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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
02/02/2010 |
Data da última atualização: |
01/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VIEIRA, A. D. S.; SANTOS, K. M. O. dos; PAIVA, D. O.; BOMFIM, M. A. D.; SILVA, L. M. F. |
Afiliação: |
Antônio Diogo Silva Vieira, Graduando em Tecnologia de Alimentos do IFCE Campus Sobral, CE; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; Debora Oliveira Paiva, Graduanda em Tecnologia de Alimentos do IFCE Campus Sobral; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Liana Maria Ferreira Silva, Tecnologia de Alimentos do IFCE Campus Sobral, CE. |
Título: |
Elaboração de queijo de coalho probiótico com leite de cabras em dieta para aumento do teor de ácido linoléico conjugado. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA REDE NORTE NORDESTE DE EDUCAÇÃO TECNOLÓGICA, 4., 2009, Belém, PA. Anais... Belém: Instituto Federal do Pará, 2009. 8 f. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A suplementação da dieta de cabras leiteiras com óleos vegetais, particularmente o óleo de soja, eleva o teor de ácido linoléico conjugado (CLA) na gordura do leite, bem como o próprio teor de gordura e o total de ácidos graxos (AG) insaturados. Este trabalho teve como objetivo avaliar a sobrevivência de Bifidobacterium animalis BB12 ao processamento de queijo de coalho a partir do leite de cabras em dieta suplementada com óleo de soja e sem essa suplementação. com o uso de leite normal e com estratégia para o aumento de ácido linoléico conjugado (CLA), verificar se haveria interferência dos probióticos em relação a sobrevivência das bactérias do fermento e avaliação do potencial de probióticos no soro. As culturas probióticas são suplementos microbianos que aumentam de maneira significativa o valor nutritivo e terapêutico dos alimentos. Produtos lácteos fermentados são geralmente considerados como sendo um dos veículos mais adequados para a administração de um número suficiente de bactérias probióticas para o consumidor. O que pode influenciar na viabilidade de bactérias probióticas em queijos, veículo promissor para estes microrganismos. |
Palavras-Chave: |
Ácido linoléico conjugado; Alimento funcional; Probiótico; Queijo de cabra; Queijo de coalho. |
Thesagro: |
Caprino; Leite de cabra; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Bifidobacterium animalis; Conjugated linoleic acid; Functional foods; Goat cheese; Goat milk; Health foods; Probiotics. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/27677/1/AAC-Elaboracao-de-queijo-de-coalho-probiotico-com-leite-de-cabras.pdf
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Marc: |
LEADER 02355nam a2200337 a 4500 001 1631982 005 2023-09-01 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVIEIRA, A. D. S. 245 $aElaboração de queijo de coalho probiótico com leite de cabras em dieta para aumento do teor de ácido linoléico conjugado.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA REDE NORTE NORDESTE DE EDUCAÇÃO TECNOLÓGICA, 4., 2009, Belém, PA. Anais... Belém: Instituto Federal do Pará, 2009. 8 f. 1 CD-ROM.$c2009 520 $aA suplementação da dieta de cabras leiteiras com óleos vegetais, particularmente o óleo de soja, eleva o teor de ácido linoléico conjugado (CLA) na gordura do leite, bem como o próprio teor de gordura e o total de ácidos graxos (AG) insaturados. Este trabalho teve como objetivo avaliar a sobrevivência de Bifidobacterium animalis BB12 ao processamento de queijo de coalho a partir do leite de cabras em dieta suplementada com óleo de soja e sem essa suplementação. com o uso de leite normal e com estratégia para o aumento de ácido linoléico conjugado (CLA), verificar se haveria interferência dos probióticos em relação a sobrevivência das bactérias do fermento e avaliação do potencial de probióticos no soro. As culturas probióticas são suplementos microbianos que aumentam de maneira significativa o valor nutritivo e terapêutico dos alimentos. Produtos lácteos fermentados são geralmente considerados como sendo um dos veículos mais adequados para a administração de um número suficiente de bactérias probióticas para o consumidor. O que pode influenciar na viabilidade de bactérias probióticas em queijos, veículo promissor para estes microrganismos. 650 $aBifidobacterium animalis 650 $aConjugated linoleic acid 650 $aFunctional foods 650 $aGoat cheese 650 $aGoat milk 650 $aHealth foods 650 $aProbiotics 650 $aCaprino 650 $aLeite de cabra 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aÁcido linoléico conjugado 653 $aAlimento funcional 653 $aProbiótico 653 $aQueijo de cabra 653 $aQueijo de coalho 700 1 $aSANTOS, K. M. O. dos 700 1 $aPAIVA, D. O. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aSILVA, L. M. F.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
07/12/2018 |
Data da última atualização: |
10/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SANTANNA, S. A. C.; MARTINS, M. R.; GOULART, J. B.; ARAUJO, S. N.; ARAUJO, E. da S.; ZAMAN.; JANTALIA, C. P.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. |
Afiliação: |
UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; FAO, AUSTRIA; CLAUDIA POZZI JANTALIA, CNPAB; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB. |
Título: |
Biological nitrogen fixation and soil N2O emissions from legume residuesin an Acrisol in SE Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Geoderma Regional, v.15, e00196, December 2018. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
nformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fertilizers owing to the avoid-ance of GHG emissions (360?944 CO2-equivalent ha?1yr?1) during Haber-Bosch process and also during trans-portation and application in thefields. The three green manure legumes provided significant higher cash crop(squash) yield compared to maize, indicating the direct economic benefit of BNF for organic farming. Morefield studies are needed to assess the dynamics of gaseous N losses from plant residues in other tropical biomes. Menosnformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fert... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Organic farming. |
Thesaurus NAL: |
Cover crops; Denitrification; Greenhouse gas emissions. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02759naa a2200277 a 4500 001 2100959 005 2019-01-10 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTANNA, S. A. C. 245 $aBiological nitrogen fixation and soil N2O emissions from legume residuesin an Acrisol in SE Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $anformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fertilizers owing to the avoid-ance of GHG emissions (360?944 CO2-equivalent ha?1yr?1) during Haber-Bosch process and also during trans-portation and application in thefields. The three green manure legumes provided significant higher cash crop(squash) yield compared to maize, indicating the direct economic benefit of BNF for organic farming. Morefield studies are needed to assess the dynamics of gaseous N losses from plant residues in other tropical biomes. 650 $aCover crops 650 $aDenitrification 650 $aGreenhouse gas emissions 653 $aOrganic farming 700 1 $aMARTINS, M. R. 700 1 $aGOULART, J. B. 700 1 $aARAUJO, S. N. 700 1 $aARAUJO, E. da S. 700 1 $aZAMAN. 700 1 $aJANTALIA, C. P. 700 1 $aALVES, B. J. R. 700 1 $aBODDEY, R. M. 700 1 $aURQUIAGA, S. 773 $tGeoderma Regional$gv.15, e00196, December 2018.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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