Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  27/04/2015
Data da última atualização:  31/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REICHERT, J. M.; RODRIGUES, M. F.; BERVALD, C. M. P.; BRUNETTO, G.; KATO, O. R.; SCHUMACHER, M. V.
Afiliação:  José Miguel Reichert, UFSM; Miriam Fernanda Rodrigues, UFSM; Clóvis Moisés Priebe Bervald, GSI BRAZIL; Gustavo Brunetto, UFSM; OSVALDO RYOHEI KATO, CPATU; Mauro Valdir Schumacher, UFSM.
Título:  Fragmentation, fiber separation, decomposition, and nutrient release of secondary-forest biomass, mechanically chopped-and-mulched, and cassava production in the Amazon.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Agriculture, Ecosystems and Environment, v. 204, p. 8-16, June 2015.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.agee.2015.02.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  No-tillage planting in mechanically-chopped secondary-forest seeks to replace slash-and-burning agriculture. We evaluated the effect of horizontal (HC) and vertical (VC) chopping-and-mulching mechanisms on vegetation fragmentation and decomposition rate and nutrient release from chopped residue, and on cassava production in eastern Amazon. Chopped-and-mulched residue was classified into four residue-size (Fs1 = 1?7, Fs2 = 7?25, Fs3 = 25?35, and Fs4 = >35 mm) and six residue-type (with husk/bark ? WB, partially chopped ? PC, compact ? C, partially shredded into fibers ? PS, completely shredded into fibers ? CS, and formless residue ? F) classes. In litter-bags, residual dry matter (DM) was determined at five different days after chopping-and-mulching and residue distribution on soil surface (DAD), whereas release of N, P, K, Ca, and Mg was evaluated at four days. Residues-size and -type classes showed similar decomposition behavior, with a reduction of approximately 60% of initial DM at 90 DAD. Nevertheless, reduction in DM was slow, where 52 days are necessary for half of labile residue to be decomposed, with part of labile and recalcitrant residue remaining on soil surface. DM and nutrients in residue reduced over time. DM was 25% for residues-size classes for HC, 20% for VC, and 26% for residue-type classes, on average, at 300 DAD. Nutrients remaining in residues at 300 DAD were 26% and 27% of N, 26% and 22% of P, 29% and 22% of K, 16% and 15% of Ca, and 17% and 23% of Mg,... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Corte mecanizado; Propriedade química.
Thesagro:  Biomassa; Floresta; Mandioca; Solo; Vegetação.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/122879/1/1-s2.0-S0167880915000523-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU51054 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  18/01/2010
Data da última atualização:  18/10/2011
Autoria:  PAES, J. M. V.; ZITO, R. K.; COELHO, M. A de O.; CONDÉ, A. B. T.; LUCAS, F. T.; BORGES, B. M. M. N.; OLIVEIRA JUNIOR, A. B. de; FILHO, M. A. de O. N.
Título:  Avaliação de cultivares de girassol em patos de Minas/MG.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DO GIRASSOL, 18., SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 6., 2009. Pelotas. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009. p. 178-182. Editado por Ana Claudia Barneche de Oliveira, Ana Paula Afonso Scheneid da Rosa e Márcia Vizzotto.
ISBN:  978-85-85941-39-0
Idioma:  Português
Thesagro:  Girassol.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT12518 - 1UMTPL - --003702009.00370
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional