|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
05/02/2014 |
Data da última atualização: |
05/02/2014 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BOTELHO, F. M.; CORRÊA, P. C.; CAMPOS, S. de C.; VIANA, J. L.; PAIXÃO, G. C. |
Afiliação: |
SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT. |
Título: |
Efeito do teor de água nos fatores de forma dos frutos de Coffea canephora |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 42., 2013, Fortaleza. Anais... Fortaleza, CE: CONBEA, 2013. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Coffea Canephora. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00550nam a2200157 a 4500 001 1978809 005 2014-02-05 008 2013 bl uuuu u01u1 u #d 100 1 $aBOTELHO, F. M. 245 $aEfeito do teor de água nos fatores de forma dos frutos de Coffea canephora$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 42., 2013, Fortaleza. Anais... Fortaleza, CE: CONBEA$c2013 650 $aCoffea Canephora 700 1 $aCORRÊA, P. C. 700 1 $aCAMPOS, S. de C. 700 1 $aVIANA, J. L. 700 1 $aPAIXÃO, G. C.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/05/2024 |
Data da última atualização: |
16/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTANA NETO, D. C. de; PAIVA, T. S.; SANTOS, R. W. S. dos; HELM, C. V.; SILVA, F. A. P. da; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. |
Afiliação: |
DEOCLECIANO CASSIANO DE SANTANA NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; THAINNANE SILVA PAIVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ROGÉRIO WILLIAN SILVA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; FÁBIO ANDERSON PEREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA; LUIZ MÁRIO DE MATOS JORGE, UNIVERSIDADE DE MARINGÁ; REGINA MARIA MATOS JORGE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ. |
Título: |
Potential of Pinhão husk (Araucaria angustifolia) as a structural reinforcement agent in the properties of edible films of Pinhão flour and gelatin. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Applied Polymer Science, v. 141, n. 15, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/app.55233 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
In this study, the use of Pinh˜ao husk as a source of reinforcement material for development of edible films, where the Pinh˜ao seed flour and bovine gelatin were used as matrices for the films. Mechanical properties, water vapor perme- ability, solubility and opacity, microstructure, and thermal degradation charac- terized the films produced. The films presented homogeneous and cohesive structures. Pinh˜ao husk content positively affected film properties by increas- ing tensile strength (TS) and decreasing water vapor permeability (WVP), with Pinh˜ao flour film formulations (5.0% Pinh˜ao flour, 1.2% glycerol, and 0.4% Pinh˜ao husk) and gelatin (5.0% gelatin, 2.0% glycerol, and 0.4% Pinh˜ao husk) those that presented the best results (5.06 MPa for TS and 0.14 g.mm/kPa.h.m2 for WVP) and (3.88 MPa for TS and 0.28 g.mm/kPa.h.m2 for WVP), respec- tively The thermal degradation study revealed that the films are stable at tem- peratures below 150!C, losing only free water and volatile compounds of low molecular weight. Pinh˜ao husk can reinforce films, making them suitable as biodegradable and edible packaging materials for eco-friendly food products. This contributes to the circular economy, preserves biodiversity, and reduces plastic waste, offering promising sustainable packaging solutions. |
Palavras-Chave: |
Biomaterials; Edible film; Reinforcement material. |
Thesagro: |
Araucária Angustifólia; Farinha; Gelatina; Pinhão. |
Thesaurus NAL: |
Packaging. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164296/1/JApplPolymSci-2024-Helm-et-al.pdf
|
Marc: |
LEADER 02265naa a2200301 a 4500 001 2164296 005 2024-05-16 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/app.55233$2DOI 100 1 $aSANTANA NETO, D. C. de 245 $aPotential of Pinhão husk (Araucaria angustifolia) as a structural reinforcement agent in the properties of edible films of Pinhão flour and gelatin.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aIn this study, the use of Pinh˜ao husk as a source of reinforcement material for development of edible films, where the Pinh˜ao seed flour and bovine gelatin were used as matrices for the films. Mechanical properties, water vapor perme- ability, solubility and opacity, microstructure, and thermal degradation charac- terized the films produced. The films presented homogeneous and cohesive structures. Pinh˜ao husk content positively affected film properties by increas- ing tensile strength (TS) and decreasing water vapor permeability (WVP), with Pinh˜ao flour film formulations (5.0% Pinh˜ao flour, 1.2% glycerol, and 0.4% Pinh˜ao husk) and gelatin (5.0% gelatin, 2.0% glycerol, and 0.4% Pinh˜ao husk) those that presented the best results (5.06 MPa for TS and 0.14 g.mm/kPa.h.m2 for WVP) and (3.88 MPa for TS and 0.28 g.mm/kPa.h.m2 for WVP), respec- tively The thermal degradation study revealed that the films are stable at tem- peratures below 150!C, losing only free water and volatile compounds of low molecular weight. Pinh˜ao husk can reinforce films, making them suitable as biodegradable and edible packaging materials for eco-friendly food products. This contributes to the circular economy, preserves biodiversity, and reduces plastic waste, offering promising sustainable packaging solutions. 650 $aPackaging 650 $aAraucária Angustifólia 650 $aFarinha 650 $aGelatina 650 $aPinhão 653 $aBiomaterials 653 $aEdible film 653 $aReinforcement material 700 1 $aPAIVA, T. S. 700 1 $aSANTOS, R. W. S. dos 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aSILVA, F. A. P. da 700 1 $aJORGE, L. M. de M. 700 1 $aJORGE, R. M. M. 773 $tJournal of Applied Polymer Science$gv. 141, n. 15, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|