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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
07/06/2018 |
Data da última atualização: |
03/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
BATISTA, M. de A. |
Afiliação: |
MOEMA DE ALMEIDA BATISTA, CNPS. |
Título: |
Investigando a comunicação interna na Embrapa Solos: subsídios para sua melhoria. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2018. |
Páginas: |
24 p. |
Série: |
(Embrapa Solos. Documentos, 200). |
ISSN: |
1517-2627 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A partir da reestruturação da Área de Comunicação e Negócios (ACN) da Embrapa Solos, sendo esta referência internacional em solos tropicais, citada neste trabalho como Unidade, foi identificada a necessidade de redimensionar os meios através dos quais o público interno obtém informações e notícias relativas aos trabalhos de pesquisa, transferência de tecnologia e ações de gestão da Unidade através da Chefia-geral (CHGeral). Um primeiro passo foi inovar fortalecendo a comunicação interna por meio eletrônico, implantando informativos de interesse geral como o "Solovox" e a divulgação de notas rápidas no "ACN Informa" e "CHGeral Informa" enviados pelo e-mail corporativo local, onde estão inscritos todos os empregados: e-solos.all@cnps.embrapa.br, dando um viés mais organizado aos assuntos oficiais da Unidade, antes concentrados no blog e no e-mail corporativo solos.all. Num segundo momento, foi efetuada uma pesquisa de caráter exploratório, buscando conhecer em que medida o acesso aos meios de comunicação disponibilizados internamente atendiam aos empregados sob os aspectos de conteúdo, eficácia e interesse, além de saber como os empregados estavam percebendo a postagem de assuntos de gestão e tecnologias geradas na Embrapa Solos. Não foi alvo deste trabalho a investigação no nível organizacional, envolvendo clientes externos e outros da rede de relacionamento, nem nos níveis do indivíduo, seja interpessoal ou intrapessoal. |
Palavras-Chave: |
Clima organizacional; Comunicação organizacional; Interação corporativa. |
Thesagro: |
Comunicação. |
Thesaurus Nal: |
Communication skills. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178332/1/CNPS-DOC-200-2018.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
28/05/2019 |
Data da última atualização: |
30/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LIMA, G. G. de; MENDES, C.; MARCHI, G. de; VICARI, T.; CESTARI, M. M.; GOMES, M. F.; RAMSDORF, W. A.; MAGALHAES, W. L. E.; HANSEL, F. A.; LEME, D. M. |
Afiliação: |
Gabriel Goetten de Lima, Pós-doutorando da UFPR; Camila Mendes, UFPR; Gustavo de Marchi, UFPR; Taynah Vicari, UFPR; Marta Margarete Cestari, UFPR; Monike F. Gomes, UTFPR; Wanessa Algarte Ramsdorf, UTFPR; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; Daniela Morais Leme, UFPR. |
Título: |
The evaluation of the potential ecotoxicity of pyroligneous acid obtained from fast pyrolysis. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Ecotoxicology and Environmental Safety, v. 180, p. 616-623, Sept. 2019. |
DOI: |
10.1016/j.ecoenv.2019.05.058 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pyroligneous acid (PA) is a by-product of bio-oil, which is obtained by pyrolysis of the wood. This product has been tested for use in several areas, such as agriculture, as a promising green herbicide; however, there are few scientific data regarding its environmental impacts. For this study, an ecotoxicity testing battery, composed of Daphnia magna acute toxicity test, Allium cepa test and in vitro Comet assay with the rainbow trout gonad-2 cell fish line (RTG-2) were used to evaluate the acute toxicity and genotoxicity of PA obtained from fast pyrolysis of eucalyptus wood fines. The PA presented acute toxicity to D. magna (microcrustacea) with EC50 of 26.12 mg/L, and inhibited the seed germination (EC50 5.556 g/L) and root development (EC50 3.436 g/L) of A. cepa (higher plant). No signs of genotoxicity (chromosomal aberrations and micronuclei in A. cepa and primary DNA lesions in RTG-2 cells) were detected to this product. The acute toxicity and absence of genotoxicity may relate to the molecules found in the PA, being the phenolic fraction the key chemical candidate responsible for the toxicity observed. In addition, daphnids seem to be more sensitivity to the toxicity of PA than higher plants based on their EC50 values. This first ecotoxicological evaluation of PA from fast pyrolysis pointed out the need of determining environmental exposure limits to promote the safer agriculture use of this product, avoiding impacts to living organisms. |
Palavras-Chave: |
Ácido pirolenhoso; Danos do DNA; DNA damages; Pyroligneous acid; RTG-2 fish cell line; Toxicidade aguda. |
Thesaurus NAL: |
Acute toxicity; Allium cepa var. cepa; Daphnia magna. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02495naa a2200349 a 4500 001 2109356 005 2019-10-30 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.ecoenv.2019.05.058$2DOI 100 1 $aLIMA, G. G. de 245 $aThe evaluation of the potential ecotoxicity of pyroligneous acid obtained from fast pyrolysis.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aPyroligneous acid (PA) is a by-product of bio-oil, which is obtained by pyrolysis of the wood. This product has been tested for use in several areas, such as agriculture, as a promising green herbicide; however, there are few scientific data regarding its environmental impacts. For this study, an ecotoxicity testing battery, composed of Daphnia magna acute toxicity test, Allium cepa test and in vitro Comet assay with the rainbow trout gonad-2 cell fish line (RTG-2) were used to evaluate the acute toxicity and genotoxicity of PA obtained from fast pyrolysis of eucalyptus wood fines. The PA presented acute toxicity to D. magna (microcrustacea) with EC50 of 26.12 mg/L, and inhibited the seed germination (EC50 5.556 g/L) and root development (EC50 3.436 g/L) of A. cepa (higher plant). No signs of genotoxicity (chromosomal aberrations and micronuclei in A. cepa and primary DNA lesions in RTG-2 cells) were detected to this product. The acute toxicity and absence of genotoxicity may relate to the molecules found in the PA, being the phenolic fraction the key chemical candidate responsible for the toxicity observed. In addition, daphnids seem to be more sensitivity to the toxicity of PA than higher plants based on their EC50 values. This first ecotoxicological evaluation of PA from fast pyrolysis pointed out the need of determining environmental exposure limits to promote the safer agriculture use of this product, avoiding impacts to living organisms. 650 $aAcute toxicity 650 $aAllium cepa var. cepa 650 $aDaphnia magna 653 $aÁcido pirolenhoso 653 $aDanos do DNA 653 $aDNA damages 653 $aPyroligneous acid 653 $aRTG-2 fish cell line 653 $aToxicidade aguda 700 1 $aMENDES, C. 700 1 $aMARCHI, G. de 700 1 $aVICARI, T. 700 1 $aCESTARI, M. M. 700 1 $aGOMES, M. F. 700 1 $aRAMSDORF, W. A. 700 1 $aMAGALHAES, W. L. E. 700 1 $aHANSEL, F. A. 700 1 $aLEME, D. M. 773 $tEcotoxicology and Environmental Safety$gv. 180, p. 616-623, Sept. 2019.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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