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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
07/08/2012 |
Data da última atualização: |
17/08/2017 |
Autoria: |
SILVA, E. F. B. da; FRÓES, C. N.; SOUZA, D. M. de; SOARES, R.; PEIXOTO, S.; WASIELESKY, W.; BALLESTER, E. L. C. |
Afiliação: |
EMANUELL FELIPE BESERRA DA SILVA, Universidade Federal da Paraíba/Centro de Ciências Humanas, Sociais e Agrárias/Departamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial; CHARLES NUNES FRÓES, Universidade Federal do Rio Grande/Instituto de Oceanografia/Laboratório de Carcinicultura; DIEGO MOREIRA DE SOUZA, Universidade Federal do Rio Grande/Instituto de Oceanografia/Laboratório de Carcinicultura; ROBERTA SOARES, Universidade Federal Rural de Pernambuco/Departamento de Pesca e Aquicultura/Laboratório de Tecnologia em Aquicultura; SILVIO PEIXOTO, Universidade Federal Rural de Pernambuco/Departamento de Pesca e Aquicultura/Laboratório de Tecnologia em Aquicultura; WILSON WASIELESKY, Universidade Federal do Rio Grande/Instituto de Oceanografia/Laboratório de Carcinicultura; EDUARDO LUIS CUPERTINO BALLESTER, Universidade Federal do Paraná/Campus Palotina/Laboratório de Carcinicultura. |
Título: |
Uso de probióticos na produção de pós-larvas de camarão-rosa. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 6, p. 869-874, jun. 2012. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Use of probiotics in the production of pink shrimp postlarvae. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o uso de probióticos na produção de pós-larvas do camarão-rosa (Farfantepenaeus brasiliensis). Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado, com dois tratamentos - uso de probióticos (Bacillus spp.) e controle com uso de antibiótico (eritromicina) - e quatro repetições. Pós-larvas no estágio PL1 foram estocadas em cada parcela experimental (3,0 L) e cultivadas até o estágio PL10. As variáveis de qualidade de água e o desenvolvimento de bactérias do gênero Vibrio, na água de cultivo, foram monitorados ao longo do experimento. Ao final do período experimental, as pós-larvas foram avaliadas qualitativamente e quanto à sobrevivência, ao peso e ao comprimento. Nas variáveis de qualidade de água, apenas o nitrito apresentou valor significativamente maior no tratamento com antibiótico. Para as variáveis peso e comprimento final, não houve diferenças significativas entre os tratamentos. Não foram observadas diferenças significativas entre os tratamentos quanto à qualidade das pós-larvas e à concentração de Vibrio spp. na água. A utilização de antibiótico pode ser substituída pelo emprego de probióticos durante a produção de pós‑larvas de F. brasiliensis. |
Thesagro: |
Antibiótico; Camarão rosa; Larva; Produção. |
Thesaurus Nal: |
Antibiotics; Farfantepenaeus; Shrimp; Vibrio. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63129/1/7392.pdf
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Marc: |
LEADER 02149naa a2200301 a 4500 001 1930665 005 2017-08-17 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, E. F. B. da 245 $aUso de probióticos na produção de pós-larvas de camarão-rosa. 260 $c2012 500 $aTítulo em inglês: Use of probiotics in the production of pink shrimp postlarvae. 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar o uso de probióticos na produção de pós-larvas do camarão-rosa (Farfantepenaeus brasiliensis). Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado, com dois tratamentos - uso de probióticos (Bacillus spp.) e controle com uso de antibiótico (eritromicina) - e quatro repetições. Pós-larvas no estágio PL1 foram estocadas em cada parcela experimental (3,0 L) e cultivadas até o estágio PL10. As variáveis de qualidade de água e o desenvolvimento de bactérias do gênero Vibrio, na água de cultivo, foram monitorados ao longo do experimento. Ao final do período experimental, as pós-larvas foram avaliadas qualitativamente e quanto à sobrevivência, ao peso e ao comprimento. Nas variáveis de qualidade de água, apenas o nitrito apresentou valor significativamente maior no tratamento com antibiótico. Para as variáveis peso e comprimento final, não houve diferenças significativas entre os tratamentos. Não foram observadas diferenças significativas entre os tratamentos quanto à qualidade das pós-larvas e à concentração de Vibrio spp. na água. A utilização de antibiótico pode ser substituída pelo emprego de probióticos durante a produção de pós‑larvas de F. brasiliensis. 650 $aAntibiotics 650 $aFarfantepenaeus 650 $aShrimp 650 $aVibrio 650 $aAntibiótico 650 $aCamarão rosa 650 $aLarva 650 $aProdução 700 1 $aFRÓES, C. N. 700 1 $aSOUZA, D. M. de 700 1 $aSOARES, R. 700 1 $aPEIXOTO, S. 700 1 $aWASIELESKY, W. 700 1 $aBALLESTER, E. L. C. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 47, n. 6, p. 869-874, jun. 2012.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/05/2018 |
Data da última atualização: |
05/02/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
HENZ, G. P.; ARAUJO, G. P. de. |
Afiliação: |
GILMAR PAULO HENZ, SIM; GUSTAVO PORPINO DE ARAUJO, Secom. |
Título: |
Food losses and waste: how Brazil is facing this global challenge? |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Horticultura brasileira, Brasília, v. 35, n. 4, p. 472-482, October-December 2017. |
DOI: |
10.1590/S0102-053620170402 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
By 2017, Brazil seems to have finally awakened to the problem of food loss and waste. In this article, we resume the topic started in the article ?Postharvest losses of perishables in Brazil: what do we know so far?? published earlier this year, but now with an emphasis on food losses and waste (FLW). We divided this article into four sections: (a) search for scientific publications on postharvest losses (PHL) and food waste (FW) in Portuguese; (b) social classes and food consumption in Brazil and household food waste; (c) the national legal framework on FLW; and (d) current food security policies and civil society actions on FLW. Google Scholar searches yielded 46,100 records for FW and 16,100 for PHL, but only 37 and 19 records, respectively, when the searches were restricted to the title of the papers. There is a clear division of subjects: PHL is more related to Agriculture and Economy and FW to Health, Nutrition and the Environment, and reasons and consequences are discussed. Food consumption and waste in Brazil must take into account the great social heterogeneity and high income inequality, as well as some unexpected driving cultural reasons. About 30 bills related to food waste have been discussed in the Brazilian Congress since 1997, with a low expectation of approval in the short term. In the absence of a regulatory framework to reduce losses and facilitate the donation of food, society has found its own way of dealing with the problem. Some initiatives are presented here, along with some governmental food security policies which had positive impacts in reducing FLW, such as National School Feeding Program (PNAE), food banks and popular restaurants. Some international movements are also beginning to gain strength in Brazil, e.g., the purchase of fruits and vegetables outside of aesthetic standards, ?SaveFood Brasil?, ?Slow Food?, among others. These are all put in perspective. MenosBy 2017, Brazil seems to have finally awakened to the problem of food loss and waste. In this article, we resume the topic started in the article ?Postharvest losses of perishables in Brazil: what do we know so far?? published earlier this year, but now with an emphasis on food losses and waste (FLW). We divided this article into four sections: (a) search for scientific publications on postharvest losses (PHL) and food waste (FW) in Portuguese; (b) social classes and food consumption in Brazil and household food waste; (c) the national legal framework on FLW; and (d) current food security policies and civil society actions on FLW. Google Scholar searches yielded 46,100 records for FW and 16,100 for PHL, but only 37 and 19 records, respectively, when the searches were restricted to the title of the papers. There is a clear division of subjects: PHL is more related to Agriculture and Economy and FW to Health, Nutrition and the Environment, and reasons and consequences are discussed. Food consumption and waste in Brazil must take into account the great social heterogeneity and high income inequality, as well as some unexpected driving cultural reasons. About 30 bills related to food waste have been discussed in the Brazilian Congress since 1997, with a low expectation of approval in the short term. In the absence of a regulatory framework to reduce losses and facilitate the donation of food, society has found its own way of dealing with the problem. Some initiatives are present... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Food loss; Food security; Food waste. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177092/1/Food-losses-and-waste-Brazil.pdf
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Marc: |
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