|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
14/01/2014 |
Data da última atualização: |
20/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOBO, A. M. B. O.; BOMFIM, M. A. D.; FACO, O.; FERNANDES JÚNIOR, G. A.; PONCIANO, M. F.; LOBO, R. N. B. |
Afiliação: |
ANA MARIA BEZERRA OLIVEIRA LOBO, CNPC; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; OLIVARDO FACO, CNPC; Gerardo Alves Fernandes Junior, UNESP - Jaboticabal, SP, Brasil; Márcio Freire Ponciano; RAIMUNDO NONATO BRAGA LOBO, CNPC. |
Título: |
Intramuscular fat and fatty acid profile of muscle of lambs finished in irrigated pasture. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Applied Animal Research, v. 41, p. 1-8, 2013. |
DOI: |
10.1080/09712119.2013.822810 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The aim of this research was to study the differences between breeds through the analyses of the intramuscular fat content and fatty acid profile of the main local hair sheep breeds of Brazil, Morada Nova (MO), Brazilian Somali (SO) and Santa Inês (SI) and the crossbred ½ Dorper×½ Morada Nova (F1). Genetic group was a significant source of variation for intramuscular fat content, individual fatty acids, polyunsaturated fatty acid (PUFA)/saturated fatty acid (SFA) ratio, total PUFA, essential fatty acids (EFA), total n-3 and n-6 PUFA and ?9 desaturase and atherogenic index. MO breed presented the highest values of conjugated linoleic acid, PUFA (similar to F1) and PUFA/SFA (similar to F1). MO meat had the highest proportion of EFA, despite the value was similar to F1. SO breed showed highest proportion of myristc, pentadecanoic, palmitic and palmitoleic acids in muscle, and highest ?9 desaturase indices. In conclusion, there are differences between genetic group for the profile of fatty acids and intramuscular fat. The meat from MO lambs had better attributes of fatty acid composition with higher PUFA, PUFA/SFA ratio, EFA and total n-3 PUFA. |
Palavras-Chave: |
Ácido linoléico conjugado; CLA; Pastagem irrigada. |
Thesagro: |
Ácido graxo; Carne; Cordeiro; Lipídio; Ovino; Qualidade; Terminação. |
Thesaurus Nal: |
conjugated linoleic acid; Fatty acids; Finishing; Lamb meat; Linoleic acid; Lipids; Meat quality; Mutton; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02305naa a2200421 a 4500 001 1976035 005 2015-02-20 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/09712119.2013.822810$2DOI 100 1 $aLOBO, A. M. B. O. 245 $aIntramuscular fat and fatty acid profile of muscle of lambs finished in irrigated pasture.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aAbstract: The aim of this research was to study the differences between breeds through the analyses of the intramuscular fat content and fatty acid profile of the main local hair sheep breeds of Brazil, Morada Nova (MO), Brazilian Somali (SO) and Santa Inês (SI) and the crossbred ½ Dorper×½ Morada Nova (F1). Genetic group was a significant source of variation for intramuscular fat content, individual fatty acids, polyunsaturated fatty acid (PUFA)/saturated fatty acid (SFA) ratio, total PUFA, essential fatty acids (EFA), total n-3 and n-6 PUFA and ?9 desaturase and atherogenic index. MO breed presented the highest values of conjugated linoleic acid, PUFA (similar to F1) and PUFA/SFA (similar to F1). MO meat had the highest proportion of EFA, despite the value was similar to F1. SO breed showed highest proportion of myristc, pentadecanoic, palmitic and palmitoleic acids in muscle, and highest ?9 desaturase indices. In conclusion, there are differences between genetic group for the profile of fatty acids and intramuscular fat. The meat from MO lambs had better attributes of fatty acid composition with higher PUFA, PUFA/SFA ratio, EFA and total n-3 PUFA. 650 $aconjugated linoleic acid 650 $aFatty acids 650 $aFinishing 650 $aLamb meat 650 $aLinoleic acid 650 $aLipids 650 $aMeat quality 650 $aMutton 650 $aSheep 650 $aÁcido graxo 650 $aCarne 650 $aCordeiro 650 $aLipídio 650 $aOvino 650 $aQualidade 650 $aTerminação 653 $aÁcido linoléico conjugado 653 $aCLA 653 $aPastagem irrigada 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aFACO, O. 700 1 $aFERNANDES JÚNIOR, G. A. 700 1 $aPONCIANO, M. F. 700 1 $aLOBO, R. N. B. 773 $tJournal of Applied Animal Research$gv. 41, p. 1-8, 2013.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
16/09/2004 |
Data da última atualização: |
04/06/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA, E. de. |
Afiliação: |
ELIZABETH DE OLIVEIRA SABATO, CNPMS. |
Título: |
Molicutes em milho: variabilidade, resistência e controle. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 25.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 1., 2004, Cuiabá, MT. Da agricultura familiar ao agronegócio: tecnologia, competitividade e sustentabilidade: [palestras]. Sete Lagoas: ABMS: Embrapa Milho e Sorgo; Cuiabá: Empaer, 2004. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Molicute. |
Thesagro: |
Doença de planta; Milho. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/51519/1/Molicutes-milho.pdf
|
Marc: |
LEADER 00683nam a2200145 a 4500 001 1488225 005 2018-06-04 008 2004 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, E. de 245 $aMolicutes em milho$bvariabilidade, resistência e controle.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 25.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 1., 2004, Cuiabá, MT. Da agricultura familiar ao agronegócio: tecnologia, competitividade e sustentabilidade: [palestras]. Sete Lagoas: ABMS: Embrapa Milho e Sorgo; Cuiabá: Empaer$c2004 300 $c1 CD-ROM. 650 $aDoença de planta 650 $aMilho 653 $aMolicute
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|