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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
15/10/2013 |
Data da última atualização: |
25/01/2024 |
Autoria: |
MARTINELI, T. M.; ROSSI JUNIOR, O. D.; CERESER, N. D.; CARDOZO, M. V.; FONTOURA, C. L.; PERRI, S. H. V. |
Título: |
Microbiological counting in lamb carcasses from an abattoir in São Paulo, Brazil. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 6, p. 1836-1841, set. 2009. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S0103-84782009000600030 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The consumption of lamb meat in Brazil has increased in the last years but little information about the microbiological quality of this product is available. To evaluate the hygienic-sanitary conditions of lamb carcasses, the quantification of microorganism populations indicators (mesophiles and psychrotrophs; total and thermotolerant coliforms; Escherichia coli; moulds and yeasts) and the pathogenic microorganisms indentification (Salmonella sp. and Listeria spp.) were performed. A total of 60 lamb carcasses were sampled from one abattoir in São Paulo. Swab samples were collected from three points (forequarter, back and hindquarter) on the muscle surface after carcasses final washing. Statistical analysis consisted of descriptive evaluation of the results whose counts were grouped by intervals of microorganism populations. Counts ranged from 1.0 x 101 to 8.0 x 104 colony-forming unit cm-2 (CFU cm-2) for mesophiles; 1.0 x 100 to 4.4 x 104CFU cm-2 for psychrotrophs; < 1.0 x 100 to 4.4 x 104CFU cm-2 for moulds and yeasts; < 0.3 to > 32.0 most probable number/cm2 (MPN cm-2) for total and thermotolerant coliforms and Escherichia coli. Salmonella sp. and Listeria spp. were not found in any of the carcasses. Most carcasses presented low counts for all microorganisms. Overall results may be explained by the small size of the industry where the study was taken. Results suggest that good microbiological quality lamb meat is possible to be obtained, but improvement in hygienic-sanitary conditions is still required. [Contagens microbiológicas em carcaças ovinas de um abatedouro de São Paulo, Brasil]. Resumo: O consumo de carne ovina tem aumentado nos últimos anos, no Brasil. Entretanto, pouca informação sobre a qualidade desse produto está disponível. Com o intuito de avaliar as condições higiênico-sanitárias das carcaças ovinas, foram realizadas a quantificação das populações de microrganismos indicadores (mesófilos e psicrotróficos; coliformes totais e termotolerantes; Escherichia coli; bolores e leveduras) e a identificação de microrganismos patogênicos (Salmonella sp. and Listeria spp.). Um total de 60 carcaças foram amostradas em um frigorífico, em São Paulo, entre fevereiro e dezembro de 2006. Suabes foram coletados em três pontos (dianteiro, lombo e traseiro), na superfície muscular das carcaças, após a lavagem final destas. A análise estatística consistiu na avaliação descritiva dos resultados cujas contagens foram agrupadas em intervalos populacionais. As contagens variaram de 1,0 x 101 a 8,0 x 104UFC cm-2 para mesófilos; de 1,0 x 100 a 4,4 x 104UFC cm-2 para psicrotróficos; de < 1,0 x 100 a 4,4 x 104UFC cm-2 para bolores e leveduras; de < 0,3 a > 32,0 NMP cm-2 para coliformes totais e termotolerantes; e Escherichia coli. Salmonella sp. e Listeria spp. não foram detectadas em nenhuma das amostras coletadas nas carcaças. A maioria das carcaças apresentou baixas contagens para todas as categorias de microrganismos. Os resultados encontrados podem ser explicados pelo pequeno tamanho da indústria onde o trabalho foi realizado e sugerem que carne ovina de boa qualidade microbiológica pode ser obtida. No entanto, melhorias nas condições higiênico-sanitárias ainda são necessárias. MenosAbstract: The consumption of lamb meat in Brazil has increased in the last years but little information about the microbiological quality of this product is available. To evaluate the hygienic-sanitary conditions of lamb carcasses, the quantification of microorganism populations indicators (mesophiles and psychrotrophs; total and thermotolerant coliforms; Escherichia coli; moulds and yeasts) and the pathogenic microorganisms indentification (Salmonella sp. and Listeria spp.) were performed. A total of 60 lamb carcasses were sampled from one abattoir in São Paulo. Swab samples were collected from three points (forequarter, back and hindquarter) on the muscle surface after carcasses final washing. Statistical analysis consisted of descriptive evaluation of the results whose counts were grouped by intervals of microorganism populations. Counts ranged from 1.0 x 101 to 8.0 x 104 colony-forming unit cm-2 (CFU cm-2) for mesophiles; 1.0 x 100 to 4.4 x 104CFU cm-2 for psychrotrophs; < 1.0 x 100 to 4.4 x 104CFU cm-2 for moulds and yeasts; < 0.3 to > 32.0 most probable number/cm2 (MPN cm-2) for total and thermotolerant coliforms and Escherichia coli. Salmonella sp. and Listeria spp. were not found in any of the carcasses. Most carcasses presented low counts for all microorganisms. Overall results may be explained by the small size of the industry where the study was taken. Results suggest that good microbiological quality lamb meat is possible to be obtained, but improvement in hygien... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Carne ovina. |
Thesagro: |
Carcaça; Higiene; Microrganismo; Ovino. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 04057naa a2200253 a 4500 001 1968523 005 2024-01-25 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/S0103-84782009000600030$2DOI 100 1 $aMARTINELI, T. M. 245 $aMicrobiological counting in lamb carcasses from an abattoir in São Paulo, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2009 520 $aAbstract: The consumption of lamb meat in Brazil has increased in the last years but little information about the microbiological quality of this product is available. To evaluate the hygienic-sanitary conditions of lamb carcasses, the quantification of microorganism populations indicators (mesophiles and psychrotrophs; total and thermotolerant coliforms; Escherichia coli; moulds and yeasts) and the pathogenic microorganisms indentification (Salmonella sp. and Listeria spp.) were performed. A total of 60 lamb carcasses were sampled from one abattoir in São Paulo. Swab samples were collected from three points (forequarter, back and hindquarter) on the muscle surface after carcasses final washing. Statistical analysis consisted of descriptive evaluation of the results whose counts were grouped by intervals of microorganism populations. Counts ranged from 1.0 x 101 to 8.0 x 104 colony-forming unit cm-2 (CFU cm-2) for mesophiles; 1.0 x 100 to 4.4 x 104CFU cm-2 for psychrotrophs; < 1.0 x 100 to 4.4 x 104CFU cm-2 for moulds and yeasts; < 0.3 to > 32.0 most probable number/cm2 (MPN cm-2) for total and thermotolerant coliforms and Escherichia coli. Salmonella sp. and Listeria spp. were not found in any of the carcasses. Most carcasses presented low counts for all microorganisms. Overall results may be explained by the small size of the industry where the study was taken. Results suggest that good microbiological quality lamb meat is possible to be obtained, but improvement in hygienic-sanitary conditions is still required. [Contagens microbiológicas em carcaças ovinas de um abatedouro de São Paulo, Brasil]. Resumo: O consumo de carne ovina tem aumentado nos últimos anos, no Brasil. Entretanto, pouca informação sobre a qualidade desse produto está disponível. Com o intuito de avaliar as condições higiênico-sanitárias das carcaças ovinas, foram realizadas a quantificação das populações de microrganismos indicadores (mesófilos e psicrotróficos; coliformes totais e termotolerantes; Escherichia coli; bolores e leveduras) e a identificação de microrganismos patogênicos (Salmonella sp. and Listeria spp.). Um total de 60 carcaças foram amostradas em um frigorífico, em São Paulo, entre fevereiro e dezembro de 2006. Suabes foram coletados em três pontos (dianteiro, lombo e traseiro), na superfície muscular das carcaças, após a lavagem final destas. A análise estatística consistiu na avaliação descritiva dos resultados cujas contagens foram agrupadas em intervalos populacionais. As contagens variaram de 1,0 x 101 a 8,0 x 104UFC cm-2 para mesófilos; de 1,0 x 100 a 4,4 x 104UFC cm-2 para psicrotróficos; de < 1,0 x 100 a 4,4 x 104UFC cm-2 para bolores e leveduras; de < 0,3 a > 32,0 NMP cm-2 para coliformes totais e termotolerantes; e Escherichia coli. Salmonella sp. e Listeria spp. não foram detectadas em nenhuma das amostras coletadas nas carcaças. A maioria das carcaças apresentou baixas contagens para todas as categorias de microrganismos. Os resultados encontrados podem ser explicados pelo pequeno tamanho da indústria onde o trabalho foi realizado e sugerem que carne ovina de boa qualidade microbiológica pode ser obtida. No entanto, melhorias nas condições higiênico-sanitárias ainda são necessárias. 650 $aCarcaça 650 $aHigiene 650 $aMicrorganismo 650 $aOvino 653 $aCarne ovina 700 1 $aROSSI JUNIOR, O. D. 700 1 $aCERESER, N. D. 700 1 $aCARDOZO, M. V. 700 1 $aFONTOURA, C. L. 700 1 $aPERRI, S. H. V. 773 $tCiência Rural, Santa Maria$gv. 39, n. 6, p. 1836-1841, set. 2009.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
16/06/2023 |
Data da última atualização: |
16/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GONDIM, T. DE A.; GUEDES, J. A. C.; SILVA, M. F. S.; SILVA, A. C. DA; DIONISIO, A. P.; SOUZA, F. V. D.; PESSOA, C. DO Ó; LOPES, G. S.; ZOCOLO, G. J. |
Afiliação: |
TAMYRIS DE AQUINO GONDIM, Federal University of Ceara; JHONYSON ARRUDA CARVALHO GUEDES, Federal University of Ceara; MARIA FRANCILENE SOUZA SILVA, Federal University of Ceara; ADENILTON CAMILO DA SILVA, Federal University of Ceara; ANA PAULA DIONISIO, CNPAT; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; CLAUDIA DO Ó PESSOA, Federal University of Ceara; GISELE SIMONE LOPES, Federal University of Ceara; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPAT. |
Título: |
Assessment of metabolic, mineral, and cytotoxic profile in pineapple leaves of different commercial varieties: A new eco-friendly and inexpensive source of bioactive compounds. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, 164, 112439, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.112439 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Metabolômica; Quimiometria. |
Thesagro: |
Abacaxi; Alimento Mineral; Ananás Comosus. |
Thesaurus NAL: |
Ananas; Chemometrics; Metabolomics; Minerals; Pineapples. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01057naa a2200337 a 4500 001 2154479 005 2023-06-16 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.112439$2DOI 100 1 $aGONDIM, T. DE A. 245 $aAssessment of metabolic, mineral, and cytotoxic profile in pineapple leaves of different commercial varieties$bA new eco-friendly and inexpensive source of bioactive compounds.$h[electronic resource] 260 $c2023 650 $aAnanas 650 $aChemometrics 650 $aMetabolomics 650 $aMinerals 650 $aPineapples 650 $aAbacaxi 650 $aAlimento Mineral 650 $aAnanás Comosus 653 $aMetabolômica 653 $aQuimiometria 700 1 $aGUEDES, J. A. C. 700 1 $aSILVA, M. F. S. 700 1 $aSILVA, A. C. DA 700 1 $aDIONISIO, A. P. 700 1 $aSOUZA, F. V. D. 700 1 $aPESSOA, C. DO Ó 700 1 $aLOPES, G. S. 700 1 $aZOCOLO, G. J. 773 $tFood Research International, 164, 112439, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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