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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  08/11/2021
Data da última atualização:  13/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRANDÃO, F. R.; SOUZA, D. C. de M.; SEBASTIÃO, F. de A.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; O'SULLIVAN, F. L. A.; CHAGAS, E. C.
Afiliação:  FRANMIR RODRIGUES BRANDÃO, Universidade Federal do Amazonas; DAMY CAROLINE DE MELO SOUZA, Universidade Federal do Amazonas; FERNANDA DE ALEXANDRE SEBASTIÃO, Bolsista CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; FERNANDA LOUREIRO ALMEIDA OSULLIVAN, CPAA; EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA.
Título:  Essential oils as anaesthetics and sedatives in native Brazilian fish, with a special emphasis on Colossoma macropomum: a review.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Aquaculture Research, v. 53, n. 3, p. 767-781, Feb. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1111/are.15650
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Several routine aquaculture practices, such as densification, handling and transport, are considered potential stressors and can cause physiological alterations that com-promise the animals? welfare and survival. Studies of plant- based anaesthetic products have become a trend worldwide, mainly due to their potential uses and the variety of species that can provide suitable substances. In Brazil, the use of essential oils (EO) in fish farming for use in sedation and anaesthesia has already been explored. However, despite the excellent biological activity of the EO, as a result of their main compounds or due to the synergy between the active compounds, it is also necessary to investigate the adverse effects that they can cause and accordingly establish the appropriate dosage for their use. Sedative and anaesthetic properties of the EOs of at least 30 plant species have been described for native fish species reared in Brazil such as Colossoma macropomum, Rhamdia quelen, Brycon amazonicus, Lophiosilurus alexandri, Piaractus mesopotamicus, P. mesopotamicus × C. macropomum, Pseudoplatystoma reticulatum and Serrasalmus rhombeus. However, the mechanisms of action of the EOs need to be elucidated, as well as the undesirable side effects they may cause in fish. This review presents information on the use of EOs as anaesthetics and sedatives in native fish species farmed in Brazil, with emphasis on C. macropomum and, as a future perspective, the application of new technologies is emph... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Anaesthesia; Fish stress; Sedação.
Thesagro:  Anestesia; Óleo Essencial; Peixe; Planta.
Thesaurus Nal:  Essential oils; Plants (botany); Sedation.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA38570 - 1UPCAP - DD
CTAA15241 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  11/02/2015
Data da última atualização:  30/03/2023
Autoria:  DETMANN, E.; FRANCO, M. de O.; GOMES, D. I.; BARBOSA, M. M.; VALADARES FILHO, S. de C.
Afiliação:  EDENIO DETMANN; MARCIA DE OLIVEIRA FRANCO; DAIANY IRIS GOMES; MARCILIA MEDRADO BARBOSA; SEBASTIÃO DE CAMPOS VALADARES FILHO.
Título:  Protein contamination on klason lignin contents in tropical grasses and legumes.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  PESQUISA AGROPECUÁRIA BRASILEIRA, Brasília, DF, v. 49, n. 12, p. 994-997, dez., 2014.
Idioma:  Inglês
Notas:  Notas científicas. Título em português: Contaminação proteica sobre os teores de lignina Klason em gramíneas e leguminosas tropicais.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the extent of protein contamination on Klason lignin (KL) in tropical grasses and legumes, and to propose an equation to estimate the protein‑free content of Klason lignin (KLp). Five grass (30 samples) and 12 legume species (31 samples) were evaluated. Legumes had higher KL contents. Protein contamination was significant in both grasses and legumes, but greater in legume samples. The model to predict KLp was based on KL and crude protein (CP) contents, as follows: KLp = 0.8807KL ‑ 0.0938KL x D ‑ 0.00338CP (R2=0.935), in which D=0, for grasses, and D=1 for legumes.
Palavras-Chave:  Análise de forragem; Contaminação por nitrogênio; Degradação da fibra; Fiber degradation; Forage analysis.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117829/1/Protein-contamination.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE57259 - 1UPEAP - DD630.72081P474
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