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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  02/12/2014
Data da última atualização:  02/12/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LISBOA, F. J. G.; CHAER, G. M.; FERNANDES, M. F.; BERBARA, R. L. L.; MADARI, B. E.
Afiliação:  GUILHERME MONTANDON CHAER, CNPAB; MARCELO FERREIRA FERNANDES, CPATC.
Título:  The match between microbial community structure and soil properties is modulated by land use types and sample origin within an integrated agroecosystem.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Soil Biology & Biochemistry, Oxford, v. 78, p. 97-108, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  It is of global concern to adopt measures to mitigate land degradation caused by agricultural production systems. One of the strategies proposed is to replace degraded pastures with agrosilvopastoral systems which integrate three different land-use types: crop production, livestock pasture and forestry plantation (denoted iCLF). However, little is known about the differences between iCLF and other land use types in terms of soil microbial community structure. Distance matrices based on individual soil chemical properties and individual soil microbial variables were correlated by Procrustes analysis and these re-lationships yielded vectors of residuals depicting these correlations (matches). These vectors were used as univariate response variables in an ANOVA framework in order to investigate how the match sizes (the strength of correlation/covariance) between individual soil chemical properties and individual soil mi-crobial variables vary across land use types (levels: iCLF; degradated pasture; improved pasture; and a native cerrado fragment) and also across sample origin within iCLF (levels: soil samples under morein fluence of the exotic tree forest stand; soil samples under influence of the pasture; samples within the transition between the forest stand and the pasture). We were able to obtain insights into the fact that the land use distinction can be driven by more than just individual soil chemical and microbial variables. The integration of crop, livestock and forest... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Degradação.
Thesagro:  Sistema de Produção; Solo.
Thesaurus Nal:  degradation; soil.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/112859/1/Lisboa-et-al.-2014b.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB39860 - 1UPCAP - PP2015.000042015.00004
CPATC23830 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  25/11/2008
Data da última atualização:  06/01/2009
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  BASSINELLO, P. Z.; GARCIA, J. S.; SOARES, L. A.; KOAKUZU, S. N.; MOURA NETO, F. P.; FERREIRA, R. A.; MENDONÇA, J. A.; SANTIAGO, C. M.; RANGEL, P. H. N.
Afiliação:  Priscila Zaczuk Bassinello, CNPAF; Jacqueline Souza Garcia, estagiária CNPAF; Lorena Acelina Soares, CEFET-GO; Selma Nakamoto Koakuzu, CNPAF; Francisco Pereira Moura Neto, CNPAF; Renilda Aparecida Ferreira, CNPAF; João Antônio Mendonça, CNPAF; Carlos Martins Santiago, CNPAF; Paulo Hideo Nakano Rangel, CNPAF.
Título:  Arroz preto: nova opção culinária para o Brasil.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2008.
Páginas:  8 p.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 147).
Idioma:  Português
Conteúdo:  A Embrapa Arroz e Feijão desenvolveu algumas linhagens de arroz preto com grão similar ao tipo agulhinha e realizou alguns estudos agronômicos e de qualidade de grãos com o objetivo de estimular a ampliação de novos mercados para os produtores atingirem um nicho específico, com potencial no consumo interno e externo, já que o arroz preto tem amplo mercado na Europa e nos Estados Unidos. Apesar de ainda incipiente no Brasil, é grande o potencial de mercado em qualquer região brasileira com vantagens nutricionais, funcionais e culinárias agregadas. O arroz preto deve ser considerado um produto especial e ser analisado como tal, não sendo o intuito do trabalho recomendar um tipo de arroz colorido para substituir o arroz branco ou integral na dieta brasileira, mas sim, sugerir alternativas de diversificação culinária e de geração de renda.
Palavras-Chave:  Arroz preto; Qualidade do grão; Teor de Amilose.
Thesagro:  Alimento; Arroz; Características Agronômicas; Cocção; Gelatinização; Grão.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAF-2009-09/27598/1/comt_147.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF27598 - 1UMTFL - --CT 1472008.ct147
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