Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  11/06/2007
Data da última atualização:  06/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; BALIGAR, V. C.; ZOBEL, R. W.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; V. C. BALIGAR, Beltsville Agricultural Research Center; R. W. ZOBEL, Appalachian Farming Systems Research Center.
Título:  Yield, nutrient uptake, and soil chemical properties as influenced by liming and boron application in common bean in a no-tillage system.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 38, n. 11/12, p. 1637-1653, June 2007.
DOI:  https://doi.org/10.1080/00103620701380413
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In Oxisols, acidity is the principal limiting factor for crop production. In recent years, because of intensive cropping on these soils, deficiency of micronutrients is increasing. A field experiment was conducted on an Oxisol during three consecutive years to assess the response of common bean (Phaseolus vulgaris L.) under a no?tillage system to varying rates of lime (0, 12, and 24 Mg ha?1) and boron (0, 2, 4, 8, 12, 16, and 24 kg ha?1) application. Both time and boron (B) were applied as broadcast and incorporated into the soil at the beginning of the study. Changes in selected soil chemical properties in the soil profile (0- to 10? and 10- to 20?cm depths) with liming were also determined. During all three years, gain yields increased significantly with the application of lime. However, B application significantly increased common bean yield in only the first crop. Only lime application significantly affected the soil chemical properties [pH; calcium (Ca2+); magnesium (Mg2+); hydrogen (H+)+ aluminum (Al3+); base saturation; acidity saturation; cation exchange capacity (CEC); percent saturation of Ca2+, Mg2+, and potassium (K+); and ratios of exchangeable Ca/Mg, Ca/K, and Mg/K] at both soil depths (0?10 cm and 10?20 cm). A positive significant association was observed between grain yield and soil chemical properties. Averaged across two depths and three crops, common bean produced maximum grain yield at soil pHw of 6.7, exchangeable (cmolc kg?1) of Ca2+ 4.9, Mg2+ 2.2, H++A... Mostrar Tudo
Thesagro:  Feijão; Oxisol; Ph; Phaseolus Vulgaris; Solo.
Thesaurus Nal:  base saturation; soil.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF25403 - 1UPCAP - DD20072007
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoRONCHI, C. P.; ARAÚJO, F. C. de; ALMEIDA, W. L. de; SILVA, M. A. A. da; MAGALHÃES, C. E. de O.; OLIVEIRA, L. B. de; DRUMOND, L. C. D. Respostas ecofisiológicas de cafeeiros submetidos ao deficit hídrico para concentração da florada no Cerrado de Minas Gerais. PESQUISA AGROPECUÁRIA BRASILEIRA, Brasília, DF, v. 50, n. 1, p.24-32, jan., 2015. Título em inglês: Ecophysiological responses of coffee plants subjected to water deficit to narrow blossom period in the Cerrado in the state of Minas Gerais, Brazil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional