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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre; Embrapa Cerrados.
Data corrente:  10/02/2017
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERNANDES, F. D.; CARVALHO, M. A.; MACIEL, G. A.; ASSIS, G. M. L. de; BRAGA, G. J.
Afiliação:  FRANCISCO DUARTE FERNANDES, CPAC; MARCELO AYRES CARVALHO, CPAC; GIOVANA ALCANTARA MACIEL, CPAC; GISELLE MARIANO LESSA DE ASSIS, CPAF-Acre; GUSTAVO JOSE BRAGA, CPAC.
Título:  Forage yield and nutritive value of Arachis spp. genotypes in the Brazilian savanna.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Tropical Grasslands - Forrajes Tropicalles, Cali, v. 5, n. 1, p. 19-28, Jan. 2017.
Páginas:  p. 19-28.
ISSN:  2346-3775
DOI:  10.17138/TGFT(5)19-28
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  Forage yield, nutritive value, ground cover and mineral concentration of 10 genotypes of Arachis spp. were evaluated over 3 years in Planaltina, Federal District, Brazil. Experimental plots were arranged in a randomized complete block design with 4 replications. Treatments were 5 genotypes of A. pintoi (accessions 2, 4, 5, 6 and 8), 2 genotypes of A. repens (accessions 1 and 7), 1 hybrid A. pintoi × A. repens (accession 3) and 2 A. pintoi cultivars, BRS Mandobi and Belmonte. All genotypes established well and achieved good ground cover in the first year. Cultivar Belmonte and accessions 2 and 4 produced the highest DM yields (means of 8.8, 8.5 and 8.8 t DM/ha/yr, respectively) throughout, while cv. BRS Mandobi and accession 6 were the worst (5.7 and 5.6 t DM/ha/yr). Most genotypes maintained ground cover above 80% throughout the study but cv. BRS Mandobi plus accessions 6 and 8 had declined to 60% or less by the third year. Mean crude protein concentration overall was 166 g/kg with a range of 154‒182 g/kg among genotypes. There was no major genotypic variation in mineral concentrations, which in all cases were considered marginal to adequate for tropical forage legumes. In conclusion, genotypes 2 and 4 (accessions BRA-039799 and BRA-039187, respectively) of A. pintoi are considered the most promising forage peanut options under the edaphoclimatic conditions of the experimental site. More effort is needed to improve seed set in these accessions to increase adoption by f... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aclimatación; Amendoim forrageiro; Arachis pintoi cv Belmonte; Arachis pintoi cv Mandobi; Cacahuetes forrajeros; Digestibilidad; Factores ambientales; Forage peanuts; Leguminosas forrajeras; Nutrición animal; Planaltina (DF).
Thesagro:  Aclimatação; Cerrado; Condição ambiental; Digestibilidade; Forrageira tropical; Leguminosa forrageira; Nutrição animal; Planta forrageira; Proteína vegetal; Variedade resistente.
Thesaurus Nal:  Acclimation; Animal nutrition; Arachis pintoi; Digestibility; Environmental factors; Forage legumes; Vegetable protein.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170404/1/26440.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC35760 - 1UPCAP - PPS2223S2223
CPAF-AC26440 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  03/11/2016
Data da última atualização:  12/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BODDEY, R. M.; FOSU, M.; ATAKORA, W. K.; MIRANDA, C. H. B.; BODDEY, L. H.; GUIMARAES, A. P.; AHIABOR, B. D. K.
Afiliação:  ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB.
Título:  Cowpea (Vigna unguiculata) crops in Africa can respond to inoculation with Rhizobium.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Experimental Agriculture, Cambridge, v.53, n.4, p. 578-587, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) is the most important food grain legume in Africa. Cowpea is nodulated by rhizobium bacteria in almost all soils of the tropics, but studies performed in the 1970s and 1980s in Nigeria suggested only modest responses of grain yield in the field to inoculation of selected rhizobium strains. More recently, experiments performed in Brazil have shown that cowpea responded to inoculation of rhizobium selected locally and grain yields increased by up to 30%. We tested some of the Brazilian strains on cowpea at a site in northern Mozambique and at several sites in Northern Ghana. At all sites phosphorus fertilizer (26 kg P ha?1) was added to all plots. At the site in Mozambique despite considerable damage to the crop by the parasitic yellow witchweed (Alectra vogelii), grain yields were more than doubled by inoculation of one of the Brazilian strains and reached 1.4 Mg ha?1. In on-station experiments conducted in 2012 in June and August in northern Ghana using the local cowpea variety Padi-Tuya as the test crop, nodule weight at 35 days after planting (dap) tripled with rhizobium strain BR 3299 (530 mg plant?1) in August with the other inoculants (BR 3267 and a mixture of BR 3267 and BR 3299) also increased nodule weight to over 300 mg plant?1. In the first on-station experiment, grain yields were doubled by the inoculation of any of the three rhizobium strains, and in the second experiment, significant increases in grain yield ranged from 39% to ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Culturas de Cowpea; Inoculação com Rhizobium.
Thesagro:  Vigna Unguiculata.
Thesaurus NAL:  Africa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB40366 - 1UPCAP - DD2016.001582016.00158
CNPAE2971 - 1UPCAP - DD
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