Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  24/02/2010
Data da última atualização:  26/02/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FREITAS, D. de G. C.; BERBARI, S. A. G.; PRATI, P.; FAKHOURI, F. M.; QUEIROZ, F. P. C.; VICENTE, E.
Afiliação:  DANIELA DE GRANDI CASTRO FREITAS, CTAA; SHIRLEY APARECIDA GARCIA BERBARI, ITAL; PATRICIA PRATI, ITAL; FARAYDE MATTA FAKHOURI, UNICAMP; FERNANDA PAULA COLLARES QUEIROZ, UNICAMP; EDUARDO VICENTE, ITAL.
Título:  Reducing fat uptake in cassava product during deep-fat frying.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Engineering, Maryland Heights, v. 94, n. 3-4, p. 390-394, oct. 2009.
DOI:  10.1016/j.jfoodeng.2009.04.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study aimed at investigating the influence of the use of edible coatings from three different hydrocolloids during the deep-frying of a pre-fried, frozen product preformed from cassava. Three hydrocolloids (pectin, whey protein and soy protein isolate) were used as coatings in the deep-fat frying of preformed products made from cassava flour and from cassava purée. The water vapor permeability, water solubility and film thickness were measured. The cassava products were characterized with respect to their moisture and lipid contents. The water vapor permeability, water solubility and film thickness were directly proportional to the concentration of the films. Whey protein showed the best results with respect to fat absorption, presenting a reduction of 27% for the cassava purée product. The coating treatments were not efficient for the fingers preformed from cassava flour, indicating that different products can show different responses with the same type of coating material.
Palavras-Chave:  Revestimento comestível.
Thesagro:  Gordura; Mandioca; Redução; Tratamento Térmico; Tubérculo.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA10133 - 1UPCSP - PP2009/1052010.00016
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  16/11/2022
Data da última atualização:  24/02/2023
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  GABRIEL, M.; KULCZYNSKI, S. M. K.; SANTOS, M. F. A.; SOUZA, C. F. B.; MUNIZ, M. F. B.; BOITEUX, L. S.; CARNEIRO, R. M. D. G.
Afiliação:  MÁRCIA GABRIEL, Universidade Federal de Santa Maria; STELA M. KULCZYNSKI, Universidade Federal de Santa Maria; MARCILENE F. A. SANTOS; CAIO F. B. SOUZA; MARLOVE F. B. MUNIZ, Universidade Federal de Santa Maria; LEONARDO SILVA BOITEUX, CNPH; REGINA MARIA DECHECHI G CARNEIRO, Cenargen.
Título:  A novel virulent Brazilian pathotype of Meloidogyne javanica towards the tomato Mi-1.2 gene and pathogenicity to resistant rootstock.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Plant Diseases and Protection, v. 129, p. 1269-1276, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s41348-022-00618-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Very effective genetic control of some root-knot nematode (RKN) species (Meloidogyne spp.) is obtained by the employment of the tomato (Solanum lycopersicum L.) dominant Mi-1.2 gene. However, the phenotypic expression conferred by the Mi-1.2 gene may be impaired by high soil temperatures (above 28 °C) and by previously reported virulent RKN species and/or populations. Here, a putative Mi-1.2 gene-virulent RKN population was found inducing severe gall symptoms in roots of the tomato rootstock ?Guardião? (a homozygous Mi-1.2 hybrid of S. lycopersicum × S. peruvianum) under protected crop conditions in Southern Brazil. Females were extracted from severely infected roots displaying large galls and used for biochemical characterization of ?-esterase (EST) and confirmed by SCAR markers. Additional pathogenicity assays were carried out in order to confirm the virulence (= SCAR markers-breaking) feature of this RKN population by employing other or the same Mi-1.2 gene-carrying rootstocks. This virulent RKN population was identified as M. javanica (EST J3 and J2). The pathogenicity tests confirmed that this M. javanica population can overcome the Mi-1.2 resistance gene, and it is able to induce severe root-gall symptoms and to reproduce in two dominant resistant rootstocks (?Muralha? and ?Guardião?) under greenhouse conditions. In addition, an initial inoculum of 2000?7000 eggs was considered ideal for future studies with the virulent M. javanica population. It is the first report of... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Inoculum level; Resistance; Resistance gene.
Thesagro:  Controle Genético; Meloidogyne spp; Nematóide; Tomate.
Thesaurus NAL:  Root-knot nematodes; Solanum lycopersicum; Virulence.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN38952 - 1UPCAP - DD
CNPH41852 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional