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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
31/01/2012 |
Data da última atualização: |
05/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DUQUE, A. C. A.; LOPES, F. C. F.; DORNELLAS, R. A. de C.; PORTUGAL, J. A. B.; VERNEQUE, R. da S.; OLIVEIRA, J. S. e; AZAMBUJA, A. A. de. |
Afiliação: |
ANNA CAROLYNNE ALVIM DUQUE, UFMG; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; ROSEMEIRE APARECIDA DE CARVALHO DORNELLAS, CES-JF; JOSE ALBERTO BASTOS PORTUGAL, CNPGL; RUI DA SILVA VERNEQUE, CNPGL; JACKSON SILVA E OLIVEIRA, CNPGL; ALCIO AZAMBUJA DE AZAMBUJA, CPACT. |
Título: |
Digestibilidade da matéria seca de alimentos volumosos e concentrados, determinada por diferentes procedimentos in vitro. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 12, n. 3, p. 680-690, 2011. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO - Objetivou-se neste trabalho comparar valores de digestibilidade in vitro da matéria seca de seis classes de alimentos concentrados e volumosos, determinados pelo método de dois estágios, realizado em tubos individuais ou em equipamento automatizado de fermentação (incubadora in vitro). No segundo estágio da análise foi adicionalmente avaliado o efeito sobre a digestibilidade in vitro da matéria seca da utilização de solução ácida de pepsina ou do refluxo em solução de detergente neutro. Para ambos os estudos utilizou-se delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 6 (procedimentos in vitro x classes de alimentos). Os valores de digestibilidade in vitro da matéria seca determinados pelo método realizado em tubos foram mais próximos dos relatados na literatura e consistentemente inferiores aos obtidos na incubadora in vitro. Os desvios-padrão das médias de digestibilidade in vitro da matéria seca foram, em sua maioria, menores quando determinados pelo método realizado em tubos. O procedimento de refluxo com detergente neutro permitiu economia de tempo e recursos, com resultados semelhantes aos obtidos por meio da incubação em pepsina ácida. A aparente superestimativa dos valores de digestibilidade in vitro da matéria seca condiciona a recomendação do emprego do equipamento automatizado à implementação de novos estudos, com ênfase no material utilizado na confecção dos sacos de incubação. ABSTRACT - The aim of this work was to compare the values of in vitro dry matter digestibility of six classes of concentrates and roughages feeds, determined by the two-stage technique carried in individual digestion tubes or using an automatized equipment of fermentation (filter bag technique, FBT). In the second digestion stage of the technique it was also evaluated the effect of pepsin acid solution and the reflux with neutral detergent solution on the in vitro dry matter digestibility. For both studies the experimental design was completely randomized with a 2 x 6 factorial arrangement (in vitro procedures x food classes). The IVDMD values determined in tubes were close to those found by others authors and lower than those obtained by the filter bag technique. Standard deviation of in vitro dry matter digestibility means were, in general, lower when the individual tubes method were used. The procedure using reflux with neutral detergent was less expensive and time-consuming, and yield similar results when compared to those using the acidified pepsin digestion methodology. The apparent overestimated values of in vitro dry matter digestibility observed in the filter bag technique suggests that the recommendation of the automatized equipment will be dependent of new studies, with emphasis to the material used to make the incubation bags. MenosRESUMO - Objetivou-se neste trabalho comparar valores de digestibilidade in vitro da matéria seca de seis classes de alimentos concentrados e volumosos, determinados pelo método de dois estágios, realizado em tubos individuais ou em equipamento automatizado de fermentação (incubadora in vitro). No segundo estágio da análise foi adicionalmente avaliado o efeito sobre a digestibilidade in vitro da matéria seca da utilização de solução ácida de pepsina ou do refluxo em solução de detergente neutro. Para ambos os estudos utilizou-se delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 6 (procedimentos in vitro x classes de alimentos). Os valores de digestibilidade in vitro da matéria seca determinados pelo método realizado em tubos foram mais próximos dos relatados na literatura e consistentemente inferiores aos obtidos na incubadora in vitro. Os desvios-padrão das médias de digestibilidade in vitro da matéria seca foram, em sua maioria, menores quando determinados pelo método realizado em tubos. O procedimento de refluxo com detergente neutro permitiu economia de tempo e recursos, com resultados semelhantes aos obtidos por meio da incubação em pepsina ácida. A aparente superestimativa dos valores de digestibilidade in vitro da matéria seca condiciona a recomendação do emprego do equipamento automatizado à implementação de novos estudos, com ênfase no material utilizado na confecção dos sacos de incubação. ABSTRACT - The aim of this work was to compare the values of in... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cana-de-açúcar; Extrusa. |
Thesagro: |
Farelo; Gramínea Tropical. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/53195/1/Artigo-meta-2011-RBSPA-Fernando.pdf
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Marc: |
LEADER 03608naa a2200241 a 4500 001 1913934 005 2022-09-05 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDUQUE, A. C. A. 245 $aDigestibilidade da matéria seca de alimentos volumosos e concentrados, determinada por diferentes procedimentos in vitro.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aRESUMO - Objetivou-se neste trabalho comparar valores de digestibilidade in vitro da matéria seca de seis classes de alimentos concentrados e volumosos, determinados pelo método de dois estágios, realizado em tubos individuais ou em equipamento automatizado de fermentação (incubadora in vitro). No segundo estágio da análise foi adicionalmente avaliado o efeito sobre a digestibilidade in vitro da matéria seca da utilização de solução ácida de pepsina ou do refluxo em solução de detergente neutro. Para ambos os estudos utilizou-se delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 6 (procedimentos in vitro x classes de alimentos). Os valores de digestibilidade in vitro da matéria seca determinados pelo método realizado em tubos foram mais próximos dos relatados na literatura e consistentemente inferiores aos obtidos na incubadora in vitro. Os desvios-padrão das médias de digestibilidade in vitro da matéria seca foram, em sua maioria, menores quando determinados pelo método realizado em tubos. O procedimento de refluxo com detergente neutro permitiu economia de tempo e recursos, com resultados semelhantes aos obtidos por meio da incubação em pepsina ácida. A aparente superestimativa dos valores de digestibilidade in vitro da matéria seca condiciona a recomendação do emprego do equipamento automatizado à implementação de novos estudos, com ênfase no material utilizado na confecção dos sacos de incubação. ABSTRACT - The aim of this work was to compare the values of in vitro dry matter digestibility of six classes of concentrates and roughages feeds, determined by the two-stage technique carried in individual digestion tubes or using an automatized equipment of fermentation (filter bag technique, FBT). In the second digestion stage of the technique it was also evaluated the effect of pepsin acid solution and the reflux with neutral detergent solution on the in vitro dry matter digestibility. For both studies the experimental design was completely randomized with a 2 x 6 factorial arrangement (in vitro procedures x food classes). The IVDMD values determined in tubes were close to those found by others authors and lower than those obtained by the filter bag technique. Standard deviation of in vitro dry matter digestibility means were, in general, lower when the individual tubes method were used. The procedure using reflux with neutral detergent was less expensive and time-consuming, and yield similar results when compared to those using the acidified pepsin digestion methodology. The apparent overestimated values of in vitro dry matter digestibility observed in the filter bag technique suggests that the recommendation of the automatized equipment will be dependent of new studies, with emphasis to the material used to make the incubation bags. 650 $aFarelo 650 $aGramínea Tropical 653 $aCana-de-açúcar 653 $aExtrusa 700 1 $aLOPES, F. C. F. 700 1 $aDORNELLAS, R. A. de C. 700 1 $aPORTUGAL, J. A. B. 700 1 $aVERNEQUE, R. da S. 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. e 700 1 $aAZAMBUJA, A. A. de 773 $tRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal$gv. 12, n. 3, p. 680-690, 2011.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
08/09/2015 |
Data da última atualização: |
09/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
VENTURINI, M. T.; SANTOS, L. R. dos; OLIVEIRA, E. J. de. |
Afiliação: |
MARCELA TONINI VENTURINI, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia; LEANDRO RIBEIRO DOS SANTOS, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF. |
Título: |
Development of a diagrammatic scale for the evaluation of postharvest physiological deterioration in cassava roots. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF., v.50, n.8, p.658-668, ago. 2015. |
ISSN: |
0100-204X |
DOI: |
10.1590/S0100-204X2015000800004 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to develop a scale to assess the severity of postharvest physiological deterioration (PPD) of cassava roots, and to validate this scale for accuracy and reproducibility estimates. A diagrammatic scale (0 to 100%) for the damaged roots was analyzed according to precision, accuracy, and reproducibility. Seven evaluators (four with experience and three without it) quantified the PPD severity, with or without the scale, considering 150 roots with different levels of PPD. Without and with the use of the scale, respectively, the inexperienced evaluators obtained coefficients of determination (R2) from 0.76 to 0.86 and 0.87 to 0.92, and the experienced evaluators obtained R2 from 0.90 to 0.96 and 0.96 to 0.97. The values of the intercept (a) obtained by both the experienced and inexperienced evaluators who did not use the scale were all significant, while after using the scale, only two evaluators got values that were not significantly different from one. Evaluation reproducibility between the evaluators ranged from 0.61 to 0.91 for the inexperienced ones and from 0.83 to 0.95 for the experienced ones. The proposed diagrammatic scale was considered appropriate to estimate the severity of PPD in cassava roots, and can be used to identify sources of tolerance to postharvest deterioration. |
Palavras-Chave: |
Maninhot esculenta; Physiological processes; Subsistence crop; Tolerance. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Thesaurus NAL: |
Cassava; Shelf life. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/131860/1/Development-of-a-diagrammatic-scale-for-the-evaluation-of-postharvest-physiological-deterioration-in-cassava-roots.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/129148/1/Development-of-a-diagrammatic.pdf
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Marc: |
LEADER 02114naa a2200253 a 4500 001 2027332 005 2016-03-09 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-204X 024 7 $a10.1590/S0100-204X2015000800004$2DOI 100 1 $aVENTURINI, M. T. 245 $aDevelopment of a diagrammatic scale for the evaluation of postharvest physiological deterioration in cassava roots. 260 $c2015 520 $aThe objective of this work was to develop a scale to assess the severity of postharvest physiological deterioration (PPD) of cassava roots, and to validate this scale for accuracy and reproducibility estimates. A diagrammatic scale (0 to 100%) for the damaged roots was analyzed according to precision, accuracy, and reproducibility. Seven evaluators (four with experience and three without it) quantified the PPD severity, with or without the scale, considering 150 roots with different levels of PPD. Without and with the use of the scale, respectively, the inexperienced evaluators obtained coefficients of determination (R2) from 0.76 to 0.86 and 0.87 to 0.92, and the experienced evaluators obtained R2 from 0.90 to 0.96 and 0.96 to 0.97. The values of the intercept (a) obtained by both the experienced and inexperienced evaluators who did not use the scale were all significant, while after using the scale, only two evaluators got values that were not significantly different from one. Evaluation reproducibility between the evaluators ranged from 0.61 to 0.91 for the inexperienced ones and from 0.83 to 0.95 for the experienced ones. The proposed diagrammatic scale was considered appropriate to estimate the severity of PPD in cassava roots, and can be used to identify sources of tolerance to postharvest deterioration. 650 $aCassava 650 $aShelf life 650 $aMandioca 653 $aManinhot esculenta 653 $aPhysiological processes 653 $aSubsistence crop 653 $aTolerance 700 1 $aSANTOS, L. R. dos 700 1 $aOLIVEIRA, E. J. de 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF.$gv.50, n.8, p.658-668, ago. 2015.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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