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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  12/12/2023
Data da última atualização:  12/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MUELLER, E.; HOFFMANN, T. G.; SCHMITZ, F. R. W.; HELM, C. V.; ROY, S.; BERTOLI, S. L.; SOUZA, C. K. de.
Afiliação:  EDUARDA MUELLER, UNIVERSITY OF BLUMENAU; TUANY GABRIELA HOFFMANN, UNIVERSITY OF BLUMENAU; FERNANDA RAQUEL WUST SCHMITZ, UNIVERSITY OF BLUMENAU; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; SWARUP ROY, LOVELY PROFESSIONAL UNIVERSITY; SÁVIO LEANDRO BERTOLI, UNIVERSITY OF BLUMENAU; CAROLINA KREBS DE SOUZA, UNIVERSITY OF BLUMENAU.
Título:  Development of ternary polymeric films based on cassava starch, pea flour and green banana flour for food packaging.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 256, p. 1-12, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.128436
Idioma:  Português
Conteúdo:  The development of alternative materials to replace plastics used in food packaging is an important approach to reducing environmental pollution and minimizing harmful impacts on ecosystems. In this study, biopolymeric films were formulated using cassava starch (Manihot esculenta Crantz), pea flour (Pisum sativum) and green ba- nana flour (Musa sp.) to obtain a material for application in food packaging. The influence of a plasticizer on the optical and physicochemical properties of the films was analyzed and the synergy between higher concentrations of starch and plasticizer resulted in films with low opacity. In addition, the morphology, thermal, mechanical and barrier properties were examined. The film with the best formulation (p < 0.05) contained 12 g cassava starch, 3.6 g pea flour and 30 % glycerol (the maximum levels of the experiment). This film presented average values of thickness, moisture, solubility, opacity, maximum strength (F), maximum tensile stress (σ), elongation at break (ε) and elasticity (E) of 0.47 mm, 19.95 %, 87.45 %, 20.93 %, 9.30 N, 1.75 MPa, 30.10 % and 5.93 %, respectively. This research demonstrates the potential application of films obtained by combining starches from different sources. The sustainable production of environmentally-friendly packaging provides an alternative to fossil-based plastics, which have well-documented adverse effects on the environment.
Palavras-Chave:  Edible film; Ternary composite.
Thesagro:  Banana; Embalagem; Ervilha; Farinha; Fécula; Mandioca.
Thesaurus Nal:  Starch.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58761 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  24/04/2008
Data da última atualização:  08/05/2024
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  SOUSA NETO, J. M. de; HOLANDA JUNIOR, E. V.; CAMPOS, R. T.; FRANÇA, F. M. C.
Afiliação:  Jaime Martins de Sousa Neto, Cocepat; EVANDRO VASCONCELOS HOLANDA JUNIOR, CNPC; Robério Telmo Campos, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE; Francisco Mavignier Cavalcante França, Bolsista FUNCAP junto ao INDI/FIEC.
Título:  Estudo da viabilidade econômica da produção de carne ovina na região dos Inhamuns cearence: um estudo de caso.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Sobral: Embrapa Caprinos, 2007.
Páginas:  35 p.
Série:  (Embrapa Caprinos. Documentos, 72).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Ceará; Ovino de corte; Tauá; Viabilidade economica.
Thesagro:  Análise Econômica; Custo de Produção; Produção de Carne.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPC/20873/1/doc72.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC20873 - 3UMTFL - DD
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