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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  05/02/2014
Data da última atualização:  05/02/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BOTELHO, F. M.; CORRÊA, P. C.; CAMPOS, S. de C.; VIANA, J. L.; PAIXÃO, G. C.
Afiliação:  SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT.
Título:  Efeito do teor de água nos fatores de forma dos frutos de Coffea canephora
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 42., 2013, Fortaleza. Anais... Fortaleza, CE: CONBEA, 2013.
Idioma:  Português
Thesagro:  Coffea Canephora.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMT214 - 1UPCPC - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  16/05/2024
Data da última atualização:  16/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTANA NETO, D. C. de; PAIVA, T. S.; SANTOS, R. W. S. dos; HELM, C. V.; SILVA, F. A. P. da; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M.
Afiliação:  DEOCLECIANO CASSIANO DE SANTANA NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; THAINNANE SILVA PAIVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ROGÉRIO WILLIAN SILVA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; FÁBIO ANDERSON PEREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA; LUIZ MÁRIO DE MATOS JORGE, UNIVERSIDADE DE MARINGÁ; REGINA MARIA MATOS JORGE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ.
Título:  Potential of Pinhão husk (Araucaria angustifolia) as a structural reinforcement agent in the properties of edible films of Pinhão flour and gelatin.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Polymer Science, v. 141, n. 15, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1002/app.55233
Idioma:  Português
Conteúdo:  In this study, the use of Pinh˜ao husk as a source of reinforcement material for development of edible films, where the Pinh˜ao seed flour and bovine gelatin were used as matrices for the films. Mechanical properties, water vapor perme- ability, solubility and opacity, microstructure, and thermal degradation charac- terized the films produced. The films presented homogeneous and cohesive structures. Pinh˜ao husk content positively affected film properties by increas- ing tensile strength (TS) and decreasing water vapor permeability (WVP), with Pinh˜ao flour film formulations (5.0% Pinh˜ao flour, 1.2% glycerol, and 0.4% Pinh˜ao husk) and gelatin (5.0% gelatin, 2.0% glycerol, and 0.4% Pinh˜ao husk) those that presented the best results (5.06 MPa for TS and 0.14 g.mm/kPa.h.m2 for WVP) and (3.88 MPa for TS and 0.28 g.mm/kPa.h.m2 for WVP), respec- tively The thermal degradation study revealed that the films are stable at tem- peratures below 150!C, losing only free water and volatile compounds of low molecular weight. Pinh˜ao husk can reinforce films, making them suitable as biodegradable and edible packaging materials for eco-friendly food products. This contributes to the circular economy, preserves biodiversity, and reduces plastic waste, offering promising sustainable packaging solutions.
Palavras-Chave:  Biomaterials; Edible film; Reinforcement material.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Farinha; Gelatina; Pinhão.
Thesaurus NAL:  Packaging.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164296/1/JApplPolymSci-2024-Helm-et-al.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58932 - 1UPCAP - DD
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