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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
20/09/2011 |
Data da última atualização: |
28/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SIMEONE, M. L. F.; MIKICH, S. B.; CôCCO, L. C.; HANSEL, F. A.; BIANCONI, G. V. |
Afiliação: |
MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; SANDRA BOS MIKICH, CNPF; ÍLIAN CRISTINA CÔCCO, UFPR; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; GLEDSON VIGIANO BIANCONI, Instituto Neotropical: Pesquisa e Conservação. |
Título: |
Chemical composition of essential oils from ripe and unripe fruits of Piper amalago L. var. medium (Jacq.) Yunck and Piper hispidum Sw. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Essential Oil Research, v. 23, p. 54-58, Sept./Oct. 2011. |
DOI: |
10.1080/09670874.2012.655702 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The chemical composition of essential oils from unripe and ripe fruits of Piper amalago L. var. medium (Jacq.) Yunck and Piper hispidum Sw. was examined using GC/MS analysis. The analysis of oils from P. amalago revealed a predominance of oxygenated sesquiterpenes and 65 compounds were identified; their main constituents are: (E)- nerolidol (14.2% and 19.9%), germacrene-D-4-ol (10.3% and 12.7%), ?-cadinol (11.1% and 8.2%) in 99.6% and 98.7% of the compounds for unripe and ripe fruits, respectively. Piper hispidum revealed a predominance of sesquiterpene hydrocarbons, from which we identified 53 compounds including: ?-copaene (28.7% and 36.2%), ?-pinene (13.9% and 7.1%), ?-pinene (13.3% and 7.5%), and (E)-nerolidol (2.9% and 7.0%) which represented 97.8% and 98.1% of the compound constituents for unripe and ripe fruits, respectively. The essential oils of fruits of P. amalago and P. hispidum are reported for the first time. |
Palavras-Chave: |
Piper amalago. |
Thesagro: |
Composição Química; Óleo Essencial. |
Thesaurus Nal: |
Piper hispidum. |
Categoria do assunto: |
-- W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01693naa a2200229 a 4500 001 1903724 005 2018-05-28 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/09670874.2012.655702$2DOI 100 1 $aSIMEONE, M. L. F. 245 $aChemical composition of essential oils from ripe and unripe fruits of Piper amalago L. var. medium (Jacq.) Yunck and Piper hispidum Sw.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aThe chemical composition of essential oils from unripe and ripe fruits of Piper amalago L. var. medium (Jacq.) Yunck and Piper hispidum Sw. was examined using GC/MS analysis. The analysis of oils from P. amalago revealed a predominance of oxygenated sesquiterpenes and 65 compounds were identified; their main constituents are: (E)- nerolidol (14.2% and 19.9%), germacrene-D-4-ol (10.3% and 12.7%), ?-cadinol (11.1% and 8.2%) in 99.6% and 98.7% of the compounds for unripe and ripe fruits, respectively. Piper hispidum revealed a predominance of sesquiterpene hydrocarbons, from which we identified 53 compounds including: ?-copaene (28.7% and 36.2%), ?-pinene (13.9% and 7.1%), ?-pinene (13.3% and 7.5%), and (E)-nerolidol (2.9% and 7.0%) which represented 97.8% and 98.1% of the compound constituents for unripe and ripe fruits, respectively. The essential oils of fruits of P. amalago and P. hispidum are reported for the first time. 650 $aPiper hispidum 650 $aComposição Química 650 $aÓleo Essencial 653 $aPiper amalago 700 1 $aMIKICH, S. B. 700 1 $aCôCCO, L. C. 700 1 $aHANSEL, F. A. 700 1 $aBIANCONI, G. V. 773 $tJournal of Essential Oil Research$gv. 23, p. 54-58, Sept./Oct. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registros recuperados : 30 | |
5. | | BIANCONI, G. V.; MIKICH, S. B.; PEDRO, W. A. Diversidade de morcegos (Mammalia, Chiroptera) em remanescentes florestais do município de Fênix, noroeste do Paraná, Brasil. Revista Brasileira de Zoologia, Curitiba, v. 21, n. 4, p. 943-954, dez. 2004.Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. | | PAROLIN, L. C.; MIKICH, S. B.; BIANCONI, G. V. Dieta frugívora dos gêneros de morcegos Artibeus, Carollia e Sturnira (Phyllostomidae, Chiroptera) ao longo de sua distribuição geográfica. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 11., 2012, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2012. (Embrapa Florestas. Documentos, 240). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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7. | | SIQUEIRA, D. R.; BIANCONI, G. V.; MIKICH, S. B. Levantamento de pequenos mamíferos nos municípios de Fênix, São João do Ivaí, São Pedro do Ivaí e Lunardelli, Noroeste do estado do Paraná. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 4., 2005, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2005. 1 CD-ROM (Embrapa Florestas. Documentos, 117). EVINCI. Resumo.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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19. | | VOLOSCHEN, T. D.; ROCHA-MENDES, F.; BIANCONI, G. V.; MIKICH, S. B. Inventário de mamíferos de médio e grande porte no município de São Pedro do Ivaí, estado do Paraná. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 5., 2006, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2006. 1 CD-ROM (Embrapa Florestas. Documentos, 132). EVINCI. Resumo 024.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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20. | | SUCKOW, U. M. S.; BIANCONI, G. V.; CARNEIRO, D. C.; MIKICH, S. B. Inventário de quirópteros em fragmentos florestais do município de São Pedro do Ivaí, estado do Paraná, Brasil. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 5., 2006, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2006. 1 CD-ROM (Embrapa Florestas. Documentos, 132). EVINCI. Resumo 042.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 30 | |
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