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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
05/09/2019 |
Data da última atualização: |
05/09/2019 |
Autoria: |
SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; HEIDEMANN, J. C.; DALL'ORSOLETTA, D. J.; BOITT, G.; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
Djalma Eugênio Schmitt, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Agricultura, Biodiversidade e Florestas; Luciano Colpo Gatiboni, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC/Departamento de Solos e Recursos Naturais; Joice Crescêncio Heidemann, Universidade Federal de Viçosa - UFV/Departamento de Biologia Vegetal; Daniel João Dall'Orsoletta, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC/Departamento de Solos e Recursos Naturais; Gustavo Boitt, University of Western Australia; Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM. |
Título: |
Phosphorus fractions in soil cultivated with vineyards after 62 years of poultry litter addition. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00817, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Frações de fósforo em solo cultivado com vinhedos após 62 anos de adição de cama-de-aves. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate changes in phosphorus fractions in a Humic Cambisol cultivated with vineyards, after 62 years of additional fertilization with poultry litter. Soil samples were collected from two vineyards (V1 and V2) and a forested area adjacent to them. A total of 1,365 and 910 kg ha-1 P were applied to V1 and V2, respectively, throughout the past 62 years. Samples were collected at 0?10, 10?20, 20?30, and 30?40-cm soil depths for the analysis of soil physicochemical properties. The addition of poultry litter to the soil of the vineyards increased the contents of inorganic P (Pi) in all fractions, except in the residual fraction (residual-P), mainly at the 0?10-cm soil depth, in comparison with the forested area. The addition of poultry litter as fertilizer does not affect the organic P (Po) stock in the Humic Cambisol, it only increases the Pi contents of the soil. |
Palavras-Chave: |
Chemical fractionation of P; Fósforo orgânico; Fracionamento químico de P; Grapevine; Organic phosphorus; Organic residue; Videira. |
Thesagro: |
Resíduo Orgânico; Vitis Labrusca. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/201625/1/Phosphorus-fractions-in-soil.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
03/05/2021 |
Data da última atualização: |
03/05/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, B. R. da; D’APOLITO, C.; BOTELHO, S. de C. C.; CAVALHEIRO, L.; ANDRADE, E. A. de; WOBETO, C. |
Afiliação: |
BRUNO RAFAEL DA SILVA, CPAMT; CARLOS D’APOLITO, UFMT, Cuiabá-MT; SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT; LARISSA CAVALHEIRO, UFMT, Sinop-MT; EDNALDO ANTÔNIO DE ANDRADE, UFMT, Sinop-MT; CARMEN WOBETO, UFMT, Sinop-MT. |
Título: |
Volatile compounds in off-odor honey. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, v. 51, n. 7, e20200387, 2021. |
ISSN: |
0103-8478 |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200387 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
EN-US: Climatic conditions in the mid-northern region of Mato Grosso State in Brazil are favorable for beekeeping. However, since 2011, the honey production chain has suffered losses because the production of off-odor honey has made it impossible to market the honey. Reports from beekeepers indicated a relationship between the off-odor in the honey and the nectar of Borreria verticillata (L.) G. Mey (Rubiaceae). In this study, the botanical origins and volatile profiles of ten off-odor honeys (H1-H10) and flowers of B. verticillata were evaluated. Palynological and sensorial analyses of the honeys were performed; a scale from 1 to 4 was applied for the sensorial analysis, in which 1 indicates no off-odor and 4 indicates extreme off-odor. Analysis of volatile was performed by using headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-mass spectroscopy methods. The honeys investigated were classified with very high to intense off-odors, except H4 and H5, which did not differ from the control honey (no off-odor). Palynological analyses showed that honeys H1-H4, H7, and H9 were monofloral from B. verticillata, whereas in H5, H6, H8, and H10 this pollen were accessory. However, there was no quantitative correlation between the B. verticillata pollen content and the off-odor attributes of the honeys. Skatole was identified in all of the honeys except H4, H5, and the control honeys, suggesting that skatole contributed to the off-odor attributes of the products. However, further studies are required to investigate the origin of the skatole because it is not transferred directly from B. verticillata flowers to the honey. | PT-BR: As condições climáticas da região Centro-Norte do Estado de Mato Grosso são favoráveis a apicultura, contudo ocorrem prejuízos nesta cadeia produtiva desde 2011 devido a produção de mel com odor indesejável, o que impossibilitou sua comercialização. Relatos dos apicultores apontaram relação da ocorrência do odor indesejável no mel com o néctar Borreria verticillata (L.) G. Mey (Rubiaceae). Neste estudo foi avaliado a origem botânica e o perfil de voláteis de méis (M1 até M10) com odor indesejável e das flores de B. verticillata. Foi realizada a análise polínica do mel e também sensorial, empregando-se uma escala de um a quatro pontos, em que um refere-se a nenhum odor desagradável e quatro, extremo odor desagradável. A análise de compostos voláteis no mel e nas flores de B. verticillata foi realizada utilizando microextração em fase sólida por headspace e cromatografia gasosa acoplada a detector por espectrometria de massas. Os méis investigados foram classificados desde muito a extremo odor desagradável, exceto os méis M4 e M5, que não diferiram do mel controle (sem odor indesejável). Os méis M1 até M4, M7 e M9 eram monoflorais de B. verticillata, enquanto M5, M6, M8 e M10 o pólen B. verticillata era acessório. Todavia, não foi observada correlação quantitativa entre o teor deste pólen e o atributo odor indesejável. O escatol foi identificado nos méis investigados, exceto em M4, M5 e mel controle. Estes resultados sugerem que o escatol contribuiu para o atributo odor desagradável do produto. Contudo, mais estudos devem ser conduzidos para investigar a origem do odor indesejável, porque o escatol não foi transferido diretamente das flores para o mel. MenosEN-US: Climatic conditions in the mid-northern region of Mato Grosso State in Brazil are favorable for beekeeping. However, since 2011, the honey production chain has suffered losses because the production of off-odor honey has made it impossible to market the honey. Reports from beekeepers indicated a relationship between the off-odor in the honey and the nectar of Borreria verticillata (L.) G. Mey (Rubiaceae). In this study, the botanical origins and volatile profiles of ten off-odor honeys (H1-H10) and flowers of B. verticillata were evaluated. Palynological and sensorial analyses of the honeys were performed; a scale from 1 to 4 was applied for the sensorial analysis, in which 1 indicates no off-odor and 4 indicates extreme off-odor. Analysis of volatile was performed by using headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-mass spectroscopy methods. The honeys investigated were classified with very high to intense off-odors, except H4 and H5, which did not differ from the control honey (no off-odor). Palynological analyses showed that honeys H1-H4, H7, and H9 were monofloral from B. verticillata, whereas in H5, H6, H8, and H10 this pollen were accessory. However, there was no quantitative correlation between the B. verticillata pollen content and the off-odor attributes of the honeys. Skatole was identified in all of the honeys except H4, H5, and the control honeys, suggesting that skatole contributed to the off-odor attributes of the products. However, fur... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Mato Grosso; Melissopalinologia; Microextração de fase sólida por headspace; Sinop-MT. |
Thesagro: |
Apicultura; Apis Mellifera; Cromatografia Gasosa; Mel; Rubiaceae. |
Thesaurus NAL: |
Apis mellifera mellifera; Gas chromatography; Solid phase microextraction. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223003/1/2021-cpamt-silva-br-volatile-compounds-off-odor-honey.pdf
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Marc: |
LEADER 04379naa a2200349 a 4500 001 2131639 005 2021-05-03 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0103-8478 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200387$2DOI 100 1 $aSILVA, B. R. da 245 $aVolatile compounds in off-odor honey.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aEN-US: Climatic conditions in the mid-northern region of Mato Grosso State in Brazil are favorable for beekeeping. However, since 2011, the honey production chain has suffered losses because the production of off-odor honey has made it impossible to market the honey. Reports from beekeepers indicated a relationship between the off-odor in the honey and the nectar of Borreria verticillata (L.) G. Mey (Rubiaceae). In this study, the botanical origins and volatile profiles of ten off-odor honeys (H1-H10) and flowers of B. verticillata were evaluated. Palynological and sensorial analyses of the honeys were performed; a scale from 1 to 4 was applied for the sensorial analysis, in which 1 indicates no off-odor and 4 indicates extreme off-odor. Analysis of volatile was performed by using headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-mass spectroscopy methods. The honeys investigated were classified with very high to intense off-odors, except H4 and H5, which did not differ from the control honey (no off-odor). Palynological analyses showed that honeys H1-H4, H7, and H9 were monofloral from B. verticillata, whereas in H5, H6, H8, and H10 this pollen were accessory. However, there was no quantitative correlation between the B. verticillata pollen content and the off-odor attributes of the honeys. Skatole was identified in all of the honeys except H4, H5, and the control honeys, suggesting that skatole contributed to the off-odor attributes of the products. However, further studies are required to investigate the origin of the skatole because it is not transferred directly from B. verticillata flowers to the honey. | PT-BR: As condições climáticas da região Centro-Norte do Estado de Mato Grosso são favoráveis a apicultura, contudo ocorrem prejuízos nesta cadeia produtiva desde 2011 devido a produção de mel com odor indesejável, o que impossibilitou sua comercialização. Relatos dos apicultores apontaram relação da ocorrência do odor indesejável no mel com o néctar Borreria verticillata (L.) G. Mey (Rubiaceae). Neste estudo foi avaliado a origem botânica e o perfil de voláteis de méis (M1 até M10) com odor indesejável e das flores de B. verticillata. Foi realizada a análise polínica do mel e também sensorial, empregando-se uma escala de um a quatro pontos, em que um refere-se a nenhum odor desagradável e quatro, extremo odor desagradável. A análise de compostos voláteis no mel e nas flores de B. verticillata foi realizada utilizando microextração em fase sólida por headspace e cromatografia gasosa acoplada a detector por espectrometria de massas. Os méis investigados foram classificados desde muito a extremo odor desagradável, exceto os méis M4 e M5, que não diferiram do mel controle (sem odor indesejável). Os méis M1 até M4, M7 e M9 eram monoflorais de B. verticillata, enquanto M5, M6, M8 e M10 o pólen B. verticillata era acessório. Todavia, não foi observada correlação quantitativa entre o teor deste pólen e o atributo odor indesejável. O escatol foi identificado nos méis investigados, exceto em M4, M5 e mel controle. Estes resultados sugerem que o escatol contribuiu para o atributo odor desagradável do produto. Contudo, mais estudos devem ser conduzidos para investigar a origem do odor indesejável, porque o escatol não foi transferido diretamente das flores para o mel. 650 $aApis mellifera mellifera 650 $aGas chromatography 650 $aSolid phase microextraction 650 $aApicultura 650 $aApis Mellifera 650 $aCromatografia Gasosa 650 $aMel 650 $aRubiaceae 653 $aMato Grosso 653 $aMelissopalinologia 653 $aMicroextração de fase sólida por headspace 653 $aSinop-MT 700 1 $aD’APOLITO, C. 700 1 $aBOTELHO, S. de C. C. 700 1 $aCAVALHEIRO, L. 700 1 $aANDRADE, E. A. de 700 1 $aWOBETO, C. 773 $tCiência Rural$gv. 51, n. 7, e20200387, 2021.
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Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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