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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Cocais; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Solos.
Data corrente:  15/08/2019
Data da última atualização:  11/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DEMATTÊ, J. A. M.; DOTTO, A. C.; PAIVA, A. F. S.; SATO, M. V.; DALMOLIN, R. S. D.; ARAÚJO, M. do S. B. de; SILVA, E. B. da; NANNI, M. R.; CATEN, A. ten; NORONHA, N. C.; LACERDA, M. P. C.; ARAUJO FILHO, J. C. de; RIZZO, R.; BELLINASO, H.; FRANCELINO, M. R.; SCHAEFER, C. E. G. R.; VICENTE, L. E.; SANTOS, U. J. dos; SAMPAIO, E. V. de S. B.; MENEZES, R. S. C.; SOUZA, J. J. L. L. de; ABRAHÃO, W. A. P.; COELHO, R. M.; GREGO, C. R.; LANI, J. L.; FERNANDES, A. R.; GONÇALVES, D. A. M.; SILVA, S. H. G.; MENEZES, M. D. de; CURI, N.; COUTO, E. G.; ANJOS, L. H. C. dos; CEDDIA, M. B.; PINHEIRO, E. F. M.; GRUNWALD, S.; VASQUES, G. de M.; MARQUES JÚNIOR, J.; SILVA, A. J. da; BARRETO, M. C. de V.; NÓBREGA, G. N.; SILVA, M. Z. da; SOUZA, S. F. de; VALLADARES, G. S.; VIANA, J. H. M.; TERRA, F. da S.; HORÁK-TERRA, I.; FIORIO, P. R.; SILVA, R. C. da; FRADE JÚNIOR, E. F.; LIMA, R. H. C.; FILIPPINI ALBA, J. M.; SOUZA JUNIOR, V. S. de; BREFIN, M. de L. M. S.; RUIVO, M. de L. P.; FERREIRA, T. O.; BRAIT, M. A.; CAETANO, N. R.; BRINGHENTI, I.; MENDES, W. de S.; SAFANELLI, J. L.; GUIMARÃES, C. C. B.; POPPIEL, R. R.; SOUZA, A. B. e; QUESADA, C. A.; COUTO, H. T. Z. do.
Afiliação:  JOSÉ A. M. DEMATTÊ, Esalq/USP; ANDRÉ CARNIELETTO DOTTO, Esalq/USP; ARIANE F. S. PAIVA, Esalq/USP; MARCUS V. SATO, Esalq/USP; RICARDO S. D. DALMOLIN, UFSM; MARIA DO SOCORRO B. DE ARAÚJO, UFPE; ELISÂNGELA B. DA SILVA, Agricultural Research and Rural Extension Corporation of Santa Catarina; MARCOS R. NANNI, UEM; ALEXANDRE TEN CATEN, UFSC; NORBERTO C. NORONHA, Ufra; MARILUSA P. C. LACERDA, UnB; JOSE COELHO DE ARAUJO FILHO, CNPS; RODNEI RIZZO, Cena/USP; HENRIQUE BELLINASO, CDRS; MARCIO R. FRANCELINO, UFV; CARLOS E. G. R. SCHAEFER, UFV; LUIZ EDUARDO VICENTE, CNPTIA; UEMESON J. DOS SANTOS, UFPE; EVERARDO V. DE SÁ BARRETTO SAMPAIO, UFPE; RÔMULO S. C. MENEZES, UFPE; JOSÉ JOÃO L. L. DE SOUZA, UFRGN; WALTER A. P. ABRAHÃO, UFV; RICARDO M. COELHO, IAC; CELIA REGINA GREGO, CNPTIA; JOAO L. LANI, UFV; ANTONIO R. FERNANDES, Ufra; DEYVISON A. M. GONÇALVES, Ufra; SERGIO H. G. SILVA, Ufla; MICHELE D. DE MENEZES, Ufla; NILTON CURI, Ufla; EDUARDO G. COUTO, UFMT; LUCIA H. C. DOS ANJOS, UFRRJ; MARCOS B. CEDDIA, UFRRJ; ERIKA F. M. PINHEIRO, UFRRJ; SABINE GRUNWALD, University of Florida; GUSTAVO DE MATTOS VASQUES, CNPS; JOSÉ MARQUES JÚNIOR, FCAV/Unesp; AIRON J. DA SILVA, UFS; MARCOS C. DE VASCONCELOS BARRETO, UFS; GABRIEL N. NÓBREGA, UFF; MARCELO Z. DA SILVA, Federal Institute of the Southeast of Minas Gerais; SARA F. DE SOUZA, UFRGN; GUSTAVO S. VALLADARES, UFPI; JOAO HERBERT MOREIRA VIANA, CNPMS; FABRICIO DA SILVA TERRA, UFVJM; INGRID HORÁK-TERRA, UFVJM; PETERSON R. FIORIO, Esalq/USP; RAFAEL C. DA SILVA, Esalq/USP; ELIZIO F. FRADE JÚNIOR, UFAC; RAIMUNDO H. C. LIMA, Ufam; JOSE MARIA FILIPPINI ALBA, CPACT; VALDOMIRO S. DE SOUZA JUNIOR, UFRPE; MARIA DE LOURDES M SANTOS BREFIN, CPACP; MARIA DE LOURDES P. RUIVO, Paraense Emílio Goeldi Museum; TIAGO O. FERREIRA, Esalq/USP; MARNY A. BRAIT, Exata Laboratory, Goiás; NORTON R. CAETANO, Federal University of Rondônia; IDONE BRINGHENTI, Federal University of Rondônia; WANDERSON DE SOUSA MENDES, Esalq/USP; JOSÉ L. SAFANELLI, Esalq/USP; CLÉCIA C. B. GUIMARÃES, Esalq/USP; RAUL R. POPPIEL, UnB; ARNALDO BARROS E SOUZA, Esalq/USP; CARLOS A. QUESADA, Nacional Institute for Amazonian Research; HILTON T. ZARATE DO COUTO, Esalq/USP.
Título:  The Brazilian Soil Spectral Library (BSSL): a general view, application and challenges.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Geoderma, v. 354, 113793, 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2019.05.043
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Gustavo M. Vasques.
Conteúdo:  The present study was developed in a joint partnership with the Brazilian pedometrics community to standardize and evaluate spectra within the 350-2500 nm range of Brazilian soils. The Brazilian Soil Spectral Library (BSSL) began in 1995, creating a protocol to gather soil samples from different locations in Brazil. The BSSL reached 39,284 soil samples from 65 contributors representing 41 institutions from all 26 states. Through the BSSL spectra database, it was possible to estimate important soil attributes, such as clay, sand, soil organic carbon, cation exchange capacity, pH and base saturation, resulting in differences among the multi-scale models taking Brazil (overall), regional and state scale. In general, spectral descriptive and quantitative behavior indicated important relationship with physical, chemical and mineralogical properties. Statistical analyses showed that six basic patterns of spectral signatures represent the Brazilian soils types and that environmental conditions explain the differences in spectra. This study demonstrates that spectroscopy analyses along with the establishment of soil spectral libraries are a powerful technique for providing information on a national and regional levels. We also developed an interactive online platform showing soil sample locations and their contributors. As soil spectroscopy is considered a fast, simple, accurate and nondestructive analytical procedure, its application may be integrated with wet analysis as an altern... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Atributos do solo; Dados espectrais; Pedometria; Pedometrics; Proximal sensing; Solos brasileiros; Spectral database; Spectral sensing; Vis-NIR-SWIR spectroscopy.
Thesaurus Nal:  Soil properties; Spectral analysis.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16753 - 1UPCAP - DD
CNPMS28904 - 1UPCAP - DD
CNPS20200 - 1UPCAP - DD2019.00117
CNPTIA20082 - 1UPCAP - DD
CPACP1740 - 1UPCAP - DD
CPACT21275 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  21/12/2023
Data da última atualização:  21/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  NASCENTE, A. S.; TEMITOPE, I. Z.; FILIPPI, M. C. C. de; CRUZ, D. R. C.
Afiliação:  ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; ISHOLA ZAINAB TEMITOPE, UFG; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; DENNIS RICARDO CABRAL CRUZ, UFG.
Título:  Beneficial microorganisms as affecting root development of upland rice.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  African Journal of Microbiology Research, v. 17, n. 8, p. 184-192, Aug. 2023.
ISSN:  1996-0808
DOI:  https://doi.org/10.5897/AJMR2023.9695
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Multifunctional microorganisms can significantly affect root and shoot development of upland rice seedling that could provide an increase in the crop grain yield. The objective of this study was to determine the effect of single and combined microorganism on the root and shoot development of upland rice seedlings. The experiment was arranged in a completely randomized design with treatments consisting of the upland rice seeds treated with single and combined multifunctional microorganisms (M01 (Serratia marcescens), M02 (Bacillus toyonensis), M03 (Phanerochaete australis), M04 (Trichoderma koningiopsis), M05 (Azospirillum brasilense), M06 (Azospirillum species), M07 (Bacillus species), M08 to M28 (combination of these microorganisms) and M29 (control – no microorganism). S. marcescens with B. toyonensis led to the greatest increase (296%) in root length relative to the control. B. toyonensis with A. brasilense greatly increased root surface area by 209% in comparison to the control. An increased root diameter by 36% was recorded for upland rice inoculated with A. brasilense with Bacillus spp. in relation to the control. P. australis with Bacillus spp. greatly increased root volume (47%) in comparison to the control. It can be concluded that multifunctional microorganisms enhanced root length, root surface area, root diameter and volume, and provided better root development.
Thesagro:  Arroz; Bactéria; Fungo; Microrganismo; Oryza Sativa.
Thesaurus NAL:  Beneficial microorganisms; Germination; Length; Microorganisms; Rice; Roots.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160165/1/African-Journal-Microb-Res-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36861 - 1UPCAP - DD20232023
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