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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
21/07/2009 |
Data da última atualização: |
17/05/2011 |
Autoria: |
CARDOSO, S. C.; SOARES, A. C. F.; BRITO, A. dos S.; LARANJEIRA, F. F.; LEDO, C. A. S.; SANTOS, A. P. dos. |
Afiliação: |
SUANE C. CARDOSO, Bolsista CAPES; ANA CRISTINA F. SOARES, UFBA; ALEXSANDRO DOS S. BRITO, Bolsista PET; FRANCISCO FERRAZ LARANJEIRA, CNPMF; CARLOS ALBERTO S. LEDO, CNPMF; ANDIALE P. DOS SANTOS. |
Título: |
Control of tomato bacterial wilt through the incorporation of aerial part of pigeon pea and crotalaria to soil. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 32, n. 1, p. 27-33, Jan./Mar. 2006. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Part of the Master thesis of the first author, at the Federal University of Bahia (UFBA). |
Conteúdo: |
The use of organic matter that improves the physical, chemical and biological soil properties has been studied as an inducer of suppressiveness to soilborne plant pathogens. The objective of this work was to evaluate the effect of different sources and concentrations of organic matter on tomato bacterial wilt control. Two commercially available organic composts and freshly cut aerial parts of pigeon pea (Cajanus cajan) and crotalaria (Crotalaria juncea) were incorporated, in concentrations of 10, 20 and 30 % (v/v), into soil infested with Ralstonia solanacearum. The soil with the fresh organic matter of pigeon pea and crotalaria was incubated for 30 and 60 days before planting. Tomato seedlings of cv. Santa Clara were transplanted into polyethylene bags with 3 kg of the planting substrate (infested soil + organic matter). The wilting symptoms and percentage of flowering plants were evaluated for 45 days. All evaluated concentrations with incorporation and incubation for 30 days of aerial parts of pigeon pea and crotalaria controlled 100% tomato bacterial wilt. With 60 days of incubation, only the 10 % concentration of pigeon pea and crotalaria did not control the disease. These results suggest that soil incorporation of fresh aerial parts of pigeon pea and crotalaria is an effective method for bacterial wilt control. |
Palavras-Chave: |
Compostos orgânicos; Lycopersicon esculentum Mill; Murcha bacteriana do tomateiro. |
Thesagro: |
Bactéria; Cajanus Cajan; Crotalária; Crotalária Juncea; Guandu; Ralstonia Solanacearum; Tomate. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Registros recuperados : 7 | |
2. | | JESUS, M. C. de; BRITO, A. dos S.; GOMES, F. da S.; CARDOSO, S. C. Armazenagem de água em solo infectado com fusário e cultivado com maracujazeiro, cultivar brs rubi em quatro combinações copa:enxerto maracujazeiro, cultivar brs rubi em quatro combinações copa:enxerto. in: AZUFFO, A. M.; AGUILERA, J. G. (Org.). Solos nos biomas brasileiros. Ponta Grossa: Atena, 2018. Cap. 4, p. 37-49. Formato eletrônico. (Solos nos biomas brasileiros, v. 1).Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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3. | | OLIVEIRA, E. P. de; SILVA, D. dos S.; CARDOSO, S. C.; JESUS, O. N. de; LIMA, L. K. S. Desenvolvimento de mudas de maracujazeiro amarelo enxertado em portaenxerto silvestre. in: AGUILERA, J. G.; ZUFFO, A. M. (Org.). Ensaios nas ciências agrárias e ambientais. Ponta Grossa: Atena, 2019. cap. 12, p. 85-92, 2019. (Ensaios nas ciências agrárias e ambientais, v. 3)Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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5. | | CARDOSO, S. C.; SOARES, A. C. F.; BRITO, A. dos S.; SANTOS, A. P. dos; BARBOSA, F. F. L.; CARVALHO, L. A. de. Evaluation of tomato rootstocks and its use to control bacterial wilt disease. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 2, p. 595-604, abr. 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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6. | | TEIXEIRA, J. H. dos S.; GUIMARÃES, M. A. S.; CARDOSO, S. C.; BRITO, A. dos S.; PEIXOUTO, Y. S.; RIBEIRO, S. O.; OLIVEIRA, E. J. de; OLIVEIRA, S. A. S. de. Distribution of resistance of cassava genotypes to dry, soft and black root diseases and correlation to yield parameters. Journal of Phytopathology, 1-10, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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7. | | LIMA, L. K. S.; JESUS, O. N. de; TEIXEIRA, J. H. SANTOS; GUIMARÃES, M. A. S.; CARDOSO, S. C.; BRITO, A. dos S.; ROSA, R. C. C.; GIRARDI, E. A. Performance of graft combinations of Passiflora spp. under tropical semi-arid conditions in Brazil. Fruits, n. 76, n.2, p. 80-92, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
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