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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
15/01/2024 |
Data da última atualização: |
11/06/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; FERNANDES, S. S.; LEMES, A. C.; SILVA, G. da C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; EGEA, M. B. |
Afiliação: |
JOSEMAR GONÇALVES DE OLIVEIRA FILHO; MIRELLA ROMANELLI VICENTE BERTOLO, UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); SIBELE SANTOS FERNANDES, FEDERAL UNIVERSITY OF RIO GRANDE; AILTON CESAR LEMES, FEDERAL UNIVERSITY OF RIO DE JANEIRO (UFRJ); GUILHERME DA CRUZ SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); STANISLAU BOGUSZ JUNIOR, UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; MARIANA BURANELO EGEA, GOIANO FEDERAL INSTITUTE OF EDUCATION. |
Título: |
Intelligent and active biodegradable biopolymeric films containing carotenoids. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 434, 137454, 2024. |
ISSN: |
0308-8146 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
There is growing interest in the use of natural bioactive compounds for the development of new bio-based materials for intelligent and active food packaging applications. Several beneficial effects have been associated with the antioxidant and antimicrobial potentials of carotenoid compounds. In addition, carotenoids are sensitive to pH changes and oxidation reactions, which make them useful bioindicators of food deterioration. This review summarizes the current research on the application of carotenoids as novel intelligent and active biodegradable food packaging materials. Carotenoids recovered from food processing by-products can be used in the development of active food packaging materials due to their antioxidant properties. They help maintain the stability of lipid-rich foods, such as vegetable oils. Additionally, when incorporated into films, carotenoids can monitor food oxidation, providing intelligent functionalities. |
Palavras-Chave: |
Bioindicators. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
04/09/2017 |
Data da última atualização: |
08/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, M. S. dos; CHAVES, F. C. M.; OKA, J. M.; CUNHA, A. L. B. da; SOUZA, A. C. G. de; BRAGA, I. G.; OLIVEIRA, M. R. de; KANO, C.; BERNI, R. F. |
Afiliação: |
Maísa Silva dos Santos, Bolsista de Iniciação Científica, Paic/Fapeam/CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; Jaisson Miyosi Oka, Bolsista de Pós-Graduação, Ufam/Capes/CPAA; André Luiz Borborema da Cunha, Bolsista de Pós-Graduação, Ufam/Capes/CPAA; Adriana Costa Gil de Souza, Bolsista de Pós-Graduação, Ufam/Capes/CPAA; Ítalo Gomes Braga, Bolsista de Iniciação Científica, Paic/Fapeam/CPAA; MARCELO ROSEO DE OLIVEIRA, CPAA; CRISTIAINI KANO, CNPM; RODRIGO FASCIN BERNI, CPAA. |
Título: |
Acúmulo de nutrientes durante o desenvolvimento vegetativo da pimenta-de-cheiro. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA OCIDENTAL, 13., 2016, Manaus. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 59-60. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste estudo foi determinar a curva de acúmulo de nutrientes durante o desenvolvimento vegetativo da pimenta-de-cheiro cultivada nas condições de Manaus, AM. |
Palavras-Chave: |
Pungência. |
Thesagro: |
Capsicum Chinense; Hortaliça. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163655/1/XIII-Jornada-IC-59.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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