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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
19/08/1995 |
Data da última atualização: |
04/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
CARDOSO, J. E.; MOURA, G. de M. |
Afiliação: |
JOSE EMILSON CARDOSO, CPAF-AC; GERALDO DE MELO MOURA, CPAF-AC. |
Título: |
Incidência da murcha de Sclerotium em leguminosas utilizadas como biofertilizantes. |
Ano de publicação: |
1983 |
Fonte/Imprenta: |
Rio Branco, AC: Embrapa-UEPAE Rio Branco, 1983. |
Páginas: |
2 p. |
Série: |
(Embrapa-UEPAE Rio Branco. Comunicado técnico, 35). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho refere-se a observações colhidas quanto a incidência da murcha de Sclerotium em cinco espécies de leguminosas introduzidas como biofertilizantes. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Biofertilizantes; Controle de doenca; Cultivation; Cultivo itinerante; Enfermedades y desórdenes de las plantas; Escleroglucán; Fertilidad del suelo; Green manure; Incidencia; Leguminosas; Leguminosas forrajeras; Mucuna anã; Mucuna pruriens var utilis; Murcha; Plant diseases; Shifting; Stizolobium deeringianum; Western Amazon; Wilts. |
Thesagro: |
Adubação Verde; Biofertilizante; Cajanus cajan; Canavalia ensiformis; Crotalária; Doença de Planta; Feijão de porco; Fertilidade do solo; Fertilizante; Fungo; Guandu; Leguminosa; Leguminosa forrageira; Mucuna preta; Murcha de Esclerócio; Rendimento; Sclerotium rolfsii; Stizolobium aterrimum. |
Thesaurus Nal: |
Athelia rolfsii; Biofertilizers; Crotalaria spectabilis; disease control; fertilizers; Forage legumes; Fungi; legumes; Mucuna pruriens; organic fertilizers; Plant diseases and disorders; Scleroglucan; Sclerotium; Soil fertility. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165671/1/1061.pdf
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Marc: |
LEADER 02344nam a2200793 a 4500 001 1492324 005 2023-05-04 008 1983 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aCARDOSO, J. E. 245 $aIncidência da murcha de Sclerotium em leguminosas utilizadas como biofertilizantes. 260 $aRio Branco, AC: Embrapa-UEPAE Rio Branco$c1983 300 $a2 p. 490 $a(Embrapa-UEPAE Rio Branco. Comunicado técnico, 35). 520 $aEste trabalho refere-se a observações colhidas quanto a incidência da murcha de Sclerotium em cinco espécies de leguminosas introduzidas como biofertilizantes. 650 $aAthelia rolfsii 650 $aBiofertilizers 650 $aCrotalaria spectabilis 650 $adisease control 650 $afertilizers 650 $aForage legumes 650 $aFungi 650 $alegumes 650 $aMucuna pruriens 650 $aorganic fertilizers 650 $aPlant diseases and disorders 650 $aScleroglucan 650 $aSclerotium 650 $aSoil fertility 650 $aAdubação Verde 650 $aBiofertilizante 650 $aCajanus cajan 650 $aCanavalia ensiformis 650 $aCrotalária 650 $aDoença de Planta 650 $aFeijão de porco 650 $aFertilidade do solo 650 $aFertilizante 650 $aFungo 650 $aGuandu 650 $aLeguminosa 650 $aLeguminosa forrageira 650 $aMucuna preta 650 $aMurcha de Esclerócio 650 $aRendimento 650 $aSclerotium rolfsii 650 $aStizolobium aterrimum 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aBiofertilizantes 653 $aControle de doenca 653 $aCultivation 653 $aCultivo itinerante 653 $aEnfermedades y desórdenes de las plantas 653 $aEscleroglucán 653 $aFertilidad del suelo 653 $aGreen manure 653 $aIncidencia 653 $aLeguminosas 653 $aLeguminosas forrajeras 653 $aMucuna anã 653 $aMucuna pruriens var utilis 653 $aMurcha 653 $aPlant diseases 653 $aShifting 653 $aStizolobium deeringianum 653 $aWestern Amazon 653 $aWilts 700 1 $aMOURA, G. de M.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
05/06/2020 |
Data da última atualização: |
05/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
OLIVEIRA, T. S. de; FREITAS-SILVA, O.; SÁ, D. de G. C. F. de; KLUCZKOVSKI, A. M.; FURTADO, M. R.; CAMPELO, P. H. |
Afiliação: |
Tamires Sousa de Oliveira, UFAM; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA; Ariane Mendonça Kluczkovski, UFAM; Maraysa Rodrigues Furtado, UFRJ; Pedro Henrique Campelo, UFAM. |
Título: |
Application of Brazil nut oil microparticles in a brownie recipe. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
European Academic Research, v. 8, n. 2, p. 905-920. May 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The encapsulation of Brazil nut oil with rice protein and gum arabic as a wall material has been successfully demonstrated in previous studies carried out by this group. This process generated a product that maintains the functional properties of the oil and also can be used to produce other foods. In order to evaluate microparticles as a possible ingredient in food formulations, a brownie recipe was created containing encapsulated Brazil nut oil. The oil microparticles were produced by lyophilization and their physical characteristics were analyzed. They were added to the brownie recipe to assess the global acceptance and texture. Thermogravimetric analysis demonstrated the ability of the particles to withstand high temperatures (? 280 °C). The rheology tests demonstrated the Newtonian fluid behavior of the emulsion. The brownie containing the microparticles showed 8.05 ± 1.12 global acceptance and 7.71 ± 1.8 for texture, while the brownie with crude Brazil nut oil had 7.27 ± 1.76 global acceptance and 7.25 ± 1.85 for texture. These results make it possible to use the oil in new products, in addition to contributing to reduce the disposal of residues from the nut production process, as well as reducing the loss of quality of the oil. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Brownie; Microencapsulação; Proteínas de arroz; Rice proteins; Sensory analysis. |
Thesagro: |
Arroz; Bertholletia Excelsa; Proteína. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Microencapsulation. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02153naa a2200313 a 4500 001 2123062 005 2020-06-05 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, T. S. de 245 $aApplication of Brazil nut oil microparticles in a brownie recipe.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe encapsulation of Brazil nut oil with rice protein and gum arabic as a wall material has been successfully demonstrated in previous studies carried out by this group. This process generated a product that maintains the functional properties of the oil and also can be used to produce other foods. In order to evaluate microparticles as a possible ingredient in food formulations, a brownie recipe was created containing encapsulated Brazil nut oil. The oil microparticles were produced by lyophilization and their physical characteristics were analyzed. They were added to the brownie recipe to assess the global acceptance and texture. Thermogravimetric analysis demonstrated the ability of the particles to withstand high temperatures (? 280 °C). The rheology tests demonstrated the Newtonian fluid behavior of the emulsion. The brownie containing the microparticles showed 8.05 ± 1.12 global acceptance and 7.71 ± 1.8 for texture, while the brownie with crude Brazil nut oil had 7.27 ± 1.76 global acceptance and 7.25 ± 1.85 for texture. These results make it possible to use the oil in new products, in addition to contributing to reduce the disposal of residues from the nut production process, as well as reducing the loss of quality of the oil. 650 $aFood technology 650 $aMicroencapsulation 650 $aArroz 650 $aBertholletia Excelsa 650 $aProteína 653 $aAnálise sensorial 653 $aBrownie 653 $aMicroencapsulação 653 $aProteínas de arroz 653 $aRice proteins 653 $aSensory analysis 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 700 1 $aSÁ, D. de G. C. F. de 700 1 $aKLUCZKOVSKI, A. M. 700 1 $aFURTADO, M. R. 700 1 $aCAMPELO, P. H. 773 $tEuropean Academic Research$gv. 8, n. 2, p. 905-920. May 2020.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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