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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/09/2016 |
Data da última atualização: |
07/12/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RODRIGUES, E. de A.; PEREIRA, L. da S.; MACEDO, E. G.; ILKIU-BORGES, F. |
Afiliação: |
Elienara de Almeida Rodrigues, ESTAGIÁRIA CPATU; Larissa da Silva Pereira, ESTAGIÁRIA CPATU; Eunice Gonçalves Macedo, UEPA; FERNANDA ILKIU BORGES DE SOUZA, CPATU. |
Título: |
Identificação macroscópica do lenho de espécies de uso comercial no estado do Pará catalogadas no acervo da xiloteca da Embrapa Amazônia Oriental. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 20.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 4., 2016, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2016. |
Páginas: |
p. 106-110. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O estado do Pará possui parte da reserva de madeira tropical encontrada na Amazônia, na qual boa parte é explorada para que se possa ser comercializadas, e várias dessas espécies são conhecidas apenas pelo nome vernacular ou popular. O presente trabalho tem como objetivo realizar a caracterização anatômica macroscópica do lenho de espécies comercializadas no estado do Pará, catalogadas no acervo da xiloteca da EMBRAPA Amazônia Oriental. Foram selecionadas amostras de madeiras da xiloteca, com correspondência no herbário IAN, e confeccionados corpos de provas devidamente orientados nos planos transversal, longitudinal tangencial e radial. As espécies selecionadas foram Terminalia amazonia (J. F. Gmel) Exell, Brosimum potabile Ducke, Brosimum parinariode Ducke e Simarouba amara Aubl. O parênquima axial mais frequente nas espécies estudadas é do tipo aliforme; a porosidade é do tipo difuso, permitindo distinguir zonas fibrosas no plano transversal e a frequência de poros, "pouco numerosas", sendo que, em T. amazonia, o parênquima é do tipo escasso, com porosidade formada por anéis semiporosos e com frequência dos poros "numerosa". Apenas S. amara apresentou estratificação regular dos raios, as demais espécies são do tipo não estratificado. As espécies selecionadas foram devidamente caracterizadas, favorecendo o conhecimento taxonômico e morfológico de espécies cujas madeiras possuem grande rotatividade no mercado madeireiro do estado do Pará. |
Palavras-Chave: |
Macroscopia; Madeira comercial. |
Thesagro: |
Anatomia. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/148021/1/Pibic2016-p106.pdf
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Marc: |
LEADER 02302nam a2200205 a 4500 001 2053804 005 2016-12-07 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRODRIGUES, E. de A. 245 $aIdentificação macroscópica do lenho de espécies de uso comercial no estado do Pará catalogadas no acervo da xiloteca da Embrapa Amazônia Oriental.$h[electronic resource] 260 $aIn: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 20.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 4., 2016, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental$c2016 300 $ap. 106-110. 520 $aO estado do Pará possui parte da reserva de madeira tropical encontrada na Amazônia, na qual boa parte é explorada para que se possa ser comercializadas, e várias dessas espécies são conhecidas apenas pelo nome vernacular ou popular. O presente trabalho tem como objetivo realizar a caracterização anatômica macroscópica do lenho de espécies comercializadas no estado do Pará, catalogadas no acervo da xiloteca da EMBRAPA Amazônia Oriental. Foram selecionadas amostras de madeiras da xiloteca, com correspondência no herbário IAN, e confeccionados corpos de provas devidamente orientados nos planos transversal, longitudinal tangencial e radial. As espécies selecionadas foram Terminalia amazonia (J. F. Gmel) Exell, Brosimum potabile Ducke, Brosimum parinariode Ducke e Simarouba amara Aubl. O parênquima axial mais frequente nas espécies estudadas é do tipo aliforme; a porosidade é do tipo difuso, permitindo distinguir zonas fibrosas no plano transversal e a frequência de poros, "pouco numerosas", sendo que, em T. amazonia, o parênquima é do tipo escasso, com porosidade formada por anéis semiporosos e com frequência dos poros "numerosa". Apenas S. amara apresentou estratificação regular dos raios, as demais espécies são do tipo não estratificado. As espécies selecionadas foram devidamente caracterizadas, favorecendo o conhecimento taxonômico e morfológico de espécies cujas madeiras possuem grande rotatividade no mercado madeireiro do estado do Pará. 650 $aAmazonia 650 $aAnatomia 653 $aMacroscopia 653 $aMadeira comercial 700 1 $aPEREIRA, L. da S. 700 1 $aMACEDO, E. G. 700 1 $aILKIU-BORGES, F.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
10/08/2018 |
Data da última atualização: |
29/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BERTIN, A.; LERIN, S.; BOTTON, M.; PARRA, J. R. P. |
Afiliação: |
A. Bertin, Depto de Entomologia e Acarologia, Univ de São Paulo, Piracicaba, SP, Brasil; S. Lerin, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande Do Sul, Bento Gonçalves, RS, Brasil; MARCOS BOTTON, CNPUV; J. R. P. Parra, Depto de Entomologia e Acarologia, Univ de São Paulo, Piracicaba, SP, Brasil. |
Título: |
Temperature thresholds and thermal requirements for development and survival of dysmicoccus brevipes (Hemiptera: Pseudococcidae) on table grapes. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Neotropical Entomology, v. 7, n. 41, p. 1-7, Jul. 2018. [Online]. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Temperature is an important climate factor that has a direct influence on insect biology and consequently a crucial role in forecasting and integrated pest management. The mealybug Dysmicoccus brevipes (Cockerell) (Hemiptera: Pseudococcidae) is one of the most common species in Brazilian vineyards. Here, development and survival of D . brevipes on leaves of table grapes ( Vitis vinifera cv. Itália) were studied at five constant tem- peratures (15, 20, 25, 28, and 30 ± 1°C) under laboratory conditions. We investigated the developmental time and nymphal survival, temperature thresholds, and the degree-day requirements for each life stage of D . brevipes . The developmental time for the nymphal stage ranged from 32 to 130 days with decreasing the temperature, with the temperatures of 28 and 30°C providing the shorter developmental time. Survival of the entire nymphal stage was affected by the temperature, ranging from 81% at 20°C to 1% at 15°C. The predicted upper lethal temperature was 34.5°C, while the optimal temperature was 28.6°C. The minimum threshold for total devel- opment of D . brevipes occurred at 8.2°C. Dysmicoccus brevipes required 678.4 degree-days to complete development from first-instar nymph to adult. The temperature of 30°C was the most suitable for the development of D . brevipes. The thermal thresholds estimated for D . brevipes life cycle suggest that this species can develop in different table grape-producing regions of Brazil, in a temperature range between 8 and 35°C. MenosTemperature is an important climate factor that has a direct influence on insect biology and consequently a crucial role in forecasting and integrated pest management. The mealybug Dysmicoccus brevipes (Cockerell) (Hemiptera: Pseudococcidae) is one of the most common species in Brazilian vineyards. Here, development and survival of D . brevipes on leaves of table grapes ( Vitis vinifera cv. Itália) were studied at five constant tem- peratures (15, 20, 25, 28, and 30 ± 1°C) under laboratory conditions. We investigated the developmental time and nymphal survival, temperature thresholds, and the degree-day requirements for each life stage of D . brevipes . The developmental time for the nymphal stage ranged from 32 to 130 days with decreasing the temperature, with the temperatures of 28 and 30°C providing the shorter developmental time. Survival of the entire nymphal stage was affected by the temperature, ranging from 81% at 20°C to 1% at 15°C. The predicted upper lethal temperature was 34.5°C, while the optimal temperature was 28.6°C. The minimum threshold for total devel- opment of D . brevipes occurred at 8.2°C. Dysmicoccus brevipes required 678.4 degree-days to complete development from first-instar nymph to adult. The temperature of 30°C was the most suitable for the development of D . brevipes. The thermal thresholds estimated for D . brevipes life cycle suggest that this species can develop in different table grape-producing regions of Brazil, in a temperature range betw... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Lower developmental threshold; Optimal temperature; Pineapple mealybug; Thermal constant. |
Thesagro: |
Dysmicoccus Brevipes; Vitis Vinifera. |
Thesaurus NAL: |
Insect biology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181253/1/Bertin-et-al-2018-Neotropical-Entomology.pdf
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Marc: |
LEADER 02313naa a2200241 a 4500 001 2094057 005 2019-04-29 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBERTIN, A. 245 $aTemperature thresholds and thermal requirements for development and survival of dysmicoccus brevipes (Hemiptera$bPseudococcidae) on table grapes.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aTemperature is an important climate factor that has a direct influence on insect biology and consequently a crucial role in forecasting and integrated pest management. The mealybug Dysmicoccus brevipes (Cockerell) (Hemiptera: Pseudococcidae) is one of the most common species in Brazilian vineyards. Here, development and survival of D . brevipes on leaves of table grapes ( Vitis vinifera cv. Itália) were studied at five constant tem- peratures (15, 20, 25, 28, and 30 ± 1°C) under laboratory conditions. We investigated the developmental time and nymphal survival, temperature thresholds, and the degree-day requirements for each life stage of D . brevipes . The developmental time for the nymphal stage ranged from 32 to 130 days with decreasing the temperature, with the temperatures of 28 and 30°C providing the shorter developmental time. Survival of the entire nymphal stage was affected by the temperature, ranging from 81% at 20°C to 1% at 15°C. The predicted upper lethal temperature was 34.5°C, while the optimal temperature was 28.6°C. The minimum threshold for total devel- opment of D . brevipes occurred at 8.2°C. Dysmicoccus brevipes required 678.4 degree-days to complete development from first-instar nymph to adult. The temperature of 30°C was the most suitable for the development of D . brevipes. The thermal thresholds estimated for D . brevipes life cycle suggest that this species can develop in different table grape-producing regions of Brazil, in a temperature range between 8 and 35°C. 650 $aInsect biology 650 $aDysmicoccus Brevipes 650 $aVitis Vinifera 653 $aLower developmental threshold 653 $aOptimal temperature 653 $aPineapple mealybug 653 $aThermal constant 700 1 $aLERIN, S. 700 1 $aBOTTON, M. 700 1 $aPARRA, J. R. P. 773 $tNeotropical Entomology$gv. 7, n. 41, p. 1-7, Jul. 2018. [Online].
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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