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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
26/10/2021 |
Data da última atualização: |
26/10/2021 |
Autoria: |
MARCON FILHO, J. L.; WURZ, D. A.; BRIGHENTI, A. F.; KRETZSCHMAR, A. A.; RUFATO, L.; CALIARI, V. |
Afiliação: |
JOSÉ LUIZ MARCON FILHO, Vinícola Legado, Campo Largo, PR; DOUGLAS ANDRÉ WURZ, Instituto Federal de Santa Catarina, Campus Canoinhas; ALBERTO FONTANELLA BRIGHENTI, Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Fitotecnia; AIKE ANNELIESE KRETZSCHMAR, Universidade do Estado de Santa Catarina, Centro de Ciências Agroveterinárias; LEO RUFATO, Universidade do Estado de Santa Catarina, Centro de Ciências Agroveterinárias; VINICIUS CALIARI, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina, Estação Experimental Videira. |
Título: |
Physicochemical and aromatic composition of 'Sauvignon Blanc' wines obtained from the Y-trellis and VSP training systems. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02255, 2021. |
DOI: |
https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.02255 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Composição físico-química e aromática de vinho 'Sauvignon Blanc' obtido dos sistemas de sustentação Y e espaldeira. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to compare the effect of the Y-trellis and vertical shoot position trellis (VSP) training systems on the physicochemical composition and aromatic profile of 'Sauvignon Blanc' (Vitis vinifera) wines in a high-altitude region of the state of Santa Catarina, Southern Brazil. The experiment was conducted during the 2015 vintage in a commercial vineyard located in the municipality of São Joaquim. The treatments consisted of the training systems: Y-trellis and VSP pruned in spur cordon. Sixty kilograms of grapes were harvested from each training system to make the wines, which were evaluated as to their chemical and phenolic composition and aromatic profile. There is no effect of the training system on the wine chemical variables pH, total acidity, color, and total polyphenols. The aromatic profile and phenolic composition of the wines are affected by the training systems, being related to the variables ethyl acetate, isoamyl acetate, 3-methyl-1-butanol, propanoic acid, and gallic acid in the Y-trellis, and to 1-hexanol, isovaleric acid, caprylic acid, capric acid, and catechin in VSP. The Y-trellis system can be an alternative for high-altitude regions of Southern Brazil. RESUMO - O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito dos sistemas de sustentação ípsilon e espaldeira na composição físico-química e no perfil aromático de vinhos 'Sauvignon Blanc' (Vitis vinifera), em região de elevada altitude no estado de Santa Catarina, no Sul do Brasil. O experimento foi conduzido durante a safra 2015 em vinhedo comercial localizado no município de São Joaquim. Os tratamentos consistiram nos sistemas: sustentação Y e espaldeira podada em cordão esporonado. Foram colhidos 60 kg de uva de cada sistema de sustentação para a elaboração dos vinhos, os quais foram avaliados quanto à sua composição química e fenólica e ao seu perfil aromático. Não há efeito do sistema de sustentação nas variáveis físico-químicas do vinho pH, acidez total, coloração e polifenóis totais. O perfil aromático e a composição fenólica dos vinhos são influenciados pelos sistemas de condução, tendo se relacionado com as variáveis acetato de etila, acetato de isoamila, 3-metil-1-butanol, ácido propanoico e ácido gálico no sistema em Y, e com 1-hexanol, ácido isovalérico, ácido caproico, ácido cáprico e catequina no sistema em espaldeira. O sistema em Y pode ser uma alternativa para regiões de elevada altitude no Sul do Brasil. MenosABSTRACT - The objective of this work was to compare the effect of the Y-trellis and vertical shoot position trellis (VSP) training systems on the physicochemical composition and aromatic profile of 'Sauvignon Blanc' (Vitis vinifera) wines in a high-altitude region of the state of Santa Catarina, Southern Brazil. The experiment was conducted during the 2015 vintage in a commercial vineyard located in the municipality of São Joaquim. The treatments consisted of the training systems: Y-trellis and VSP pruned in spur cordon. Sixty kilograms of grapes were harvested from each training system to make the wines, which were evaluated as to their chemical and phenolic composition and aromatic profile. There is no effect of the training system on the wine chemical variables pH, total acidity, color, and total polyphenols. The aromatic profile and phenolic composition of the wines are affected by the training systems, being related to the variables ethyl acetate, isoamyl acetate, 3-methyl-1-butanol, propanoic acid, and gallic acid in the Y-trellis, and to 1-hexanol, isovaleric acid, caprylic acid, capric acid, and catechin in VSP. The Y-trellis system can be an alternative for high-altitude regions of Southern Brazil. RESUMO - O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito dos sistemas de sustentação ípsilon e espaldeira na composição físico-química e no perfil aromático de vinhos 'Sauvignon Blanc' (Vitis vinifera), em região de elevada altitude no estado de Santa Catarina, no Sul do Bra... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Composição fenólica; Composto volátil. |
Thesagro: |
Espaldeiramento; Uva; Vinho; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Catechin; Physicochemical properties; Polyphenols; Vitis vinifera subsp. vinifera; Volatile compounds; Wine grapes. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227205/1/Physicochemical-aromatic-composition-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 03715naa a2200349 a 4500 001 2135580 005 2021-10-26 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.02255$2DOI 100 1 $aMARCON FILHO, J. L. 245 $aPhysicochemical and aromatic composition of 'Sauvignon Blanc' wines obtained from the Y-trellis and VSP training systems.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aTítulo em português: Composição físico-química e aromática de vinho 'Sauvignon Blanc' obtido dos sistemas de sustentação Y e espaldeira. 520 $aABSTRACT - The objective of this work was to compare the effect of the Y-trellis and vertical shoot position trellis (VSP) training systems on the physicochemical composition and aromatic profile of 'Sauvignon Blanc' (Vitis vinifera) wines in a high-altitude region of the state of Santa Catarina, Southern Brazil. The experiment was conducted during the 2015 vintage in a commercial vineyard located in the municipality of São Joaquim. The treatments consisted of the training systems: Y-trellis and VSP pruned in spur cordon. Sixty kilograms of grapes were harvested from each training system to make the wines, which were evaluated as to their chemical and phenolic composition and aromatic profile. There is no effect of the training system on the wine chemical variables pH, total acidity, color, and total polyphenols. The aromatic profile and phenolic composition of the wines are affected by the training systems, being related to the variables ethyl acetate, isoamyl acetate, 3-methyl-1-butanol, propanoic acid, and gallic acid in the Y-trellis, and to 1-hexanol, isovaleric acid, caprylic acid, capric acid, and catechin in VSP. The Y-trellis system can be an alternative for high-altitude regions of Southern Brazil. RESUMO - O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito dos sistemas de sustentação ípsilon e espaldeira na composição físico-química e no perfil aromático de vinhos 'Sauvignon Blanc' (Vitis vinifera), em região de elevada altitude no estado de Santa Catarina, no Sul do Brasil. O experimento foi conduzido durante a safra 2015 em vinhedo comercial localizado no município de São Joaquim. Os tratamentos consistiram nos sistemas: sustentação Y e espaldeira podada em cordão esporonado. Foram colhidos 60 kg de uva de cada sistema de sustentação para a elaboração dos vinhos, os quais foram avaliados quanto à sua composição química e fenólica e ao seu perfil aromático. Não há efeito do sistema de sustentação nas variáveis físico-químicas do vinho pH, acidez total, coloração e polifenóis totais. O perfil aromático e a composição fenólica dos vinhos são influenciados pelos sistemas de condução, tendo se relacionado com as variáveis acetato de etila, acetato de isoamila, 3-metil-1-butanol, ácido propanoico e ácido gálico no sistema em Y, e com 1-hexanol, ácido isovalérico, ácido caproico, ácido cáprico e catequina no sistema em espaldeira. O sistema em Y pode ser uma alternativa para regiões de elevada altitude no Sul do Brasil. 650 $aCatechin 650 $aPhysicochemical properties 650 $aPolyphenols 650 $aVitis vinifera subsp. vinifera 650 $aVolatile compounds 650 $aWine grapes 650 $aEspaldeiramento 650 $aUva 650 $aVinho 650 $aVitis Vinifera 653 $aComposição fenólica 653 $aComposto volátil 700 1 $aWURZ, D. A. 700 1 $aBRIGHENTI, A. F. 700 1 $aKRETZSCHMAR, A. A. 700 1 $aRUFATO, L. 700 1 $aCALIARI, V. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 56, e02255, 2021.
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Título em português: Fitorreguladores para o aumento da coloração de maçãs 'Gala'.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Título em português: Efeito de intensidade de desponte na maturação de 'Cabernet Franc' cultivada em região de altitude.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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