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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
12/06/2023 |
Data da última atualização: |
12/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, A. de J. B.; CARDOSO, M. das G.; GUERREIRO, M. C.; PIMENTEL, F. A. |
Afiliação: |
ANNETE DE J. BOARI LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MARIA DAS GRAÇAS CARDOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MÁRIO CÉSAR GUERREIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; FLAVIO ARAUJO PIMENTEL, CPAF-AC. |
Título: |
Emprego do carvão ativado para remoção de cobre em cachaça. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 29, n. 2, p. 247-250, 2006. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Copper content is of great concern among sugarcane-spirit producers. It is released from copper-made distillers, during the distillation process. Activated carbon has been used to remove copper. However, depending on the amount of carbon and the duration of reaction, it can also remove higher alcohols and esters, which are important in the final product. A sugarcane spirit with 9 mg L-1 of copper was shaken with 2 to 26 g L-1 of activated carbon, during 10 to 1440 minutes. Then, copper and organic compounds were measured. At least 12 g L-1 of carbon and 60 min shaking time were necessary to decrease copper bellow 5 mg L-1. However, other components of the product were also affected. |
Palavras-Chave: |
Carbono activado; Carvão ativado; Remoção; Sugar cane spirit. |
Thesagro: |
Cachaça; Cobre. |
Thesaurus Nal: |
Activated carbon; Copper. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154399/1/27457.pdf
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Marc: |
LEADER 01378naa a2200253 a 4500 001 2154399 005 2023-06-12 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLIMA, A. de J. B. 245 $aEmprego do carvão ativado para remoção de cobre em cachaça.$h[electronic resource] 260 $c2006 520 $aCopper content is of great concern among sugarcane-spirit producers. It is released from copper-made distillers, during the distillation process. Activated carbon has been used to remove copper. However, depending on the amount of carbon and the duration of reaction, it can also remove higher alcohols and esters, which are important in the final product. A sugarcane spirit with 9 mg L-1 of copper was shaken with 2 to 26 g L-1 of activated carbon, during 10 to 1440 minutes. Then, copper and organic compounds were measured. At least 12 g L-1 of carbon and 60 min shaking time were necessary to decrease copper bellow 5 mg L-1. However, other components of the product were also affected. 650 $aActivated carbon 650 $aCopper 650 $aCachaça 650 $aCobre 653 $aCarbono activado 653 $aCarvão ativado 653 $aRemoção 653 $aSugar cane spirit 700 1 $aCARDOSO, M. das G. 700 1 $aGUERREIRO, M. C. 700 1 $aPIMENTEL, F. A. 773 $tQuímica Nova$gv. 29, n. 2, p. 247-250, 2006.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, M. C. de; RAMOS, J. D.; PIO, R.; CARDOSO, M. das G. Características fenológicas e físicas e perfil de ácidos graxos em oliveiras no sul de Minas Gerais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 1, p. 30-35, jan. 2012. Título em inglês: Phenological and physical characteristics and fatty acids of olive trees from the south of Minas Gerais, Brazil.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MALUF, W. R.; INOUE, I. F.; FERREIRA, R. de P. D.; GOMES, L. A. A.; CASTRO, E. M. de; CARDOSO, M. das G. Higher glandular trichome density in tomato leaflets and repellence to spider mites Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 9, p. 1227-1235, set. 2007 Título em português: Alta densidade de tricomas glandulares em tomateiro e aumento da repelência a ácaros rajados.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GUIMARÃES, L. G. de L.; CARDOSO, M. das G.; ZACARONI, L. M.; LIMA, R. K. de; PIMENTEL, F. A.; MORAIS, A. R. de. Influência da luz e da temperatura sobre a oxidação do óleo essencial de capim-limão (Cymbopogon citratus (D.C.) STAPF). Química Nova, São Paulo, v. 31, n. 6, p. 1476-1480, 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, W. P. de; CARVALHO, G. J. de; CARDOSO, M. das G.; ANDRADE, M. A.; ANDRADE, J. de; TEIXEIRA, M. L.; SILVA, L. F. Prospecção fitoquímica de adubos verdes em cultivo exclusivo e consorciado. Cultura Agronômica, v. 24, n. 3, p. 257-274, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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