|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
07/04/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MIRANDA, K. W. E.; BRESOLIN, J. D.; NATARELLI, C. V. L.; BENEVIDES, S. D.; BASTOS, M. do S. R.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA, J. E. |
Afiliação: |
JOANA DIAS BRESOLIN, CNPDIA; SELENE DAIHA BENEVIDES, CNPAT; MARIA DO SOCORRO ROCHA BASTOS, CNPAT; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Potential use of poly(lactic acid) nanofibers mats as Nanosachets in postharvest of climacteric fruits and vegetables. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Applied Polymer Science, e50735, 2021 |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/app.50735 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study is reported as the first demonstration of the use of solution blow spun mats in a Nano-sachet system containing a humidity absorber hydrogel and a paraffin wax tablet impregnated with potassium permanganate (KMnO4) for exogenous ethylene (ex-C2H4) oxidation, in order to delay fruit ripening. The tomatoes quality during storage time was characterized by gas chromatography (GC) (ethylene concentration and CO2 emission analysis—respiration rate), and colorimetry (green/red color parameter). Ex-C2H4 production over storage time was reduced for the Nano-sachet system when compared to the control system. Color changes, from 72 to 120 h, displayed fruit still predominantly green in the Nano-Sachet system (a* from −9.1 to −6.9), color transition green-red in the TNT-sachet (−7.5 to −0.3) and increased red color fruit in the control system (−6.1 to 3.7). This work suggests that nanofibrous mats can be used as a packaging system with the ability to protect, potentialize ethylene oxidation and extend climacteric fruits and vegetables quality in shelf life. |
Palavras-Chave: |
Fruit portharvest; Fruit ripening. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01824naa a2200229 a 4500 001 2131109 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/app.50735$2DOI 100 1 $aMIRANDA, K. W. E. 245 $aPotential use of poly(lactic acid) nanofibers mats as Nanosachets in postharvest of climacteric fruits and vegetables.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThis study is reported as the first demonstration of the use of solution blow spun mats in a Nano-sachet system containing a humidity absorber hydrogel and a paraffin wax tablet impregnated with potassium permanganate (KMnO4) for exogenous ethylene (ex-C2H4) oxidation, in order to delay fruit ripening. The tomatoes quality during storage time was characterized by gas chromatography (GC) (ethylene concentration and CO2 emission analysis—respiration rate), and colorimetry (green/red color parameter). Ex-C2H4 production over storage time was reduced for the Nano-sachet system when compared to the control system. Color changes, from 72 to 120 h, displayed fruit still predominantly green in the Nano-Sachet system (a* from −9.1 to −6.9), color transition green-red in the TNT-sachet (−7.5 to −0.3) and increased red color fruit in the control system (−6.1 to 3.7). This work suggests that nanofibrous mats can be used as a packaging system with the ability to protect, potentialize ethylene oxidation and extend climacteric fruits and vegetables quality in shelf life. 653 $aFruit portharvest 653 $aFruit ripening 700 1 $aBRESOLIN, J. D. 700 1 $aNATARELLI, C. V. L. 700 1 $aBENEVIDES, S. D. 700 1 $aBASTOS, M. do S. R. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aOLIVEIRA, J. E. 773 $tJournal of Applied Polymer Science, e50735, 2021
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
07/04/1997 |
Data da última atualização: |
13/03/2008 |
Autoria: |
EICHLER, V.; ROLIM, R. B.; ASSUNCAO, M. da S.; SPEHAR, C. R.; GUIMARAES, L. B.; BARROS, A. C.; VANDERLEY, J. C.; BARBOSA, F. R.; MOREIRA, W. A. |
Título: |
Avaliacao de cultivares e linhagens de soja para o Estado de Goias. |
Ano de publicação: |
1994 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIAO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIAO CENTRAL DO BRASIL, 16., 1994, Dourados. Ata e resumos. Dourados: EMBRAPA-CPAO, 1994. |
Páginas: |
p.136-137. |
Série: |
(EMBRAPA-CPAO. Documentos, 3). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Avaliacao; Brasil; Cultivar; Cultivar line; Evaluation; Goias; Soybean. |
Thesagro: |
Linhagem; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Brazil. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00970naa a2200349 a 4500 001 1456429 005 2008-03-13 008 1994 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aEICHLER, V. 245 $aAvaliacao de cultivares e linhagens de soja para o Estado de Goias. 260 $c1994 300 $ap.136-137. 490 $a(EMBRAPA-CPAO. Documentos, 3). 650 $aBrazil 650 $aLinhagem 650 $aSoja 653 $aAvaliacao 653 $aBrasil 653 $aCultivar 653 $aCultivar line 653 $aEvaluation 653 $aGoias 653 $aSoybean 700 1 $aROLIM, R. B. 700 1 $aASSUNCAO, M. da S. 700 1 $aSPEHAR, C. R. 700 1 $aGUIMARAES, L. B. 700 1 $aBARROS, A. C. 700 1 $aVANDERLEY, J. C. 700 1 $aBARBOSA, F. R. 700 1 $aMOREIRA, W. A. 773 $tIn: REUNIAO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIAO CENTRAL DO BRASIL, 16., 1994, Dourados. Ata e resumos. Dourados: EMBRAPA-CPAO, 1994.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|