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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoCANEQUE, V.; SANUDO, C. (coord.). Metodologia para el estudio de la calidad de la canal y de la carne en rumiantes. Madrid: INIA, 2000. 255p. (INIA. Monografias. Ganadera, 1)

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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2.Imagem marcado/desmarcadoCAÑEQUE, V.; VELASCO, S.; DIÁZ, M.; PÉREZ, C.; HUIDOBRO, F.; LAUZURICA, S.; MANZANARES, C.; GONZÁLEZ, J. Effect of weaning age and slaugheter wseigh on carcass and meat quality of Talaverana breed lambs raised at pasture. Animal Science, v. 73, pt 1, p. 85-95, 2001.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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3.Imagem marcado/desmarcadoVELASCO, S.; LAUZURICA, S.; CANEQUE, V.; PÉREZ, C.; HUIDOBRO, F.; MANZANARES, C.; DÍAZ, M. T. Carcass and meat quality of Talaverana breed suckling lambs in relation to gender and slaughter weight. Animal Science, v.70, n.2, p.253-263, 2000.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoDIAZ, M. T.; VELASCO, S.; CANEQUE, V.; LAUZURICA, S.; RUIZ DE HUIDOBRO, F.; PEREZ, C.; GONZALEZ, J.; MANZANARES, C. Use of concentrate or pasture for fattening lambs and its effect on carcass and meat quality. Small Ruminant Research, v.43, n.3, p.257-268, 2002.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSAÑUDO, C.; MAR CAMPO, M. del; ANGELS OLIVER, M.; FONTI FURNOLS, M.; CAÑEQUE, V.; ALVAREZ, I.; SAN JULIÁN, R.; MONTOSSI, F. Estabelecimento de parâmetros de qualidade de carne de ovinos sulamericanos por consumidores europeus. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais dos simpósios. João Pessoa: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. p. 598-617.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  22/01/2019
Data da última atualização:  12/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  HOFFMANN, J. F.; BASSINELLO, P. Z.; COLOMBARI FILHO, J. M.; LINDEMANN, I. da S.; ELIAS, M. C.; TAKEOKA, G. R.; VANIER, N. L.
Afiliação:  JESSICA FERNANDA HOFFMANN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; IGOR DA SILVA LINDEMANN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MOACIR CARDOSO ELIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GARY R. TAKEOKA, USDA, Albany-CA; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Volatile compounds profile of Brazilian aromatic brown rice genotypes and its cooking quality characteristics.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Cereal Chemistry, v. 96, p. 292-301, Mar./Apr. 2019.
ISSN:  1943-3638
DOI:  10.1002/cche.10121
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background and objectives: This study evaluated the volatile profile by solid-phase microextraction (SPME)-gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) and the cooking quality properties of seven aromatic and one non-aromatic rice genotypes grown in Brazil. Findings: Twenty-three volatile compounds were identified by SPME-GC/MS analysis. PCA and PLS-DA allowed the separation of aromatic and non-aromatic genotypes. PLS-DA analysis revealed six compounds as discriminating between groups: 2-acetyl-1-pyrroline (2-AP), decanal, 2-hexanone, 2-pentylfuran, 1-hexanol, and hexanal. 2-AP was detected only in aromatic genotypes, and the content varied from 0.21 to 0.57 ug/g. Cooking time changed from 23.5 to 38.3 min in the new aromatic genotypes while hardness changed from 52.7 to 100.7 N. Conclusions: Our study revealed six volatile compounds as discriminants between aromatic and non-aromatic genotypes grown in Brazil. 2-AP was identified only in aromatic genotypes. Genotype BR5 exhibited the best general performance since their volatile compounds results indicate less off-flavors (hexanal), higher 2-AP content, and similar cooking time and hardness to IRG and JAS. Significance and novelty: Results may help rice chain in selecting Brazilian genotypes of aromatic rice to be grown in Brazil and distributed worldwide. Also, this work may serve as a starting point for future work on aromatic rice authenticity.
Palavras-Chave:  Rice aroma.
Thesagro:  Aroma; Arroz; Oryza Sativa.
Thesaurus NAL:  Aromatic compounds; Brown rice; Cooking quality; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF35431 - 1UPCAP - DD20192019
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