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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  25/04/2023
Data da última atualização:  16/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, C. A. G.; SOUSA, S. M. de; SOUZA, V. F. de; NEGRI, B. F.; GAULT, C. M.; PASTINA, M. M.; MAGALHAES, J. V. de; GUIMARAES, L. J. M.; BARROS, E. G. de; BUCKLER. E. S.; GUIMARÃES, C. T.
Afiliação:  CARLOS ALEXANDRE GOMES RIBEIRO, Universidade Federal de Viçosa; SYLVIA MORAIS DE SOUSA TINOCO, CNPMS; VANDER FILLIPE DE SOUZA, Universidade Federal de São João del-Rei; BARBARA FRANÇA NEGRI, Universidade Federal de São João del-Rei; CHRISTINE MARIE GAULT, Cornell University; MARIA MARTA PASTINA, CNPMS; JURANDIR VIEIRA DE MAGALHAES, CNPMS; LAURO JOSE MOREIRA GUIMARAES, CNPMS; EVERALDO GONÇALVES DE BARROS, Universidade Federal de Viçosa; EDWARD S. BUCKLER, USDA-ARS; CLAUDIA TEIXEIRA GUIMARAES, CNPMS.
Título:  Genome-wide association study for root morphology and phosphorus acquisition efficiency in diverse maize panels.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Molecular Sciences, v. 24, n. 7, 6233, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/ijms24076233
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Maximizing soil exploration through modifications of the root system is a strategy for plants to overcome phosphorus (P) deficiency. Genome-wide association with 561 tropical maize inbred lines from Embrapa and DTMA panels was undertaken for root morphology and P acquisition traits under low- and high-P concentrations, with 353,540 SNPs. P supply modified root morphology traits, biomass and P content in the global maize panel, but root length and root surface area changed differentially in Embrapa and DTMA panels. This suggests that different root plasticity mechanisms exist for maize adaptation to low-P conditions. A total of 87 SNPs were associated to phenotypic traits in both P conditions at ?log10(p-value) ? 5, whereas only seven SNPs reached the Bonferroni significance. Among these SNPs, S9_137746077, which is located upstream of the gene GRMZM2G378852 that encodes a MAPKKK protein kinase, was significantly associated with total seedling dry weight, with the same allele increasing root length and root surface area under P deficiency. The C allele of S8_88600375, mapped within GRMZM2G044531 that encodes an AGC kinase, significantly enhanced root length under low P, positively affecting root surface area and seedling weight. The broad genetic diversity evaluated in this panel suggests that candidate genes and favorable alleles could be exploited to improve P efficiency in maize breeding programs of Africa and Latin America.
Palavras-Chave:  Deficiência de fósforo; Morfologia radicular.
Thesagro:  Milho; Morfologia Vegetal; Sistema Radicular.
Thesaurus Nal:  Phosphorus; Plant morphology; Roots.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153347/1/Genome-wide-association-study-for-root-morphology-and-phosphorus.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30079 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  23/10/2017
Data da última atualização:  23/10/2017
Autoria:  AMARANTE, C. V. T. do; SOUZA, A. G. de; Dal TOÉ BENINCÁ, T.; STEFFENS, C. A.
Afiliação:  Cassandro Vidal Talamini do Amarante, Universidade do Estado de Santa Catarina/Centro de Ciências Agroveterinárias; Alexandra Goede de Souza, Universidade do Estado de Santa Catarina/Centro de Ciências Agroveterinárias; Thalita Dal Toé Benincá, Universidade do Estado de Santa Catarina/Centro de Ciências Agroveterinárias; Cristiano André Steffens, Universidade do Estado de Santa Catarina/Centro de Ciências Agroveterinárias.
Título:  Fruit quality of Brazilian genotypes of feijoa at harvest and after storage.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 9, p. 734-742, ago. 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Qualidade dos frutos de genótipos brasileiros de goiabeiraserrana na colheita e após o armazenamento.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the physicochemical attributes and vitamin C contents of fruits of five Brazilian genotypes of feijoa (Acca sellowiana), at harvest and after cold storage. The Alcântara, Mattos, Helena, and Nonante cultivars, as well as accession 2316, were studied. The assessed attributes were: fresh mass loss, titratable acidity, soluble solids contents, soluble solids contents/titratable acidity ratio, pH, skin and flesh color, texture, and vitamin C contents (skin and flesh). After storage, there were reductions of 2.9% in soluble solids contents, of 32.2% in titratable acidity, and of approximately 85% in texture attributes, besides increases of 36.3% in the soluble solids contents/titratable acidity ratio and of 21.7% in the pH of fruits. The vitamin C content in the skin was higher than that in the flesh, and increased in both skin and flesh after storage. 'Alcântara' fruits have the highest contents of vitamin C in the skin and flesh. Fruits of 'Nonante' and 'Mattos' show better preservation of the texture attributes, and fruits of 'Nonante', the lowest levels of flesh browning during storage.
Palavras-Chave:  Alimento funcional; Antioxidante natural; Frutífera nativa; Functional food; Native fruit trees; Natural antioxidant; Postharvest; Sólido soluvel; Soluble solids content.
Thesagro:  Pós-colheita; Vitamina C.
Thesaurus NAL:  Acca sellowiana; Ascorbic acid.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165378/1/Fruit-quality-of-brazilian.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE61804 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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