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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
26/01/2018 |
Data da última atualização: |
30/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FIRMINO, A. V.; DAMBROZ, G. B. V.; GUEDES, M. C.; SILVA, J. G. M. da; COELHO, J. C. F.; BRITO, A. S.; ROCHA, S. M. G.; REBOLETO, I. D. |
Afiliação: |
ANDERSON VASCONCELOS FIRMINO, Ufes; GRAZIELA BAPTISTA VIDAURRE DAMBROZ, Ufes; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; JOÃO GABRIEL MISSIA DA SILVA, Ufes; JOSÉ CLAILSON FRANCO COELHO, Ufac; ALICE SOARES BRITO, IFMG; SOFIA MARIA GONÇALVES ROCHA, Ufes; ISABELA DIAS REBOLETO, Ufes. |
Título: |
Cor da madeira de andiroba de florestas de terra firme e várzea, Amapá, Brasil. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DA MADEIRA, 3., 2017, Florianópolis. Trabalhos publicados. [Seropédica]: SBCTEM, 2017. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a cor da madeira de andiroba proveniente de dois diferentes ambientes naturais de crescimento, floresta de terra firme e de várzea. Foram colhidas oito árvores da espécie, quatro em cada ambiente, na Reserva Extrativista do Rio Cajari, Amapá, Brasil. Do tronco de cada árvore foi retirado um disco acima da região que finalizava as raízes adventícias. Em cada disco, foram marcadas e seccionadas uma seção diametral para a retirada de corpos de prova de 2x2x2 cm no sentido medula-casca, para avaliação da cor da madeira pelos parâmetros colorimétricos do sistema CIEL*a*b. A madeira de andiroba, em ambos os ambientes naturais de crescimento foi caracterizada pela coloração marrom-claro. A madeira proveniente da floresta de várzea apresentou maior claridade e tonalidade amarela, e a análise do plano de corte radial demonstrou uma maior tonalidade amarela em relação ao plano tangencial. |
Thesagro: |
Carapa guianensis; Colorimetria; Madeira; Qualidade. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171733/1/CPAF-AP-2017-Cor-da-madeira-de-andiroba.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
06/12/2018 |
Data da última atualização: |
29/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GUIMARÃES, J. T.; SOUZA, A. L. M.; BRIGIDA, A. I. S.; FURTADO, A. A. L.; CHICRALA, P. C. M. S.; SANTOS, V. R. V. dos; ALVES, R. R.; LUIZ, D. de B.; MESQUITA, E. F. M. |
Afiliação: |
Jonas T. Guimarães, Universidade Federal Fluminense - UFF; André L.M. Souza, Universidade Federal Fluminense (UFF) e Fundação Instituo de Pesca do Estado do Rio de Janeiro (FIPERJ); ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CNPAT; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; PATRICIA COSTA M SOARES CHICRALA, CNPASA; VIVIANE RODRIGUES V DOS SANTOS, CNPASA; ROSIANA RODRIGUES ALVES, CNPASA; DANIELLE DE BEM LUIZ, CPAO; Eliana F.M. Mesquita, Universidade Federal Fluminense - UFF. |
Título: |
Quantification and characterization of effluents from the seafood processing industry aiming at water reuse: A pilot study. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Water Process Engineering, v. 26, p. 138-145, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In the face of a major global drinking water crisis, it becomes increasingly important to raise concerns on the use of sustainable techniques, mainly those aiming at saving potable water, especially in the seafood industry, that consumes significant amounts of water resources. In this context, the aim of the present study was to carry out industrial water management, quantifying and qualifying effluents from the general activities of a seafood processing industry, in order to identify which effluent exhibited reuse potential. Water use (water balance) was measured at six fish processing steps, and effluent physicochemical and bacteriological analyses were carried out. Direct reuse was not indicated for any of the analyzed effluents, mainly due to high levels of total coliform bacteria (104 to 107 MPN/100 ml). However, indirect water recycling and reuse can potentially be applied after a simple effluent primary treatment and disinfection from the freezing tunnel and cooling chamber defrosting, in order to supply cooling tower demands. This practice may reduce the total average water consumption of the processing unit by 11% and, if the effluents from the cooling tower purges were to also be reused for other administrative ends, this reduction may reach 21.9%, enhancing the competitiveness of this industry and preserving fresh drinking water. |
Palavras-Chave: |
Caracterização; Qualificação. |
Thesagro: |
Manejo de Água; Processamento. |
Thesaurus NAL: |
Environmental sustainability; Seafood waste; Seafoods; Sewage effluent; Water management; Water reuse. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/191292/1/ART18119.pdf
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Marc: |
LEADER 02387naa a2200337 a 4500 001 2104505 005 2019-01-29 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGUIMARÃES, J. T. 245 $aQuantification and characterization of effluents from the seafood processing industry aiming at water reuse$bA pilot study.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aIn the face of a major global drinking water crisis, it becomes increasingly important to raise concerns on the use of sustainable techniques, mainly those aiming at saving potable water, especially in the seafood industry, that consumes significant amounts of water resources. In this context, the aim of the present study was to carry out industrial water management, quantifying and qualifying effluents from the general activities of a seafood processing industry, in order to identify which effluent exhibited reuse potential. Water use (water balance) was measured at six fish processing steps, and effluent physicochemical and bacteriological analyses were carried out. Direct reuse was not indicated for any of the analyzed effluents, mainly due to high levels of total coliform bacteria (104 to 107 MPN/100 ml). However, indirect water recycling and reuse can potentially be applied after a simple effluent primary treatment and disinfection from the freezing tunnel and cooling chamber defrosting, in order to supply cooling tower demands. This practice may reduce the total average water consumption of the processing unit by 11% and, if the effluents from the cooling tower purges were to also be reused for other administrative ends, this reduction may reach 21.9%, enhancing the competitiveness of this industry and preserving fresh drinking water. 650 $aEnvironmental sustainability 650 $aSeafood waste 650 $aSeafoods 650 $aSewage effluent 650 $aWater management 650 $aWater reuse 650 $aManejo de Água 650 $aProcessamento 653 $aCaracterização 653 $aQualificação 700 1 $aSOUZA, A. L. M. 700 1 $aBRIGIDA, A. I. S. 700 1 $aFURTADO, A. A. L. 700 1 $aCHICRALA, P. C. M. S. 700 1 $aSANTOS, V. R. V. dos 700 1 $aALVES, R. R. 700 1 $aLUIZ, D. de B. 700 1 $aMESQUITA, E. F. M. 773 $tJournal of Water Process Engineering$gv. 26, p. 138-145, 2018.
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Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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