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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  17/02/2009
Data da última atualização:  27/03/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; GUIMARÃES, M. F. M.; DE-BARROS, E. G.
Afiliação:  FRANCISMAR CORREA MARCELINO-GUIMARÃES, CNPSO; MARTA FONSECA GUIMARÃES, CNPGL; EVERALDO GONÇALVES DE-BARROS, Bioagro/UFV.
Título:  Detection and quantification of Roundup Ready soybean residues in sausage samples by conventional and real-time PCR.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, p. 38-45, 2008. Suplemento.
ISSN:  0101-2061
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612008000500007
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: The increasing presence of products derived from genetically modified (GM) plants in human and animal diets has led to the development of detection methods to distinguish biotechnology-derived foods from conventional ones. The conventional and real-time PCR have been used, respectively, to detect and quantify GM residues in highly processed foods. DNA extraction is a critical step during the analysis process. Some factors such as DNA degradation, matrix effects, and the presence of PCR inhibitors imply that a detection or quantification limit, established for a given method, is restricted to a matrix used during validation and cannot be projected to any other matrix outside the scope of the method. In Brazil, sausage samples were the main class of processed products in which Roundup Ready® (RR) soybean residues were detected. Thus, the validation of methodologies for the detection and quantification of those residues is absolutely necessary. Sausage samples were submitted to two different methods of DNA extraction: modified Wizard and the CTAB method. The yield and quality were compared for both methods. DNA samples were analyzed by conventional and real-time PCR for the detection and quantification of Roundup Ready® soybean in the samples. At least 200 ng of total sausage DNA was necessary for a reliable quantification. Reactions containing DNA amounts below this value led to large variations on the expected GM percentage value. In conventional PCR, the detection ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Planta Transgênica; Soja.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/100219/1/Detection-and-quantification-of-Roundup-Ready-soybean-residues-in-sausage-samples-by-conventional-and-real-time-PCR.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO28863 - 1UPCAP - DD
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81.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. K. do C.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e. Teor protéico em diferentes classes/subclasses comercias de feijão-caupi. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 5., 2019, Fortaleza. Sustentabilidade e inovações tecnológicas para o feijão-caupi: desafios e perspectivas: anais. Fortaleza: Universidade Federal do Ceará: Embrapa Meio-Norte, 2019. 5 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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82.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. V. S. A.; ARAUJO, G. B.; BRASILEIRO, A. C. M. Transformacao genetica de coffea arabica atraves de bombardeamento. In: SIMPOSIO DE PESQUISA DOS CAFES DO BRASIL, 1., 2000, Pocos de Caldas. Resumos expandidos. Brasilia: Embrapa Cafe/MINASPLAN, 2000. v.1, 150-152
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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83.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. C.; NICOLOSO, R. da S.; HIGARASHI, M. M.; KUNZ, A. Tratamento de dejetos no âmbito do programa do ABC. Porto Alegre: Secretaria da Agricultura, Pecuária/RS, 2015. 13 p.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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84.Imagem marcado/desmarcadoNICOLOSO, R. da S.; BARROS, E. C.; WUANDEN, C. R.; PIGOSSO, A. Uso do digestato como fertilizante. In: KUNZ, A.; STEINMETZ, R. L. R.; AMARAL, A. C. do (Ed.). Fundamentos da digestão anaeróbia, purificação do biogás, uso e tratamento do digestato. Concórdia: Sbera: Embrapa Suínos e Aves, 2019. p. 94-128. DOI: https://dx.doi.org/10.21452/978-85-93823-01-5.2019.01_5.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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85.Imagem marcado/desmarcadoNICOLOSO, R. da S.; BARROS, E. C.; WUANDEN, C. R.; PIGOSSO, A. Use of digestate as fertilizer. In: KUNZ, A.; STEINMETZ, R. L. R.; AMARAL, A. C. do. Fundamentals of anaerobic digestion, biogas purification, use and treatment of digestate. Concórdia: Sbera: Embrapa Suínos e Aves, 2022. p. 93-125.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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86.Imagem marcado/desmarcadoALZATE-MARIN, A. L.; COSTA, M. R.; SARTORATO, A.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, A. M. Use of previously identified rapd molecular markers as a tool to verify presence of resistance genes in common bean. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, v. 44, p. 123-124, Mar. 2001.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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87.Imagem marcado/desmarcadoVILARINHOS, A. D.; BARROS, E. G. de; PAIVA, E.; SEDIYAMA, C. S.; MOREIRA, M. A. Use of the random amplified polymorphic DNA technique to characterize soybean (Glycine max (L.) Merrill) genotypes. Revista Brasileira de Genética, Ribeirão Preto, v. 17, n. 3, p. 287-290, 1994.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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88.Imagem marcado/desmarcadoALZATE-MARIN, A. L.; COSTA, M. R.; SARTORATO, A.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Use of RAPD molecular markers for genetic variability studies in common bean. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, v. 43, p. 196-197, Mar. 2000.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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89.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, J. A. M.; BRESSAN, M.; BARROS, E. de V.; MUNIZ, J. N. Variáveis condicionantes do processo de produção científica dos centros de recursos naturais da EMBRAPA. Ciência da Informação, v. 19, n. 1, p. 30-39, jan./jun. 1990. 35
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
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90.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. V. S. de A.; CUNHA, W. G. da; BRASILEIRO, A. C. M. Transient and stable expression of Gus gene in the meristematic region of C.arabica embryos at different stages of in vitro cultivation. In: ENCONTRO LATINO-AMERICANO DE BIOTECNOLOGIA VEGETAL: REDBIO, 4., 2001, Goiania. Programa e resumos. [S.l.:s.n.], 2001. p.137. Secao resumos.
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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91.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, M. V. N. de; BARROS, E. C.; MIRANDA, C. R. de; MONTICELLI, C. J. Valoração ambiental através dos custos de controle - o caso da sub-bacia do lajeado Fragosos. In: MIRANDA, C. R. de; MONTICELLI, C. J.; MATTHIENSEN, A.; SEGANFREDO, M. A. (Ed.). Produção intensiva de animais e serviços ambientais: estratégias e indicadores. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2020 (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 211). p. 341-356.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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92.Imagem marcado/desmarcadoTERAO, D.; BARROS, E. S. de; SILVA, N. C.; BATISTA, D. da C.; BARBOSA, M. A. G. Avaliação de fungicidas no controle de Fusicoccum sp., agente causal de podridão em manga. Summa Phytopathologica, v. 35, fev. 2009. Suplemento. Edição dos Resumos do XXXII Congresso Paulista de Fitopatologia; IV Reunião Brasileira sobre Indução de Resistência em Plantas a Patógenos, São Pedro, fev. 2009.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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93.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. S. de; FIGUEIREDO, R. M. C.; SOUZA, I. A.; SOUZA, R. C.; SILVA, P. T. S. Avaliação da degradação do resíduo de Azometina-H por oxidação avançada. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE METODOLOGIA E GESTÃO DE LABORATÓRIOS DA EMBRAPA, 17.; SIMPÓSIO SOBRE PROCEDIMENTOS ANALÍTICOS E A RASTREABILIDADE DOS RESULTADOS NA AGROPECUÁRIA, 4., 2012, Pirassununga. Anais... Pirassununga: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos; Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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94.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. S. de; FIGUEIREDO, R. M. C.; SOUZA, I. A.; SOURA, R. C.; SILVA, P. T. de S. e. Avaliação da degradação do resíduo de negro de Clorazol-E por oxidação avançada. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE METODOLOGIA E GESTÃO DE LABORATÓRIOS DA EMBRAPA, 17.; SIMPÓSIO SOBRE PROCEDIMENTOS ANALÍTICOS E A RASTREABILIDADE DOS RESULTADOS NA AGROPECUÁRIA, 4., 2012, Pirassununga. Anais... Pirassununga: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos; Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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95.Imagem marcado/desmarcadoALZATE-MARIN, A. L.; SOUZA, T. L. P. O.; SARTORATO, A.; MOREIRA, M. A.; BARROS, E. G. de. Analyses of the pathogenic variability of Uromyces appendiculatus in some regions of Brazil. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, East Lansing, v. 47, p. 251-252, Mar. 2004.
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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96.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELOS, M. J. V.; CARVALHO, C. H. S. de; PAIVA, E.; GUIMARAES, C. T.; MACHADO, M. A.; BARROS, E. G. Análise de RAPD em calos, plantas regeneradas e "seedlings" de milho (Zea mays L.). In: ENCONTRO BRASILEIRO DE BIOTECNOLOGIA VEGETAL, 1., 1993, Brasília. Programas e resumos. Brasília: EMBRAPA-CENARGEN, 1993. p. 45.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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97.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. C.; KRABBE, E. L.; KICH, J. D.; REBELATTO, R.; NICOLOSO, R. da S.; SURIAN, C. R. de S. Compostagem de carcaças de suínos inteiros em leiras. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2024. 12 p. (Embrapa Suínos e Aves. Comunicado Técnico, 618).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Suínos e Aves.
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98.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. S. C.; AMORIM, M. C. C. de; OLSZEVSKI, N.; SILVA, P. T. de S. e. Composting of winery waste and characteristics of the final compost according to Brazilian legislation. Journal of Environmental Science and Health, Part B, v. 56, n. 5, p. 447?457, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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99.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, R. M. A. de; JOSÉ, I. C.; RAMOS, F. G.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Caracterização bioquímica de linhagens de soja com alto teor de proteína. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 5, p. 725-729, maio 2006 Título em inglês: Biochemical characterization of high protein soybean lines.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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100.Imagem marcado/desmarcadoTERAO, D.; BARROS, E. S.; ANJOS, F. G. J.; BATISTA, D. da C.; BARBOSA, M. A. G. Controle químico de Lasiodiplodia theobromae agente causal da podridão peduncular da manga. Summa Phytopathologica, v. 35, fev. 2009. Suplemento, ref. 067. Edição dos Resumos do 32 Congresso Paulista de Fitopatologia; 4 Reunião Brasileira sobre Indução de Resistência em Plantas a Patógenos, São Pedro, fev. 2009.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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