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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
01/06/2016 |
Data da última atualização: |
24/05/2017 |
Autoria: |
ZANETTI, L. V.; MILANEZ, C. R. D.; GAMA, V. N.; AGUILAR, M. A. G.; SOUZA, C. A. S.; CAMPOSTRINI, E.; FERRAZ, T. M.; FIGUEIRDO, F. A. M. M. de A. |
Afiliação: |
LEONARDO VALANDRO ZANETTI, UFES; CAMILLA ROZINDO DIAS MILANEZ, UFES; VINICIUS NOVO GAMA, UFES; MARCO ANTONIO GALEAS AGUILAR, Centro de Pesquisas do Cacau; CARLOS ALBERTO SPAGGIARI SOUZA, Centro de Pesquisas do Cacau; ELIEMAR CAMPOSTRINI, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy; TIAGO MASSI FERRAZ, UEMA; FÁBIO AFONSO MAZZEI MOURA DE ASSIS FIGUEIREDO, UEMA. |
Título: |
Leaf application of silicon in young cacao plants subjected to water deficit. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 3, p. 215-223, mar. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Aplicação foliar de silício em plantas jovens de cacau submetidas à deficiência hídrica. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the physiological and anatomical traits of plants of a cacao (Theobroma cacao) clone in response to water deficit after leaf application of silicon. A randomized complete block design was used, with four replicates, in a 2x3 factorial arrangement of two water regimes (irrigated or nonirrigated) and three silicon concentrations (0.0, 1.5, and 3.0 mg mL‑1) applied in wettable SiO2 powder. The plants were evaluated 20 days after the irrigation regimes were applied. The use of SiO2 increased the stability of cell membranes and the photochemical efficiency of the plants under water deficit. The 1.5 mg mL‑1 concentration of SiO2 increased photosynthetic rate, water use efficiency, and carboxylation efficiency, besides mitigating the effect of oxidative stress. Stomatal density was reduced in nonirrigated plants under the highest concentration of Si. The 1.5 mg mL‑1 concentration of Si is considered optimal for the photosynthetic metabolism of young cacao plants under soil water limitation. |
Palavras-Chave: |
Antioxidant enzymes; Enzima antioxidante; Fotoquímica; SiO2. |
Thesagro: |
Anatomia; Seca; Theobroma Cacao. |
Thesaurus Nal: |
Drought; Photochemistry; Plant anatomy. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/143648/1/Leaf-application.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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11. | | ROSSI, D. A.; MENEZES, B. R. da S.; DAHER, R. F.; GRAVINA, G. de A.; LIMA, R. S. N. de; LEDO, F. J. da S.; GOTTARDO, R. D.; CAMPOSTRINI, E.; SOUZA, C. L. M. de. Canonical correlations in elephant grass for energy purposes. African Journal of Biotechnology, v. 13, n. 36, p. 3666-3671, 2014Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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17. | | RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; FORTUNATO, A. S.; MARTINS, L. D.; PARTELLI, F. L.; CAMPOSTRINI, E.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; TOMAZ, M. A.; COLWEL, F.; SCOTTI-CAMPOS, P.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; MATTA, F. M. da; RAMALHO, J. C. Efeito do aumento da concentração de CO2 e da temperatura no transporte de elétrons em plantas de Coffee arabica L.. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 41, 2015, Poços de Caldas. Com mais tecnologia, mas café se aprecia: trabalhos apresentados. Poços de Caldas: Fundação Procafé, 2015. 247-249Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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