Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  05/09/2019
Data da última atualização:  05/09/2019
Autoria:  SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; HEIDEMANN, J. C.; DALL'ORSOLETTA, D. J.; BOITT, G.; BRUNETTO, G.
Afiliação:  Djalma Eugênio Schmitt, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Agricultura, Biodiversidade e Florestas; Luciano Colpo Gatiboni, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC/Departamento de Solos e Recursos Naturais; Joice Crescêncio Heidemann, Universidade Federal de Viçosa - UFV/Departamento de Biologia Vegetal; Daniel João Dall'Orsoletta, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC/Departamento de Solos e Recursos Naturais; Gustavo Boitt, University of Western Australia; Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM.
Título:  Phosphorus fractions in soil cultivated with vineyards after 62 years of poultry litter addition.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00817, 2019.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Frações de fósforo em solo cultivado com vinhedos após 62 anos de adição de cama-de-aves.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate changes in phosphorus fractions in a Humic Cambisol cultivated with vineyards, after 62 years of additional fertilization with poultry litter. Soil samples were collected from two vineyards (V1 and V2) and a forested area adjacent to them. A total of 1,365 and 910 kg ha-1 P were applied to V1 and V2, respectively, throughout the past 62 years. Samples were collected at 0?10, 10?20, 20?30, and 30?40-cm soil depths for the analysis of soil physicochemical properties. The addition of poultry litter to the soil of the vineyards increased the contents of inorganic P (Pi) in all fractions, except in the residual fraction (residual-P), mainly at the 0?10-cm soil depth, in comparison with the forested area. The addition of poultry litter as fertilizer does not affect the organic P (Po) stock in the Humic Cambisol, it only increases the Pi contents of the soil.
Palavras-Chave:  Chemical fractionation of P; Fósforo orgânico; Fracionamento químico de P; Grapevine; Organic phosphorus; Organic residue; Videira.
Thesagro:  Resíduo Orgânico; Vitis Labrusca.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/201625/1/Phosphorus-fractions-in-soil.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE64136 - 1UPEAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  03/05/2021
Data da última atualização:  03/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, B. R. da; D’APOLITO, C.; BOTELHO, S. de C. C.; CAVALHEIRO, L.; ANDRADE, E. A. de; WOBETO, C.
Afiliação:  BRUNO RAFAEL DA SILVA, CPAMT; CARLOS D’APOLITO, UFMT, Cuiabá-MT; SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT; LARISSA CAVALHEIRO, UFMT, Sinop-MT; EDNALDO ANTÔNIO DE ANDRADE, UFMT, Sinop-MT; CARMEN WOBETO, UFMT, Sinop-MT.
Título:  Volatile compounds in off-odor honey.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, v. 51, n. 7, e20200387, 2021.
ISSN:  0103-8478
DOI:  https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200387
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  EN-US: Climatic conditions in the mid-northern region of Mato Grosso State in Brazil are favorable for beekeeping. However, since 2011, the honey production chain has suffered losses because the production of off-odor honey has made it impossible to market the honey. Reports from beekeepers indicated a relationship between the off-odor in the honey and the nectar of Borreria verticillata (L.) G. Mey (Rubiaceae). In this study, the botanical origins and volatile profiles of ten off-odor honeys (H1-H10) and flowers of B. verticillata were evaluated. Palynological and sensorial analyses of the honeys were performed; a scale from 1 to 4 was applied for the sensorial analysis, in which 1 indicates no off-odor and 4 indicates extreme off-odor. Analysis of volatile was performed by using headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-mass spectroscopy methods. The honeys investigated were classified with very high to intense off-odors, except H4 and H5, which did not differ from the control honey (no off-odor). Palynological analyses showed that honeys H1-H4, H7, and H9 were monofloral from B. verticillata, whereas in H5, H6, H8, and H10 this pollen were accessory. However, there was no quantitative correlation between the B. verticillata pollen content and the off-odor attributes of the honeys. Skatole was identified in all of the honeys except H4, H5, and the control honeys, suggesting that skatole contributed to the off-odor attributes of the products. However, fur... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Mato Grosso; Melissopalinologia; Microextração de fase sólida por headspace; Sinop-MT.
Thesagro:  Apicultura; Apis Mellifera; Cromatografia Gasosa; Mel; Rubiaceae.
Thesaurus NAL:  Apis mellifera mellifera; Gas chromatography; Solid phase microextraction.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223003/1/2021-cpamt-silva-br-volatile-compounds-off-odor-honey.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMT1621 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional