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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
20/06/2005 |
Data da última atualização: |
20/06/2005 |
Autoria: |
MATTIUZ, B. H; MIGUEL, A. C. A.; NACHTIGAL, J. C.; DURIGAN, J. F.; CAMARGO, U. A. |
Afiliação: |
UNESP-FCAV. |
Título: |
Processamento mínimo de uvas de mesa sem semente. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.26, n2, p.226-229, 2004. |
ISSN: |
0100-2945 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O trabalho teve como objetivo avaliar os aspectos qualitativos de uvas de mesa apirênicas (sem sementes) quando submetidas ao processamento mínimo e armazenadas sob refrigeração. Para tanto, foram utilizadas uvas da cultivar BRS Morena e da Seleção Avançada n° 8, produzidas na Embrapa Uva e Vinho/Estação Experimental de Viticultura Tropical (da Embrapa de Jales). Os cachos, depois de higienizados, imersos em água clorada a 300 mg de cloro.L-¹ por 5 min., foram mantidos em câmara fria, a 12°C, por 12 h. Pessoas treinadas e com proteção adequada procederam à degrana dos cachos e ao posterior enxágue das bagas com água clorada (20 mg.L-¹) a 12°C. Depois de escorrido o excesso de água, as bagas foram acondicionadas em bandejas de tereftalato de polietileno (PET) transparente com tampa e com capacidade para 500 mL. Cada unidade, contendo 200 g de bagas, foi armazenada a 2,5±1°C e 88% UR por até 36 dias. Avaliaram-se a perda de massa fresca, a evolução da aparência, a coloração e os teores de sólidos solúveis totais (SST), e de acidez titulável (AT). Nas condições do experimento, os produtos minimamente processados da cv. BRS Morena e da Seleção 8 apresentaram baixa perda acumulada de massa fresca (0,16%). O produto da cv. Morena apresentou-se mais escuro (L=25,04) e mais arroxeado (h°=332,88) que o da Seleção 8 (L=29,86 e h°=345,11), propiciando-lhe melhor qualidade visual. O suco da 'BRS Morena' apresentou maiores teores de SST (22,17°Brix) e menores para a AT(0,56%), o que resultou em uma relação SST/AT maior e melhor (39,76) que o da Seleção 8 (18,81). A cv. BRS Morena também apresentou boa manutenção da aparência e, portanto, da qualidade comercial, por 33 dias a 2,5°C, superior ao obtido para a Seleção 8 (24 dias). MenosO trabalho teve como objetivo avaliar os aspectos qualitativos de uvas de mesa apirênicas (sem sementes) quando submetidas ao processamento mínimo e armazenadas sob refrigeração. Para tanto, foram utilizadas uvas da cultivar BRS Morena e da Seleção Avançada n° 8, produzidas na Embrapa Uva e Vinho/Estação Experimental de Viticultura Tropical (da Embrapa de Jales). Os cachos, depois de higienizados, imersos em água clorada a 300 mg de cloro.L-¹ por 5 min., foram mantidos em câmara fria, a 12°C, por 12 h. Pessoas treinadas e com proteção adequada procederam à degrana dos cachos e ao posterior enxágue das bagas com água clorada (20 mg.L-¹) a 12°C. Depois de escorrido o excesso de água, as bagas foram acondicionadas em bandejas de tereftalato de polietileno (PET) transparente com tampa e com capacidade para 500 mL. Cada unidade, contendo 200 g de bagas, foi armazenada a 2,5±1°C e 88% UR por até 36 dias. Avaliaram-se a perda de massa fresca, a evolução da aparência, a coloração e os teores de sólidos solúveis totais (SST), e de acidez titulável (AT). Nas condições do experimento, os produtos minimamente processados da cv. BRS Morena e da Seleção 8 apresentaram baixa perda acumulada de massa fresca (0,16%). O produto da cv. Morena apresentou-se mais escuro (L=25,04) e mais arroxeado (h°=332,88) que o da Seleção 8 (L=29,86 e h°=345,11), propiciando-lhe melhor qualidade visual. O suco da 'BRS Morena' apresentou maiores teores de SST (22,17°Brix) e menores para a AT(0,56%), o que resu... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
armazenamento refrigerado; minimamente processado; uvas apirênicas; Vitis sp. |
Thesagro: |
Pós-Colheita. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02469naa a2200241 a 4500 001 1652464 005 2005-06-20 008 2004 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-2945 100 1 $aMATTIUZ, B. H 245 $aProcessamento mínimo de uvas de mesa sem semente. 260 $c2004 520 $aO trabalho teve como objetivo avaliar os aspectos qualitativos de uvas de mesa apirênicas (sem sementes) quando submetidas ao processamento mínimo e armazenadas sob refrigeração. Para tanto, foram utilizadas uvas da cultivar BRS Morena e da Seleção Avançada n° 8, produzidas na Embrapa Uva e Vinho/Estação Experimental de Viticultura Tropical (da Embrapa de Jales). Os cachos, depois de higienizados, imersos em água clorada a 300 mg de cloro.L-¹ por 5 min., foram mantidos em câmara fria, a 12°C, por 12 h. Pessoas treinadas e com proteção adequada procederam à degrana dos cachos e ao posterior enxágue das bagas com água clorada (20 mg.L-¹) a 12°C. Depois de escorrido o excesso de água, as bagas foram acondicionadas em bandejas de tereftalato de polietileno (PET) transparente com tampa e com capacidade para 500 mL. Cada unidade, contendo 200 g de bagas, foi armazenada a 2,5±1°C e 88% UR por até 36 dias. Avaliaram-se a perda de massa fresca, a evolução da aparência, a coloração e os teores de sólidos solúveis totais (SST), e de acidez titulável (AT). Nas condições do experimento, os produtos minimamente processados da cv. BRS Morena e da Seleção 8 apresentaram baixa perda acumulada de massa fresca (0,16%). O produto da cv. Morena apresentou-se mais escuro (L=25,04) e mais arroxeado (h°=332,88) que o da Seleção 8 (L=29,86 e h°=345,11), propiciando-lhe melhor qualidade visual. O suco da 'BRS Morena' apresentou maiores teores de SST (22,17°Brix) e menores para a AT(0,56%), o que resultou em uma relação SST/AT maior e melhor (39,76) que o da Seleção 8 (18,81). A cv. BRS Morena também apresentou boa manutenção da aparência e, portanto, da qualidade comercial, por 33 dias a 2,5°C, superior ao obtido para a Seleção 8 (24 dias). 650 $aPós-Colheita 653 $aarmazenamento refrigerado 653 $aminimamente processado 653 $auvas apirênicas 653 $aVitis sp 700 1 $aMIGUEL, A. C. A. 700 1 $aNACHTIGAL, J. C. 700 1 $aDURIGAN, J. F. 700 1 $aCAMARGO, U. A. 773 $tRevista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal$gv.26, n2, p.226-229, 2004.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
04/04/2022 |
Data da última atualização: |
04/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
POTAPOV, A. M.; SUN, X.; BARNES, A. D.; BRIONES, M. J. I.; BROWN, G. G.; CAMERON, E. K.; CHANG, C.-H.; CORTET, J.; EISENHAUER, N.; FRANCO, A. L. C.; FUJII, S.; GEISEN, S.; GONGALSKY, K. B.; GUERRA, C.; HAIMI, J.; HANDA, I. T.; JANION-SCHEEPERS, C.; KARABAN, K.; LINDO, Z.; MATHIEU, J.; MORENO, M. L.; MURVANIDZE, M.; NIELSEN, U. N.; SCHEU, S.; SCHMIDT, O.; SCHNEIDER, C.; SEEBER, J.; TSIAFOULI, M. A.; TUMA, J.; TIUNOV, A. V.; ZAITSEV, A. S.; ASHWOOD, F.; CALLAHAM, M.; WALL, D. H. |
Afiliação: |
ANTON M. POTAPOV, University of Göttingen; XIN SUN, Institute of Urban Environment Chinese Academy of Sciences; ANDREW D. BARNES, University of Waikato; MARIA J. I. BRIONES, Universidad de Vigo; GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; ERIN K. CAMERON, Saint Mary’s University; CHIH-HAN CHANG, National Taiwan University; JÉRÔME CORTET, Université de Montpellier; NICO EISENHAUER, German Centre for Integrative Biodiversity Research; ANDRÉ L. C. FRANCO, Colorado State University; SAORI FUJII, Forestry and Forest Products Research Institute; STEFAN GEISEN, Wageningen University & Research; KONSTANTIN B. GONGALSKY, Russian Academy of Sciences; CARLOS GUERRA, German Centre for Integrative Biodiversity Research; JARI HAIMI, University of Jyväskylä; I. TANYA HANDA, Université du Québec à Montréal; CHARLENE JANION-SCHEEPERS, University of Cape Town; KAMIL KARABAN, Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw; ZOË LINDO, University of Western Ontario; JÉRÔME MATHIEU, Sorbonne Université; MARÍA LAURA MORENO, Universidad Nacional de Córdoba; MAKA MURVANIDZE, Javakhishvili Tbilisi State University; UFFE N. NIELSEN, Western Sydney University; STEFAN SCHEU, University of Göttingen; OLAF SCHMIDT, University College Dublin; CLEMENT SCHNEIDER, Senckenberg Society for Nature Research; JULIA SEEBER, Eurac Research; MARIA A. TSIAFOULI, Aristotle University; JIRI TUMA, Institute of Soil Biology; ALEXEI V. TIUNOV, Russian Academy of Sciences; ANDREY S. ZAITSEV, Russian Academy of Sciences; FRANK ASHWOOD, Forest Research, Northern Research Station; MAC CALLAHAM, USDA Forest Service, Southern Research Station; DIANA H. WALL, Colorado State University. |
Título: |
Global monitoring of soil animal communities using a common methodology. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Soil Organisms, v. 94, n. 1, p. 55-68, Apr. 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Here we introduce the Soil BON Foodweb Team, a cross-continental collaborative network that aims to monitor soil animal communities and food webs using consistent methodology at a global scale. Soil animals support vital soil processes via soil structure modification, consumption of dead organic matter, and interactions with microbial and plant communities. Soil animal effects on ecosystem functions have been demonstrated by correlative analyses as well as in laboratory and field experiments, but these studies typically focus on selected animal groups or species at one or few sites with limited variation in environmental conditions. The lack of comprehensive harmonised large-scale soil animal community data including microfauna, mesofauna, and macrofauna, in conjunction with related soil functions, microbial communities, and vegetation, limits our understanding of biological interactions in soil systems and how these interactions affect ecosystem functioning. To provide such data, the Soil BON Foodweb Team invites researchers worldwide to use a common methodology to address six long-term goals: (1) to collect globally representative harmonised data on soil micro-, meso-, and macrofauna communities, (2) to describe key environmental drivers of soil animal communities and food webs, (3) to assess the efficiency of conservation approaches for the protection of soil animal communities, (4) to describe soil food webs and their association with soil functioning globally, (5) to establish a global research network for soil biodiversity monitoring and collaborative projects in related topics, (6) to reinforce local collaboration networks and expertise and support capacity building for soil animal research around the world. In this paper, we describe the vision of the global research network and the common sampling protocol to assess soil animal communities and advocate for the use of standard methodologies across observational and experimental soil animal studies. We will use this protocol to conduct soil animal assessments and reconstruct soil food webs at sites associated with the global soil biodiversity monitoring network, Soil BON, allowing us to assess linkages among soil biodiversity, vegetation, soil physico-chemical properties, climate, and ecosystem functions. In the present paper, we call for researchers especially from countries and ecoregions that remain underrepresented in the majority of soil biodiversity assessments to join us. Together we will be able to provide science-based evidence to support soil biodiversity conservation and functioning of terrestrial ecosystems. MenosHere we introduce the Soil BON Foodweb Team, a cross-continental collaborative network that aims to monitor soil animal communities and food webs using consistent methodology at a global scale. Soil animals support vital soil processes via soil structure modification, consumption of dead organic matter, and interactions with microbial and plant communities. Soil animal effects on ecosystem functions have been demonstrated by correlative analyses as well as in laboratory and field experiments, but these studies typically focus on selected animal groups or species at one or few sites with limited variation in environmental conditions. The lack of comprehensive harmonised large-scale soil animal community data including microfauna, mesofauna, and macrofauna, in conjunction with related soil functions, microbial communities, and vegetation, limits our understanding of biological interactions in soil systems and how these interactions affect ecosystem functioning. To provide such data, the Soil BON Foodweb Team invites researchers worldwide to use a common methodology to address six long-term goals: (1) to collect globally representative harmonised data on soil micro-, meso-, and macrofauna communities, (2) to describe key environmental drivers of soil animal communities and food webs, (3) to assess the efficiency of conservation approaches for the protection of soil animal communities, (4) to describe soil food webs and their association with soil functioning globally, (5) to es... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Biodiversidade do solo; Ecosystem functioning; Fauna do solo; Macroecologia; Macroecology; Soil biodiversity. |
Thesagro: |
Biogeografia. |
Thesaurus NAL: |
Biogeography; Soil fauna. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1141818/1/George-SO-Global.pdf
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Marc: |
LEADER 04239naa a2200625 a 4500 001 2141818 005 2022-04-04 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPOTAPOV, A. M. 245 $aGlobal monitoring of soil animal communities using a common methodology.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aHere we introduce the Soil BON Foodweb Team, a cross-continental collaborative network that aims to monitor soil animal communities and food webs using consistent methodology at a global scale. Soil animals support vital soil processes via soil structure modification, consumption of dead organic matter, and interactions with microbial and plant communities. Soil animal effects on ecosystem functions have been demonstrated by correlative analyses as well as in laboratory and field experiments, but these studies typically focus on selected animal groups or species at one or few sites with limited variation in environmental conditions. The lack of comprehensive harmonised large-scale soil animal community data including microfauna, mesofauna, and macrofauna, in conjunction with related soil functions, microbial communities, and vegetation, limits our understanding of biological interactions in soil systems and how these interactions affect ecosystem functioning. To provide such data, the Soil BON Foodweb Team invites researchers worldwide to use a common methodology to address six long-term goals: (1) to collect globally representative harmonised data on soil micro-, meso-, and macrofauna communities, (2) to describe key environmental drivers of soil animal communities and food webs, (3) to assess the efficiency of conservation approaches for the protection of soil animal communities, (4) to describe soil food webs and their association with soil functioning globally, (5) to establish a global research network for soil biodiversity monitoring and collaborative projects in related topics, (6) to reinforce local collaboration networks and expertise and support capacity building for soil animal research around the world. In this paper, we describe the vision of the global research network and the common sampling protocol to assess soil animal communities and advocate for the use of standard methodologies across observational and experimental soil animal studies. We will use this protocol to conduct soil animal assessments and reconstruct soil food webs at sites associated with the global soil biodiversity monitoring network, Soil BON, allowing us to assess linkages among soil biodiversity, vegetation, soil physico-chemical properties, climate, and ecosystem functions. In the present paper, we call for researchers especially from countries and ecoregions that remain underrepresented in the majority of soil biodiversity assessments to join us. Together we will be able to provide science-based evidence to support soil biodiversity conservation and functioning of terrestrial ecosystems. 650 $aBiogeography 650 $aSoil fauna 650 $aBiogeografia 653 $aBiodiversidade do solo 653 $aEcosystem functioning 653 $aFauna do solo 653 $aMacroecologia 653 $aMacroecology 653 $aSoil biodiversity 700 1 $aSUN, X. 700 1 $aBARNES, A. D. 700 1 $aBRIONES, M. J. I. 700 1 $aBROWN, G. G. 700 1 $aCAMERON, E. K. 700 1 $aCHANG, C.-H. 700 1 $aCORTET, J. 700 1 $aEISENHAUER, N. 700 1 $aFRANCO, A. L. C. 700 1 $aFUJII, S. 700 1 $aGEISEN, S. 700 1 $aGONGALSKY, K. B. 700 1 $aGUERRA, C. 700 1 $aHAIMI, J. 700 1 $aHANDA, I. T. 700 1 $aJANION-SCHEEPERS, C. 700 1 $aKARABAN, K. 700 1 $aLINDO, Z. 700 1 $aMATHIEU, J. 700 1 $aMORENO, M. L. 700 1 $aMURVANIDZE, M. 700 1 $aNIELSEN, U. N. 700 1 $aSCHEU, S. 700 1 $aSCHMIDT, O. 700 1 $aSCHNEIDER, C. 700 1 $aSEEBER, J. 700 1 $aTSIAFOULI, M. A. 700 1 $aTUMA, J. 700 1 $aTIUNOV, A. V. 700 1 $aZAITSEV, A. S. 700 1 $aASHWOOD, F. 700 1 $aCALLAHAM, M. 700 1 $aWALL, D. H. 773 $tSoil Organisms$gv. 94, n. 1, p. 55-68, Apr. 2022.
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