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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/12/2018 |
Data da última atualização: |
01/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALENCAR, N. M. M.; RIBEIRO, T. G.; BARONE, B.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T.; BEHRENS, J. H. |
Afiliação: |
NATÁLIA MANZATTI MACHADO ALENCAR; TATIANE GODOY RIBEIRO; BRUNA BARONE; ANA PAULA ANDRÉ BARROS; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; JORGE HERMAN BEHRENS. |
Título: |
Sensory profile and check-all-that-apply (cata) as tools for evaluating and characterizing syrah wines aged with oak chips. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 124, p. 156-164, 2019. |
DOI: |
10.1016/j.foodres.2018.07.052 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Aging wine in oak barrels provides more complexity to the beverage, but due to the high cost of wood barrels, alternative aging methodologies such as the use of oak chips gain interest of winemakers in the new world of wines, particularly in the tropical regions. This paper reports the sensory profile and consumer perception of Syrah wine produced in the São Francisco Valley, Brazil, with the addition of American and French oak chips at different stages of the fermentation process. Higher intensity of color, coffee, woody, and sweet/caramelized aromas, sweet and woody taste were observed in the age wines as compared to a control wine (no chip addition). An affective sensory test (N= 129) revealed two segments of consumers exhibiting different attitudes to the wines: one group (N= 60) rejected all samples, whereas the other (N= 69) liked them moderately. In short, the findings provide relevant information for stakeholders in the new world of wine where oak barrels impact negatively on the cost of production of wines, as is the case in Brazil. |
Palavras-Chave: |
Analise sensorial; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Uva; Vinho. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204099/1/Sensory-profile-and-check-all-that-apply-2019.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
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Tipo/Formato |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
02/12/2015 |
Data da última atualização: |
15/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALENCAR, J. S.; TAMIETTI, M. S.; ARAÚJO, J. C.; FAVARO, L. C. de L. |
Afiliação: |
Jéssyca S. Alencar, UniCEUB; Mariana S. Tamietti, UnB; Jhéssica C. Araújo, UnB; LEIA CECILIA DE LIMA FAVARO, CNPAE. |
Título: |
Obtenção e caracterização de mutantes de Trichoderma harzianum CFAM-422 visando a seleção de linhagens produtoras de celulases e hemicelulases. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA A AMÉRICA LATINA E CARIBE, 10., 2015, Bento Gonçalves. Recursos genéticos no século 21: de Vavilov a Svalbard. Anais... [s.l.]: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2015. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Biomassa lignocelulósica. |
Thesagro: |
Trichoderma Harzianum. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00761nam a2200157 a 4500 001 2030345 005 2016-02-15 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALENCAR, J. S. 245 $aObtenção e caracterização de mutantes de Trichoderma harzianum CFAM-422 visando a seleção de linhagens produtoras de celulases e hemicelulases.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA A AMÉRICA LATINA E CARIBE, 10., 2015, Bento Gonçalves. Recursos genéticos no século 21: de Vavilov a Svalbard. Anais... [s.l.]: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos$c2015 650 $aTrichoderma Harzianum 653 $aBiomassa lignocelulósica 700 1 $aTAMIETTI, M. S. 700 1 $aARAÚJO, J. C. 700 1 $aFAVARO, L. C. de L.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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