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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
25/11/2008 |
Data da última atualização: |
02/08/2019 |
Autoria: |
JATOBÁ, A.; VIEIRA, F. do N.; BUGLIONE NETO, C.; SILVA, B. C.; MOURIÑO, J. L. P.; JERÔNIMO, G. T.; DOTTA, G.; MARTINS, M. L. |
Afiliação: |
Adolfo Jatobá, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Aqüicultura/Laboratório de Camarões Marinhos; Felipe do Nascimento Vieira, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Aqüicultura/Laboratório de Camarões Marinhos; Celso Buglione Neto, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Aqüicultura/Laboratório de Camarões Marinhos; Bruno Corrêa Silva, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Aqüicultura/Laboratório de Camarões Marinhos; José Luís Pedreira Mouriño, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Aqüicultura/Laboratório de Camarões Marinhos; Gabriela Tomas Jerônimo, UFSC/Departamento de Aqüicultura/Laboratório de Pesquisas em Sanidade de Organismos Aquáticos; Geovana Dotta, UFSC/Departamento de Aqüicultura/Laboratório de Pesquisas em Sanidade de Organismos Aquáticos; Maurício Laterça Martins, UFSC/Departamento de Aqüicultura/Laboratório de Pesquisas em Sanidade de Organismos Aquáticos. |
Título: |
Utilização de bactérias ácido-lácticas isoladas do trato intestinal de tilápia-do-nilo como probiótico. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 9, p. 1201-1207, set. 2008. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Lactic-acid bacteria isolated from the intestinal tract of Nile tilapia utilized as probiotic. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi isolar bactérias ácido-lácticas do intestino de tilápias-do-nilo, e avaliar seu potencial probiótico. Foram isoladas cepas de bactérias ácido-lácticas, e foi avaliada a inibição aos patógenos in vitro. As cepas com os melhores resultados foram identificadas e utilizadas no experimento de colonização do trato intestinal de tilápias-do-nilo, via suplementação na dieta, em delineamento inteiramente ao acaso, com três tratamentos e quatro repetições. Foram avaliados: o total de bactérias, as bactérias ácido-lácticas, Vibrio ssp. e Pseudomonas ssp. A cepa com melhor resultado foi utilizada na infecção experimental, em delineamento inteiramente ao acaso, em esquema fatorial 2x3: dieta suplementada com a cepa e dieta-controle; e os peixes não submetidos à injeção, peixes submetidos à injeção de solução salina e à injeção de Enterococcus durans, com três repetições. Foram avaliados os parâmetros hematológicos. As duas cepas identificadas foram: Lactobacillus plantarum e Lactobacillus brevis, que colonizaram o trato intestinal de tilápias, contudo L. plantarum teve menor número total de bactérias e de Pseudomonas ssp. Foi observado maior número total de eritrócitos, trombócitos, leucócitos, linfócitos, neutrófilos e monócitos, em peixes alimentados com L. plantarum e submetidos à injeção de E. durans. O L. plantarum tem efeito probiótico e melhora o sistema imune das tilápias. |
Palavras-Chave: |
experimental infection; infecção experimental. |
Thesagro: |
Hematologia; Oreochromis Niloticus. |
Thesaurus Nal: |
Enterococcus durans; hematology; Lactobacillus plantarum. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/106335/1/Utilizacao-de-bacterias.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Classificação |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
21/11/2020 |
Data da última atualização: |
23/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
NIMMO, E. R.; CARVALHO, A. I. de; LAVERDI, R.; LACERDA, A. E. B. de. |
Afiliação: |
EVELYN R. NIMMO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; ALESSANDRA I. DE CARVALHO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; ROBSON LAVERDI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; ANDRE EDUARDO BISCAIA DE LACERDA, CNPF. |
Título: |
Oral history and traditional ecological knowledge in social innovation and smallholder sovereignty: a case study of erva-mate in Southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Ecology and Society, v. 25, n. 4, art. 17, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.5751/ES-11942-250417 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
We outline preliminary results of an ongoing research project conducted in collaboration with traditional erva-mate (yerba mate) producers in Southern Paraná and Northern Santa Catarina, Brazil. The multidisciplinary project includes researchers in the natural and social sciences, forest engineers, historians, rural outreach workers, and farmers and is the result of a long-term engagement with smallholder erva-mate producers. Previous research on forest conservation and use in the region had highlighted the important role smallholder farmers play in maintaining forest cover, but knowledge about how farmers and their families perceive traditional erva-mate production systems and understand their environment were needed. Taking a participatory action research approach, our goal is to work with communities to cocreate and share knowledge, ensuring that the research is based on collectively defined goals. Herein, we focus on some of the major themes identified through oral history interviews, particularly in terms of tensions between smallholder farmers and legal frameworks, as well as insecurity in terms of the continuation of traditional, agroecological practices and their importance for the forest. The project aims to engage a range of stakeholders and actors and incorporate a variety of perspectives in understanding forest conservation through use in agroforestry and agroecological systems, particularly in terms of erva-mate production. |
Palavras-Chave: |
Agroecologia; Agrofloresta; Environmental; Nature-based solutions. |
Thesagro: |
Ilex Paraguariensis. |
Thesaurus NAL: |
Agroecology; Agroforestry. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218064/1/ES-2020-11942.pdf
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Marc: |
LEADER 02281naa a2200253 a 4500 001 2126894 005 2020-11-23 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.5751/ES-11942-250417$2DOI 100 1 $aNIMMO, E. R. 245 $aOral history and traditional ecological knowledge in social innovation and smallholder sovereignty$ba case study of erva-mate in Southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aWe outline preliminary results of an ongoing research project conducted in collaboration with traditional erva-mate (yerba mate) producers in Southern Paraná and Northern Santa Catarina, Brazil. The multidisciplinary project includes researchers in the natural and social sciences, forest engineers, historians, rural outreach workers, and farmers and is the result of a long-term engagement with smallholder erva-mate producers. Previous research on forest conservation and use in the region had highlighted the important role smallholder farmers play in maintaining forest cover, but knowledge about how farmers and their families perceive traditional erva-mate production systems and understand their environment were needed. Taking a participatory action research approach, our goal is to work with communities to cocreate and share knowledge, ensuring that the research is based on collectively defined goals. Herein, we focus on some of the major themes identified through oral history interviews, particularly in terms of tensions between smallholder farmers and legal frameworks, as well as insecurity in terms of the continuation of traditional, agroecological practices and their importance for the forest. The project aims to engage a range of stakeholders and actors and incorporate a variety of perspectives in understanding forest conservation through use in agroforestry and agroecological systems, particularly in terms of erva-mate production. 650 $aAgroecology 650 $aAgroforestry 650 $aIlex Paraguariensis 653 $aAgroecologia 653 $aAgrofloresta 653 $aEnvironmental 653 $aNature-based solutions 700 1 $aCARVALHO, A. I. de 700 1 $aLAVERDI, R. 700 1 $aLACERDA, A. E. B. de 773 $tEcology and Society$gv. 25, n. 4, art. 17, 2020.
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