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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  17/02/2009
Data da última atualização:  26/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, A. M. R.; BINNECK, E.; PIUGA, F. F.; MARIN, S. R. R.; VALLE, P. R. Z. R. do; SILVEIRA, C. A.
Afiliação:  Álvaro Manoel Rodrigues de Almeida, CNPSo; Eliseu Binneck, CNPSo; Fernanda F. Piuga, UNOPAR; Silvana Regina Rockenbach Marin, CNPSo; Paula R.Z. Ribeiro do Valle, UEL; Cesar A. Silveira, CNPSo.
Título:  Characterization of powdery mildews strains from soybean, bean, sunflower, and weeds in Brazil using rDNA-ITS sequences.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 33, n. 1, p. 20-26. jan./fev. 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soybean powdery mildew (Erysiphe diffusa) was considered a minor disease in Brazil in the decades immediately after its identification. However, since the outbreak in 1996/97 in all cultivated areas the disease has become a constant threat to farmers and losses of up to 25% have been reported. The report of a new species, E. glycines, infecting soybean in Japan, and the occurrence of the disease in other plant species (Phaseolus vulgaris, Helianthus annuus,Sonchus oleraceus,Hypochaeris brasiliensis, and Bidens pilosa) commonly found growing nearby soybean fields, raised questions in relation to the taxonomy of the powdery mildew strains found in or around soybean fields in Brazil. Analysis of the internal transcribed sequence (ITS) of the rDNA was undertaken to ascertain the pathogen species associated to each of the hosts. Powdery mildew strains isolated from Glycine max were identified as E. diffusa. Strains from P. vulgaris were very similar to E. diffusa, with 4 nt differences, and differed from Erysiphe poligony by 11 nt. Strains from H. annuus and S. oleraceus grouped with the species Golovinomyces cichoracearum, while strains from H. brasiliensis and B. pilosa were similar to Podosphaera fusca and Neoerysiphe cumminsiana, respectively. To our knowledge this is the first molecular identification of powdery mildew in Brazil based on rDNA sequence comparison. In addition, this study presented evidence for the occurrence of N. cumminsiana in America.
Palavras-Chave:  Sunflower.
Thesagro:  Feijão; Girassol; Soja.
Thesaurus Nal:  Beans; Soybeans.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42997/1/28865.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO28865 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  10/06/2002
Data da última atualização:  30/03/2023
Autoria:  BRITO, E. S. de; NARAIN, N.
Afiliação:  Edy Sousa de Brito, Universidade Federal da Paraíba - UFPB/Departamento de Tecnologia Química e de Alimentos; Narendra Narain, Universidade Federal da Paraíba - UFPB/Departamento de Tecnologia Química e de Alimentos.
Título:  Physical and chemical characteristics of sapota fruit at different stages of maturation.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 4, p. 567-571, abr. 2002
Idioma:  Inglês
Notas:  Notas Científicas. Título em português: Características físicas e químicas do fruto da sapota em diferentes estádios de maturação.
Conteúdo:  In the present work, the physical and chemical characteristics in three stages of maturation of sapota (Manilkara zapota L.P. Royen) fruit were studied as well as its post-harvest behavior during storage at ambient and refrigerated conditions. With the advance of maturation, the concentration of the reducing sugars increased while the total acidity and tannin contents decreased. The fruits which did not have their pedicel removed during the post-harvest presented the storage time superior when compared with the fruits having their pedicels removed. The fruits stored under refrigeration had higher weight retention as compared to the fruits stored under ambient conditions.
Palavras-Chave:  Analysis; Post-harvest; Quality.
Thesagro:  Análise; Armazenamento; Pós-Colheita; Qualidade.
Thesaurus NAL:  storage.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/22443/1/0567.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE22443 - 1UPEAP - DD630.72081P474
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