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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
13/12/2011 |
Data da última atualização: |
13/12/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARROS, U. V.; CARVALHO, C. H. S. de; MENDONÇA, J. M. A.; ALMEIDA, G. R. R.; SILVEIRA, J. S. M. |
Afiliação: |
UBIRATAN V. BARROS, CENTRAL CAMPO; CARLOS HENRIQUE S DE CARVALHO, SAPC; JOSÉ MARCOS A. MENDONÇA, MAPA/FUNDAÇÃO PROCAFÉ; GUSTAVO R. R. ALMEIDA, MAPA/FUNAÇÃO PROCAFÉ; JOSÉ SEBASTIÃO M. SILVEIRA, MAPA/FUNDAÇÃO PROCAFÉ. |
Título: |
Análise dos custos de colheita do café no sistema safra zero em comparação ao sistema tradicional de derriça no pano. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 4., 2005, Londrina. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2005. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A colheita representa 25 a 35% do custo direto da produção do café e utiliza o maior contingente de mão de obra de todo o ciclo da cultura. Por isso, a adoção de estratégias para a colheita do café, como o uso de máquinas de pequeno e grande porte, racionalização de mão de obra, entre outras, vem sendo exaustivamente abrangidas em estudos e debates, como formas de reduzir os custos de produção do café. O manejo da lavoura no sistema Safra Zero, no qual a colheita e a poda de esqueletamento são feitas simultaneamente, pode ser uma alternativa para se reduzir esses custos com a operação. Objetivando avaliar o desempenho desse sistema de colheita de café em comparação ao sistema tradicional de derriça no pano, montou-se o presente trabalho. Em uma lavoura com produtividade estimada de 80 sc/ha a cada dois anos foram calculados os índices de rendimento em todas as etapas da colheita no sistema safra zero e também, no sistema tradicional. Constatou-se que o custo da colheita, por saca de café beneficiado, ficou em torno de R$25,00 no sistema Safra Zero e R$45,00, no sistema tradicional. Assim, nas condições estudadas, verificou-se que a colheita no sistema Safra Zero foi mais econômica que no sistema tradicional. |
Palavras-Chave: |
Custos de produção; Sistema safra zero. |
Thesagro: |
Colheita. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/50065/1/Analise-dos-custos-de-colheita.pdf
|
Marc: |
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Embrapa Café (CNPCa) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
15/02/2011 |
Data da última atualização: |
12/06/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
KOSHINO, L. L.; GOMES, C. P.; SILVA, L. P.; EIRA, M. T. S. da; BLOCH JUNIOR, C.; FRANCO, O. L.; REIS, A. M. dos. |
Afiliação: |
MIRIAN THEREZINHA SOUZA DA EIRA, SAPC; CARLOS BLOCH JUNIOR, CENARGEN; ANGELA MEHTA DOS REIS, CENARGEN. |
Título: |
Comparative proteomical analysis of zygotic embryo and endosperm from coffea arabica seeds. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, v.52, n.22, p.10922-10926, oct. 2008. |
Páginas: |
10922-10926 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
During coffee seed development, proteins are predominantly deposited in cotyledons and in the endosperm. Reserve proteins of the 11S family are the most abundant globulins in coffee seeds, acting as a nitrogen source during roasting and guaranteeing flavor and aroma. The aim of the present study was to compare the protein profiles of endosperm and zygotic embryos of coffee seeds. proteins were extracted from whole seed as well as from embryo and endosperm, separately. Total proteins were analyzed by two-dimensional electrophoresis (2-DE) followed by identification by mass spectrometry (MS). The most abundant spots observed in the gels of coffee seeds were excised, digested with trypsin, and identified by MS as subunits of the 11S globulin. Spots with identical pI and molecular masses were also observed in the protein profiles of coffee endosperm and embryo, indicating that 11S protein is also highly expressed in those tissues. Peptide sequence coverage of about 20% of the entire 11S globulin was obtained. Three other proteins were identified in the embryo and endosperm 2-DE profiles as a Cupin superfamily protein, an allergenic protein (Pru ar 1), exclusive to the endosperm 2D map, and a hypothetical protein, observed only in the zygotic embryo profile. |
Palavras-Chave: |
2-DE; Zygotic embryo. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Endosperm; Mass spectrometry. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02052naa a2200265 a 4500 001 1880533 005 2017-06-12 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aKOSHINO, L. L. 245 $aComparative proteomical analysis of zygotic embryo and endosperm from coffea arabica seeds.$h[electronic resource] 260 $c2008 300 $a10922-10926 520 $aDuring coffee seed development, proteins are predominantly deposited in cotyledons and in the endosperm. Reserve proteins of the 11S family are the most abundant globulins in coffee seeds, acting as a nitrogen source during roasting and guaranteeing flavor and aroma. The aim of the present study was to compare the protein profiles of endosperm and zygotic embryos of coffee seeds. proteins were extracted from whole seed as well as from embryo and endosperm, separately. Total proteins were analyzed by two-dimensional electrophoresis (2-DE) followed by identification by mass spectrometry (MS). The most abundant spots observed in the gels of coffee seeds were excised, digested with trypsin, and identified by MS as subunits of the 11S globulin. Spots with identical pI and molecular masses were also observed in the protein profiles of coffee endosperm and embryo, indicating that 11S protein is also highly expressed in those tissues. Peptide sequence coverage of about 20% of the entire 11S globulin was obtained. Three other proteins were identified in the embryo and endosperm 2-DE profiles as a Cupin superfamily protein, an allergenic protein (Pru ar 1), exclusive to the endosperm 2D map, and a hypothetical protein, observed only in the zygotic embryo profile. 650 $aEndosperm 650 $aMass spectrometry 650 $aCoffea Arábica 653 $a2-DE 653 $aZygotic embryo 700 1 $aGOMES, C. P. 700 1 $aSILVA, L. P. 700 1 $aEIRA, M. T. S. da 700 1 $aBLOCH JUNIOR, C. 700 1 $aFRANCO, O. L. 700 1 $aREIS, A. M. dos 773 $tJOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY$gv.52, n.22, p.10922-10926, oct. 2008.
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