor.
Thesagro:  Cadeia produtiva; Comercialização; Peixe; Piscicultura.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/125388/1/SD08.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA252 - 1UMTFL - DDCNPASA-SP652015.065
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