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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
04/04/2016 |
Data da última atualização: |
25/01/2018 |
Autoria: |
SILVA, R. A.; PEREIRA, J. A. A.; BARROS, D. A. de; BORGES, L. A. C.; TEIXEIRA, M. D.; ACERBI JÚNIOR, F. W. |
Título: |
Avaliação da cobertura florestal na paisagem de mata atlântica no ano de 2010, na região de Ouro Preto - MG. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Cerne, Lavras, v. 21, n. 2, p. 301-309, 2015. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se, neste trabalho, avaliar o estado de conservação atual da
paisagem na região de Ouro Preto, Ouro Branco e Mariana, MG, correspondendo à áreas
situadas no alto das bacias dos rios das Velhas, do Carmo, Gualaxo do Sul e ribeirão
da Colônia. A região possui diferentes Unidades de Conservação (UCs), localizadas no
domínio fitogeográfico da Mata Atlântica. Utilizaram-se imagens RapidEye AG (jun/2010)
com 5 m de resolução espacial. A classificação do uso do solo para obtenção das métricas
da paisagem foi dividida em três classes: Floresta Estacional Semidecidual Montana,
Vegetação natural 2 e Uso Antrópico. Os resultados apontaram que a área de estudo
encontra-se bem preservada, principalmente dentro das UCs, onde se localizam os
grandes fragmentos, principais para a conservação; as formações naturais presentes
na área de estudos corresponderam a 87,08%; as métricas mostraram que a distância
média entre os fragmentos (262) é 72,18 m; a forma e o efeito de bordas nos fragmentos
apresentaram-se adversas à preservação da biodiversidade; fortes pressões antrópicas:
área urbana, solo exposto, minerações etc., estão presentes em maior intensidade fora
da Zona de Amortecimento (ZA) do Parque Estadual do Itacolomi; pontos vulneráveis
à conservação encontram-se, em grande parte, próximos às áreas de pastoreio e de
mineração, com destaque para as áreas de campo das UCs de Ouro Branco e de pastoreio
dentro da APA Estadual Cachoeira das Andorinhas. |
Palavras-Chave: |
Área de preservação permanente; Corredor ecológico; Efeito de borda; Fragmentos; Métricas. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02241naa a2200241 a 4500 001 2042513 005 2018-01-25 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, R. A. 245 $aAvaliação da cobertura florestal na paisagem de mata atlântica no ano de 2010, na região de Ouro Preto - MG. 260 $c2015 520 $aObjetivou-se, neste trabalho, avaliar o estado de conservação atual da paisagem na região de Ouro Preto, Ouro Branco e Mariana, MG, correspondendo à áreas situadas no alto das bacias dos rios das Velhas, do Carmo, Gualaxo do Sul e ribeirão da Colônia. A região possui diferentes Unidades de Conservação (UCs), localizadas no domínio fitogeográfico da Mata Atlântica. Utilizaram-se imagens RapidEye AG (jun/2010) com 5 m de resolução espacial. A classificação do uso do solo para obtenção das métricas da paisagem foi dividida em três classes: Floresta Estacional Semidecidual Montana, Vegetação natural 2 e Uso Antrópico. Os resultados apontaram que a área de estudo encontra-se bem preservada, principalmente dentro das UCs, onde se localizam os grandes fragmentos, principais para a conservação; as formações naturais presentes na área de estudos corresponderam a 87,08%; as métricas mostraram que a distância média entre os fragmentos (262) é 72,18 m; a forma e o efeito de bordas nos fragmentos apresentaram-se adversas à preservação da biodiversidade; fortes pressões antrópicas: área urbana, solo exposto, minerações etc., estão presentes em maior intensidade fora da Zona de Amortecimento (ZA) do Parque Estadual do Itacolomi; pontos vulneráveis à conservação encontram-se, em grande parte, próximos às áreas de pastoreio e de mineração, com destaque para as áreas de campo das UCs de Ouro Branco e de pastoreio dentro da APA Estadual Cachoeira das Andorinhas. 653 $aÁrea de preservação permanente 653 $aCorredor ecológico 653 $aEfeito de borda 653 $aFragmentos 653 $aMétricas 700 1 $aPEREIRA, J. A. A. 700 1 $aBARROS, D. A. de 700 1 $aBORGES, L. A. C. 700 1 $aTEIXEIRA, M. D. 700 1 $aACERBI JÚNIOR, F. W. 773 $tCerne, Lavras$gv. 21, n. 2, p. 301-309, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
28/05/2018 |
Data da última atualização: |
29/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CRUCELLO, J.; MIRON, L. F. O.; FERREIRA, V. H. C.; NAN, H.; MARQUES, M. O. M.; RITSCHEL, P. S.; ZANUS, M. C.; ANDERSON, J. L.; POPPI, R. J.; HANTAO, L. W. |
Afiliação: |
Juliana Crucello, Institute of Chemistry, Universidade Estadual de Campinas, 270 Monteiro Lobato, Campinas, SP 13083-970, Brazil; Luiz F. O. Miron, Institute of Chemistry, Universidade Estadual de Campinas, 270 Monteiro Lobato, Campinas, SP 13083-970, Brazil; Victor H. C. Ferreira, Institute of Chemistry, Universidade Estadual de Campinas, 270 Monteiro Lobato, Campinas, SP 13083-970, Brazil; He Nan, Department of Chemistry, Iowa State University, Ames, IA 50011, USA; Marcia O. M. Marques, Agronomic Institute of Campinas, Campinas, SP 13012-970, Brazil; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; Jared L. Anderson, Department of Chemistry, Iowa State University, Ames, IA 50011, USA; Ronei J. Poppi, National Institute of Science and Technology in Bioanalytics (INCTBio), Campinas, SP 13083-970, Brazil; Leandro W. Hantao, Institute of Chemistry, Universidade Estadual de Campinas, 270 Monteiro Lobato, Campinas, SP 13083-970, Brazil. |
Título: |
Characterization of the aroma profile of novel Brazilian wines by solid-phase microextraction using polymeric ionic liquid sorbent coatings. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Analytical and Bioanalytical Chemistry, online, May 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s00216-018-1134-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, a series of polymeric ionic liquid (PIL) sorbent coatings is evaluated for the extraction of polar volatile organic compounds (VOCs) from Brazilian wines using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), including samples from ?Isabella? and ?BRS Magna? cultivars?the latter was recently introduced by the Brazilian Agricultural Research Corporation ? National Grape & Wine Research Center. In this study, a series of polymeric ionic liquid (PIL) sorbent coatings is evaluated for the extraction of polar volatile organic compounds (VOCs) from Brazilian wines using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), including samples from ?Isabella? and ?BRS Magna? cultivars?the latter was recently introduced by the Brazilian Agricultural Research Corporation ? National Grape & Wine Research Center. The structurally tuned SPME coatings were compared to the commercial SPME phases, namely poly(acrylate) (PA) and divinylbenzene/carboxen/poly(dimethylsiloxane) (DVB/CAR/PDMS). The separation, detection and identification of the aroma profileswere obtained using comprehensive two-dimensional gas chromatography mass spectrometry (GC×GC-MS). The best performing PIL-based SPME fiber, namely 1-hexadecyl-3-vinylimidazolium bis[(trifluoromethyl)sulfonyl]imide with 1,12-di(3-vinylimidazolium)dodecane dibis[(trifluoromethyl)sulfonyl]imide incorporated cross-linker supported on an elastic nitinol wire, exhibited superior performance to DVB/CAR/PDMS regarding the average number of extracted peaks and extracted more polar analytes providing additional insight into the aroma profile of ?BRS Magna? wines. Four batches of wine were evaluated, namely ?Isabella? and ?BRS Magna? vintages 2015 and 2016, using highly selective PIL-based SPME coatings and enabled the detection of 350+ peaks. Furthermore, this is the first report evaluating the aroma of ?BRS Magna? wines. A hybrid approach that combined pixel-based Fisher ratio and peak table-based data comparison was used for data handling. This proof-of-concept experiment provided reliable and statistically valid distinction of wines that may guide regulation agencies to create high sample throughput protocols to screen wines exported by Brazilian vintners. MenosIn this study, a series of polymeric ionic liquid (PIL) sorbent coatings is evaluated for the extraction of polar volatile organic compounds (VOCs) from Brazilian wines using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), including samples from ?Isabella? and ?BRS Magna? cultivars?the latter was recently introduced by the Brazilian Agricultural Research Corporation ? National Grape & Wine Research Center. In this study, a series of polymeric ionic liquid (PIL) sorbent coatings is evaluated for the extraction of polar volatile organic compounds (VOCs) from Brazilian wines using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), including samples from ?Isabella? and ?BRS Magna? cultivars?the latter was recently introduced by the Brazilian Agricultural Research Corporation ? National Grape & Wine Research Center. The structurally tuned SPME coatings were compared to the commercial SPME phases, namely poly(acrylate) (PA) and divinylbenzene/carboxen/poly(dimethylsiloxane) (DVB/CAR/PDMS). The separation, detection and identification of the aroma profileswere obtained using comprehensive two-dimensional gas chromatography mass spectrometry (GC×GC-MS). The best performing PIL-based SPME fiber, namely 1-hexadecyl-3-vinylimidazolium bis[(trifluoromethyl)sulfonyl]imide with 1,12-di(3-vinylimidazolium)dodecane dibis[(trifluoromethyl)sulfonyl]imide incorporated cross-linker supported on an elastic nitinol wire, exhibited superior performance to DVB/CAR/PDMS regarding the average number o... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Flavor and aroma; Foodomics; Sensomics. |
Thesaurus NAL: |
Biomarkers; Food chemistry. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177777/1/Crucello-et-al-2018-Analytical-and-Bioanalytical-Chemistry.pdf
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Marc: |
LEADER 03159naa a2200301 a 4500 001 2092008 005 2019-04-29 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s00216-018-1134-3$2DOI 100 1 $aCRUCELLO, J. 245 $aCharacterization of the aroma profile of novel Brazilian wines by solid-phase microextraction using polymeric ionic liquid sorbent coatings.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aIn this study, a series of polymeric ionic liquid (PIL) sorbent coatings is evaluated for the extraction of polar volatile organic compounds (VOCs) from Brazilian wines using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), including samples from ?Isabella? and ?BRS Magna? cultivars?the latter was recently introduced by the Brazilian Agricultural Research Corporation ? National Grape & Wine Research Center. In this study, a series of polymeric ionic liquid (PIL) sorbent coatings is evaluated for the extraction of polar volatile organic compounds (VOCs) from Brazilian wines using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), including samples from ?Isabella? and ?BRS Magna? cultivars?the latter was recently introduced by the Brazilian Agricultural Research Corporation ? National Grape & Wine Research Center. The structurally tuned SPME coatings were compared to the commercial SPME phases, namely poly(acrylate) (PA) and divinylbenzene/carboxen/poly(dimethylsiloxane) (DVB/CAR/PDMS). The separation, detection and identification of the aroma profileswere obtained using comprehensive two-dimensional gas chromatography mass spectrometry (GC×GC-MS). The best performing PIL-based SPME fiber, namely 1-hexadecyl-3-vinylimidazolium bis[(trifluoromethyl)sulfonyl]imide with 1,12-di(3-vinylimidazolium)dodecane dibis[(trifluoromethyl)sulfonyl]imide incorporated cross-linker supported on an elastic nitinol wire, exhibited superior performance to DVB/CAR/PDMS regarding the average number of extracted peaks and extracted more polar analytes providing additional insight into the aroma profile of ?BRS Magna? wines. Four batches of wine were evaluated, namely ?Isabella? and ?BRS Magna? vintages 2015 and 2016, using highly selective PIL-based SPME coatings and enabled the detection of 350+ peaks. Furthermore, this is the first report evaluating the aroma of ?BRS Magna? wines. A hybrid approach that combined pixel-based Fisher ratio and peak table-based data comparison was used for data handling. This proof-of-concept experiment provided reliable and statistically valid distinction of wines that may guide regulation agencies to create high sample throughput protocols to screen wines exported by Brazilian vintners. 650 $aBiomarkers 650 $aFood chemistry 653 $aFlavor and aroma 653 $aFoodomics 653 $aSensomics 700 1 $aMIRON, L. F. O. 700 1 $aFERREIRA, V. H. C. 700 1 $aNAN, H. 700 1 $aMARQUES, M. O. M. 700 1 $aRITSCHEL, P. S. 700 1 $aZANUS, M. C. 700 1 $aANDERSON, J. L. 700 1 $aPOPPI, R. J. 700 1 $aHANTAO, L. W. 773 $tAnalytical and Bioanalytical Chemistry, online, May 2018.
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