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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
15/12/2020 |
Data da última atualização: |
16/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CONRADO, J. A. de A.; CAVALCANTE, A. C. R.; TONUCCI, R. G.; CÂNDIDO, M. J. D. |
Afiliação: |
JEFTE ARNON DE ALMEIDA CONRADO, Pós-grauação - Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brasil; ANA CLARA RODRIGUES CAVALCANTE, CNPC; RAFAEL GONCALVES TONUCCI, CNPC; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza , CE, Brasil. |
Título: |
Manipulation of natural grassland in Semiarid region: a review. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Científica Rural, v. 22, n. 2, p. 177-191, 2020. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract: Because the Caatinga is one of the most densely populated areas in the world and having agriculture and livestock farming as its main activities, ithas been suffering aprocess of desertificationover the years, reflecting on losses in biodiversity and animal productivity, especiallyas agricultural practices are based on deforestation and burning of native vegetation. Thus, it becomes necessary and fundamental, a searchingfor management practices that intensify the use of caatinga?s resources without degrading them. This review aimsto highlight the use of manipulation techniques of the woody stratum of the Caatinga vegetation, asthinning and enrichment, which aim to increase the support capacity of the native and cultivated pasture, through the increase inherbaceous forage biomass and biodiversity. [Manipulação da pastagem natural em região Semiárido: uma revisão]. Resumo: Por se tratar de uma região comouma das mais densamente populosas do mundo, e tendo como atividades principais a agricultura e a pecuária, a Caatinga vem ao longo dos anos entrando em processo de desertificação, refletindo na perca da biodiversidade e da produtividade animal, muito em função das práticas agropecuárias serem pautadas apenas no desmatamento e na queima da vegetação nativa. Deste modo, torna-se necessária e fundamental, a busca por práticas de manejo que intensifiquem o seu uso sem degradá-las. Esta revisão teve como função destacar o uso de técnicas de manipulação do estrato lenhoso da vegetação da Caatinga, caso do raleamento e do enriquecimento, que visam, aumentar a capacidade de suporte do pasto nativo e cultivado, através do incremento de biomassa de forragem herbácea e também da sua biodiversidade. MenosAbstract: Because the Caatinga is one of the most densely populated areas in the world and having agriculture and livestock farming as its main activities, ithas been suffering aprocess of desertificationover the years, reflecting on losses in biodiversity and animal productivity, especiallyas agricultural practices are based on deforestation and burning of native vegetation. Thus, it becomes necessary and fundamental, a searchingfor management practices that intensify the use of caatinga?s resources without degrading them. This review aimsto highlight the use of manipulation techniques of the woody stratum of the Caatinga vegetation, asthinning and enrichment, which aim to increase the support capacity of the native and cultivated pasture, through the increase inherbaceous forage biomass and biodiversity. [Manipulação da pastagem natural em região Semiárido: uma revisão]. Resumo: Por se tratar de uma região comouma das mais densamente populosas do mundo, e tendo como atividades principais a agricultura e a pecuária, a Caatinga vem ao longo dos anos entrando em processo de desertificação, refletindo na perca da biodiversidade e da produtividade animal, muito em função das práticas agropecuárias serem pautadas apenas no desmatamento e na queima da vegetação nativa. Deste modo, torna-se necessária e fundamental, a busca por práticas de manejo que intensifiquem o seu uso sem degradá-las. Esta revisão teve como função destacar o uso de técnicas de manipulação do estrato lenhoso ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brasil; Enrichment; Enriquecimento; Raleamento. |
Thesagro: |
Biomassa; Caatinga; Composição Botânica; Forragem; Pastagem Cultivada; Pastagem Nativa. |
Thesaurus Nal: |
Biomass; Botanical composition; Brazil; Environmental sustainability; Forage grasses; Grasslands; Thinning (plants). |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219215/1/CNPC-2020-Art-56.pdf
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Marc: |
LEADER 02741naa a2200361 a 4500 001 2128145 005 2020-12-16 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCONRADO, J. A. de A. 245 $aManipulation of natural grassland in Semiarid region$ba review.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract: Because the Caatinga is one of the most densely populated areas in the world and having agriculture and livestock farming as its main activities, ithas been suffering aprocess of desertificationover the years, reflecting on losses in biodiversity and animal productivity, especiallyas agricultural practices are based on deforestation and burning of native vegetation. Thus, it becomes necessary and fundamental, a searchingfor management practices that intensify the use of caatinga?s resources without degrading them. This review aimsto highlight the use of manipulation techniques of the woody stratum of the Caatinga vegetation, asthinning and enrichment, which aim to increase the support capacity of the native and cultivated pasture, through the increase inherbaceous forage biomass and biodiversity. [Manipulação da pastagem natural em região Semiárido: uma revisão]. Resumo: Por se tratar de uma região comouma das mais densamente populosas do mundo, e tendo como atividades principais a agricultura e a pecuária, a Caatinga vem ao longo dos anos entrando em processo de desertificação, refletindo na perca da biodiversidade e da produtividade animal, muito em função das práticas agropecuárias serem pautadas apenas no desmatamento e na queima da vegetação nativa. Deste modo, torna-se necessária e fundamental, a busca por práticas de manejo que intensifiquem o seu uso sem degradá-las. Esta revisão teve como função destacar o uso de técnicas de manipulação do estrato lenhoso da vegetação da Caatinga, caso do raleamento e do enriquecimento, que visam, aumentar a capacidade de suporte do pasto nativo e cultivado, através do incremento de biomassa de forragem herbácea e também da sua biodiversidade. 650 $aBiomass 650 $aBotanical composition 650 $aBrazil 650 $aEnvironmental sustainability 650 $aForage grasses 650 $aGrasslands 650 $aThinning (plants) 650 $aBiomassa 650 $aCaatinga 650 $aComposição Botânica 650 $aForragem 650 $aPastagem Cultivada 650 $aPastagem Nativa 653 $aBrasil 653 $aEnrichment 653 $aEnriquecimento 653 $aRaleamento 700 1 $aCAVALCANTE, A. C. R. 700 1 $aTONUCCI, R. G. 700 1 $aCÂNDIDO, M. J. D. 773 $tRevista Científica Rural$gv. 22, n. 2, p. 177-191, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
21/12/2022 |
Data da última atualização: |
21/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DIAS, J. A. R.; ALVES, A. L.; BARROS, F. A. L.; CORDEIRO, C. A. M.; MENESES, J. O.; SANTOS, T. B. R.; SANTOS, C. C. M.; PAIXAO, P. E. G.; NOGUEIRA FILHO, R. M.; MARTINS, M. L.; PEREIRA, S. A.; MOURINO, J. S. P.; DINIZ, L. E. C.; MARIA, A. N.; CARNEIRO, P. C. F.; FUJIMOTO, R. Y. |
Afiliação: |
JOEL ARTUR RODRIGUES DIAS; LUMAR LUCENA ALVES; FRANCISCO ALEX LIMA BARROS; CARLOS ALBERTO MARTINS CORDEIRO; JULIANA OLIVEIRA MENESES; THAYS BRITO REIS SANTOS; CINDY CAROLINE MOURA SANTOS; PETERSON EMMANUEL GUIMARAES PAIXAO; RICARDO MARQUES NOGUEIRA FILHO; MAURICIO LATERÇA MARTINS; SCHEILA ANELISE PEREIRA; JOSE LUIZ PEDREIRA MOURINO; LEANDRO EUGENIO CARDAMONE DINIZ, CNPSO; ALEXANDRE NIZIO MARIA, CPATC; PAULO CESAR FALANGHE CARNEIRO, CPATC; RODRIGO YUDI FUJIMOTO, CPATC. |
Título: |
Comparative effects of using a single strain probiotic and multi-strain probiotic on the productive performance and disease resistance in Oreochromis niloticus. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture, n. 550, 737855, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2021.737855 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The study was carried out to evaluate the effect of dietary supplementation of three probiotic strains in isolation and a multi-strain formulation (mix) on the rearing of tilapia, based on the parameters of productive performance and resistance to infection. A total of 240 juveniles of Oreochromis niloticus (6.71 ± 0.93 g and 61.88 ± 1.44 mm) were fed for 90 days with fish food containing two varieties of Enterococcus faecium and one variety of Bacillus cereus following therapeutic concentrations reported in the literature, and one multi-strain formulation containing the three organisms. After the period of food supplementation, 45 specimens were injected intraperi-toneally with 300 μL of Streptococcus agalactiae at a lethal concentration of 1.7 × 107 CFU.g. |
Thesagro: |
Doença Animal; Peixe. |
Thesaurus NAL: |
Enterococcus; Enterococcus faecium. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150218/1/Comparative-effects-of-using-a-single....pdf
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Marc: |
LEADER 01897naa a2200361 a 4500 001 2150218 005 2022-12-21 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2021.737855$2DOI 100 1 $aDIAS, J. A. R. 245 $aComparative effects of using a single strain probiotic and multi-strain probiotic on the productive performance and disease resistance in Oreochromis niloticus.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe study was carried out to evaluate the effect of dietary supplementation of three probiotic strains in isolation and a multi-strain formulation (mix) on the rearing of tilapia, based on the parameters of productive performance and resistance to infection. A total of 240 juveniles of Oreochromis niloticus (6.71 ± 0.93 g and 61.88 ± 1.44 mm) were fed for 90 days with fish food containing two varieties of Enterococcus faecium and one variety of Bacillus cereus following therapeutic concentrations reported in the literature, and one multi-strain formulation containing the three organisms. After the period of food supplementation, 45 specimens were injected intraperi-toneally with 300 μL of Streptococcus agalactiae at a lethal concentration of 1.7 × 107 CFU.g. 650 $aEnterococcus 650 $aEnterococcus faecium 650 $aDoença Animal 650 $aPeixe 700 1 $aALVES, A. L. 700 1 $aBARROS, F. A. L. 700 1 $aCORDEIRO, C. A. M. 700 1 $aMENESES, J. O. 700 1 $aSANTOS, T. B. R. 700 1 $aSANTOS, C. C. M. 700 1 $aPAIXAO, P. E. G. 700 1 $aNOGUEIRA FILHO, R. M. 700 1 $aMARTINS, M. L. 700 1 $aPEREIRA, S. A. 700 1 $aMOURINO, J. S. P. 700 1 $aDINIZ, L. E. C. 700 1 $aMARIA, A. N. 700 1 $aCARNEIRO, P. C. F. 700 1 $aFUJIMOTO, R. Y. 773 $tAquaculture$gn. 550, 737855, 2022.
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Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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