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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
29/05/2019 |
Data da última atualização: |
08/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BARBARA, J. A.; SILVA, E. A. S.; BIASOTO, A. C. T.; GOMES, A. A.; CORREA, L. C.; LEAO, P. C. de S.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
Janaína A. Barbara; Érica A. S. Silva; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Adriano A. Gomes; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; Cláudia A. Zini. |
Título: |
Maturation and maceration effects on tropical red wines assessed by chromatography and analysis of variance: principal component analysis. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 30, n. 7, p. 1357-1377, 2019. |
DOI: |
10.21577/0103-5053.20190032 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Effects of grape maturity, maceration length during winemaking and interaction of both of them on physicochemical parameters, phenolic and volatile composition were investigated in tropical Syrah wines with the aim of finding the best conditions to produce wines that are rich in phenols and positive aroma active compounds. A headspace solid phase micro extraction and gas chromatography with mass spectrometry (HS-SPME-GC-MS) method was improved and validated or the analysis of 41 volatiles. Principal component analysis (PCA) and analysis of variance (ANOVA)-PCA coupled with inspection of statistically significant loadings were important to access the effects of maturation and maceration on wine composition. Wines made from riper grapes (21-23 °Brix) stood out in relation to color intensity, total phenolic compounds, and presented high levels of anthocyanins, flavonols, procyanidin A2, and linalool (floral). Thirty days of maceration were linked to higher levels of some flavan-3-ols, gallic acid, a few esters (fruity) and alcohols, (E)-nerolidol (floral), while nonanoic acid (unpleasant aroma) reduced its concentration with prolonged maceration. |
Palavras-Chave: |
Análise de variância; Compostos fenólicos; Compostos voláteis; Vinho tinto brasileiro. |
Thesagro: |
Uva; Vinho; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199717/1/Maturation-2019.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
13/08/2008 |
Data da última atualização: |
23/03/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
BARROSO, A. L. de L.; PROCÓPIO, S de O.; DAN, H. de A.; SANDANIEL, C. R.; BRAZ, G. B. P.; DAN, L. G. de M. |
Afiliação: |
Alberto Leão de Lemos Barrosos, Universidade de Rio Verde; Ségio de Oliveira Procópio, Embrapa Tabuleiros Costeiros; Hugo de Almeida Dan, Universidade de Rio Verde; Carlos Roberto Sandaniel, Universidade de Rio Verde; Guilherme Braga Pereira Braz, Universidade de Rio Verde; Lilian Gomes de Moraes Dan, Universidade de Rio Verde. |
Título: |
Controle de plantas daninhas na cultura da cana-de-açúcar (cana-soca em pré-emergência), em região de cerrado. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 26.; CONGRESSO DE LA ASSOCIACIÓN LATINO-AMERICANA DE MALEZAS, 18., 2008, Ouro Preto. Trabalhos... Sete Lagoas: SBCPD : Embrapa Milho e Sorgo, 2008. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
pdf n. 366. |
Palavras-Chave: |
Cana-de-açúcar; Planta daninha. |
Thesagro: |
Cerrado. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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